Βαλαβάνη: Δεν θα γίνει κούρεμα κεφαλαίου, αλλά μόνο προσαυξήσεων

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα παίρνει όλα πίσω για το νομοσχέδιο της ρύθμισης των 100 δόσεων η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» προανήγγειλε ρύθμιση βάσει της οποίας θα διαγράφεται το σύνολο των προστίμων και προσαυξήσεων παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών σε περίπτωση που αυτές εξοφληθούν εντός του μηνός Μαρτίου 2015, αλλά όχι του κεφαλαίου. Στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο δεν μπαίνει στη διαπραγμάτευση του Eurogroup τη Δευτέρα. Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια καθώς πρόκειται για νομοσχέδιο που θα έχει δημοσιονομικό όφελος για το κράτος ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμο και απαιτούνται 1-2 μόνο νομοτεχνικές βελτιώσεις. Δεν θα περιλαμβάνει, ωστόσο, το μέρος που προέβλεπε κούρεμα κεφαλαίου, με την κ. Βαλαβάνη να τονίζει ότι δεν πρόκειται για ήττα της αλλά για παραδοχή ότι πρέπει να εισακουστεί και η γνώμη των επιχειρησιακών παραγόντων του υπουργείου αλλά και των ειδικών που εκτιμούσαν ότι δεν ήταν σωστό μέτρο, σε αντίθεση με την ίδια αλλά και πολλούς στην κυβέρνηση.

 

Τι θα γίνει με τις 100 δόσεις, τον ΕΝΦΙΑ και το ΦΠΑ

Ρύθμιση πολλών ταχυτήτων για τις οφειλές του Δημοσίου προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να προσελκύσει ακόμα και τα παλιά χρέη που θεωρούνται λίγο ως πολύ χαμένα. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Ν. Βαλαβάνη, πέρα από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα «τρέξει» ως το τέλος Μαρτίου μια ρύθμιση- εξπρές που απευθύνεται σε όσους έχουν παλιά χρέη, «φορτωμένα» από υπέρογκες προσαυξήσεις, που ξεπερνούν ακόμα και το 400% της αρχικής οφειλής!

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, η Ν. Βαλαβάνη σημείωσε ότι όποιος αξιοποιήσει αυτή τη ρύθμιση- εξπρές, καταβάλλοντας την αρχική ή μέρος της αρχικής οφειλής, θα μπορεί να σβήσει ακόμα και το 100% των προσαυξήσεων, όσο μεγάλες κι αν είναι αυτές. Για παράδειγμα, αν κάποιος χρωστά 5.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.000 ευρώ είναι η αρχική και οι 4.000 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, πληρώνοντας τα 1.000 ευρώ της αρχικής οφειλής θα «σβήνει» το σύνολο των προσαυξήσεων και θα εξοφλά όλο το χρέος. Στην πραγματικότητα, η διαγραφή των προσαυξήσεων με τη ρύθμιση- εξπρές θα γίνεται σε αναλογία με την πληρωμή της αρχικής οφειλής. Έτσι στο συγκεκριμένο παράδειγμα αν ο οφειλέτης πληρώσει το 80% της αρχικής οφειλής των 1.000 ευρώ, δηλαδή 800 ευρώ, θα «σβήσει» και το 80% των προσαυξήσεων, δηλαδή 3.200 ευρώ και θα χρωστά πλέον 1.000 ευρώ (200 ευρώ κεφάλαιο + 800 ευρώ προσαυξήσεις).

Πέρα από τη ρύθμιση- εξπρές προωθείται άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη βελτιωμένη έκδοση της ρύθμισης των 100 δόσεων, με μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις. Δεν θα προβλέπει τη δυνατότητα «κουρέματος» ακόμα και κεφαλαίου, αφού όπως παραδέχθηκε η Ν. Βαλαβάνη υπήρξαν έντονες διαφωνίες ακόμα κι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Πώς λειτουργούσε το μέτρο; Αν κάποιος είχε οφειλή 3.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 2.000 ευρώ ήταν κεφάλαιο και 1.000 ευρώ οι προσαυξήσεις, στην περίπτωση που κατέβαλε τα 1.500 ευρώ, τότε έσβηναν και τα υπόλοιπα 1.500 ευρώ, αφού η καταβολή αυτή μετρούσε «διπλά». Σε αυτή την περίπτωση «έσβηναν» 1.000 ευρώ από τις προσαυξήσεις αλλά και 500 ευρώ από το κεφάλαιο.

 

Η επίμαχη διάταξη δεν καταργείται τελείως, αφού το «κούρεμα» θα σταματάει στις προσαυξήσεις. Έτσι, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, καταβάλλοντας τα 1.500 ευρώ, θα «σβήνουν» τα 1.000 ευρώ των προσαυξήσεων αλλά θα μένουν 500 ευρώ από το κεφάλαιο της οφειλής, τα οποία θα μπορούν να μπουν σε ρύθμιση με ελάχιστη μηνιαία δόση 20 ευρώ. Η νέα μορφή της διάταξης ευνοεί κυρίως τις παλιές οφειλές, όπου οι προσαυξήσεις είναι μεγαλύτερες του κεφαλαίου. Έτσι αν στο συγκεκριμένο παράδειγμα των 3.000 ευρώ οφειλής, τα 1.000 ευρώ είναι κεφάλαιο και οι 2.000 ευρώ προσαυξήσεις, αν κάποιος καταβάλει 1.500 ευρώ- δηλαδή καλύπτει το σύνολο του κεφαλαίου- τότε η καταβολή μετρά «διπλή» και «σβήνει» το σύνολο των προσαυξήσεων, δηλαδή εξοφλά.

 

ΕΝΦΙΑ

Κατηγορηματική ήταν η Ν. Βαλαβάνη στο θέμα της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, διαλύοντας τα. νέφη που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη. Το πρώτο βήμα θα είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο και μάλιστα όχι οριζόντια αλλά ανά Ζώνη, με βάση τα δεδομένα της αγοράς, κάτι που δημιουργεί, πάντως, προβληματισμό, καθώς οι αγοραπωλησίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

«Φέτος θα πληρώσουμε το νέο Φόρο Ακινήτων με αλλαγμένες τις αντικειμενικές αξίες» ξεκαθάρισε η Ν. Βαλαβάνη, συμπληρώνοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών θα μείνει αφορολόγητη, χαμηλώνοντας, πάντως, τον πήχη του αφορολόγητου κάτω από τις 500.000 ευρώ, αφού θα έχει μεσολαβήσει και η μείωση των αντικειμενικών αξιών. Όσον αφορά στις απώλειες εσόδων- υπολογίζονται στα 2 δις ευρώ με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- η Ν. Βαλαβάνη επέμεινε ότι θα καλυφθούν από τη φοροδιαφυγή, όπου και θα υπάρξουν εκπλήξεις.

 

ΦΠΑ

Κατηγορηματική ήταν η Ν. Βαλαβάνη και ως προς το ενδεχόμενο αυξήσεων στο ΦΠΑ. «Δεν επεξεργαζόμαστε νομοσχέδιο για το ΦΠΑ», τόνισε κρατώντας διακριτικά αποστάσεις από τα όσα δηλώνει τις τελευταίες ημέρες ο Γ. Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση στα τσιγάρα- όπου η φορολογία ανέρχεται στο 89% της λιανικής τιμής και αποτελεί κίνητρο λαθρεμπορίου- ούτε και στα οινοπνευματώδ

Διαβεβαιώσεις έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών και ως προς το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο είναιπρογραμματισμένο για το δεύτερο εξάμηνο του έτους κι ότι οι αλλαγές στην κλίμακα θα αφορούν στα εισοδήματα του 2015. Η Ν. Βαλαβάνη επιχείρησε, επίσης, να κλείσει και το θέμα της έκτακτης εισφοράς.

Όσον αφορά στο θέμα των αρμοδιοτήτων της ΓΓΔΕ, η Ν. Βαλαβάνη ξεκαθάρισε ότι οι αρμοδιότητες αυτές είναι νομοθετικά κατοχυρωμένες κι ότι η ίδια έχει την εποπτεία. Δεν απέφυγε, πάντως, να εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι λειτουργικό ένα τέτοιο σχήμα, όπου ο υπουργός είναι απλώς διαμορφωτής της πολιτικής και η ΓΓΔΕ αναλαμβάνει το επιχειρησιακό κομμάτι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν στους επόμενους μήνες δεν υπάρξουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, τότε μπορεί να τεθεί θέμα αρμοδιοτήτων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.