Τυνησία: Έληξε η κατάσταση ομηρίας στο Μουσείο Μπάρντο

Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι δύο ένοπλοι που εξαπέλυσαν επίθεση νωρίτερα σήμερα στο Μουσείο Μπάρντο της Τυνησίας σκοτώθηκαν στην επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας για την απελευθέρωση των ομήρων, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας, όλοι οι όμηροι που κρατούνταν μέσα στο κτίριο απελευθερώθηκαν. Ένας αστυνομικός έχασε επίσης τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σε ανταλλαγή πυρών με τους ενόπλους. Συνολικά, μαζί με τους δύο δράστες, οι νεκροί από την επίθεση αυτή ανέρχονται στους 11, εκ των οποίων οι 7 ήταν τουρίστες. Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει ωστόσο ακόμη την υπηκοότητά τους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μοχάμεντ Άλι Αρούι, είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «δύο ή περισσότεροι τρομοκράτες, οπλισμένοι με Καλάσνικοφ» εξαπέλυσαν επίθεση στο μουσείο Μπάρντο. Την ώρα της επίθεσης μέσα στο μουσείο αυτό βρίσκονταν περίπου εκατό τουρίστες και οι περισσότεροι πρόλαβαν να απομακρυνθούν εγκαίρως.

Η περιοχή είχε αποκλειστεί και άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας μπήκαν μέσα στο κτίριο.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι θα απευθύνει αργότερα διάγγελμα στον λαό της χώρας, είπε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Μόεζ Σινάουι. Ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ συγκάλεσε σύσκεψη με τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας.

Το Μουσείο Μπάρντο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κοινοβούλιο της χώρας, οι εργασίες του οποίου διακόπηκαν αμέσως όταν άρχισαν να ακούγονται οι πυροβολισμοί. Όσοι βουλευτές βρίσκονταν στο χώρο έλαβαν εντολή να συγκεντρωθούν στην κεντρική αίθουσα, όπως είπε η Μονίμα Μπραχίμ, μια εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα.

 

Eight reported killed as militants attack museum near Tunisian Parliament building

 

Μετά την επανάσταση του 2011 και την ανατροπή του πρώην προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις έκαναν την εμφάνισή τους στη χώρα. Περίπου εξήντα αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τους ενόπλους, κυρίως κοντά στα σύνορα της Τυνησίας με την Αλγερία όπου δρα μια οργάνωση η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

 

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς καταδίκασε νωρίτερα με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι αυτή η «τρομοκρατική επίθεση καταδεικνύει με τον σκληρότερο τρόπο τις απειλές που αντιμετωπίζουμε όλοι μας στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο, σε όλον τον κόσμο». «Στεκόμαστε στο πλευρό της τυνησιακής κυβέρνησης, πρόσθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

 

Η επίθεση σε αυτόν το χώρο, ακριβώς δίπλα στο κοινοβούλιο, θεωρείται πολύ σοβαρό πλήγμα για τη χώρα η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον ευρωπαϊκό τουρισμό για να καλύψει τις ανάγκες της. Οι τυνησιακές αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη στη δημοσιότητα πληροφορίες για τις ταυτότητες των θυμάτων. Ένας αξιωματούχος από το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας ανέφερε ότι δύο Ιταλοί τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

 

Το Μουσείο Μπάρντο φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες συλλογές ψηφιδωτών και αρχαιοτήτων σε όλον τον κόσμο. Ο πλούτος των συλλογών του, που καλύπτουν από την προϊστορική εποχή μέχρι τους πολιτισμούς των Φοινίκων, των Καρχηδονίων, των Νουμίδων, των Ρωμαίων αλλά επίσης και τη χριστιανική και την αραβοϊσλαμική περίοδο της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, είναι μοναδικός.

 

Το 2012 το μουσείο διπλασίασε τον εκθεσιακό του χώρο, που σήμερα φτάνει τα 23.000 τετραγωνικά μέτρα, και αναδιοργάνωσε την έκθεση ώστε να προβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Τυνησίας.

 

Ένα από τα γνωστότερα έργα που φιλοξενεί είναι ο «Θρίαμβος του Ποσειδώνα», ένα μνημειώδες ψηφιδωτό του 2ου αιώνα, ύψους 13 και πλάτους 8 μέτρων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κάθετο ψηφιδωτό στον κόσμο. Ένα άλλο σημαντικό έργο είναι το ψηφιδωτό του Βιργίλιου που εικονίζει τον ποιητή της Αινειάδας περιστοιχισμένο από τις Μούσες.

 

Το μουσείο στεγάζεται στο πρώην ανάκτορο του μπέη της Τυνησίας, του 19ου αιώνα και υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Το 2005 το είχαν επισκεφθεί 600.000 άνθρωποι ενώ το 2011, τη χρονιά της επανάστασης, ο αριθμός των επισκεπτών έπεσε στις 100.000.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.