Δραγασάκης: «Οι πιστωτές δεν αφήνουν την κυβέρνηση να κυβερνήσει»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, στις στοχεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, στο υφιστάμενο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά και στον Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρθηκε χθες Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή της Ελλης Στάη στον ALPHA αναφέρθηκε σε όσα εξασφάλισε η κυβέρνηση με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανέφερε πως προέκυψαν αρκετά θετικά πράγματα. «Αρχίσαμε δεχόμενοι απίστευτη πίεση για να ολοκληρώσουμε την πέμπτη αξιολόγηση η οποία κόλλησε το Μάιο του 2014 και ήθελαν να το κάνουμε εμείς. Ξεφύγαμε από αυτό και περάσαμε σε μια θέση που μιλούσε για ένα πρόγραμμα με στοιχεία συμφωνημένα από κοινού. Πετύχαμε να υπάρξει μείωση στο πλεόνασμα», είπε.

Ερωτηθείς που «κόλλησε» αυτή η συμφωνία υποστήριξε πως κάποιοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι, πέρασαν σε μια «στρεβλή» ερμηνεία της συμφωνίας και άρχισαν να ζητούν τα παλιά. «Αντί να εξειδικεύσουν τη συμφωνία άρχισαν τον επικοινωνιακό πόλεμο. Και αν μέναμε εκεί δεν θα υπήρχε πρόβλημα, όμως άρχισε μια προσπάθεια χρηματοπιστωτικής ασφυξίας με την ελπίδα πως θα υπαναχωρούσαμε όπως και οι προηγούμενοι από εμάς», τόνισε.

 

Το πρόβλημα ρευστότητας

Για το υφιστάμενο πρόβλημα ρευστότητας είπε πως υπάρχουν υποχρεώσεις που για να καλυφθούν θα πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία με τους εταίρους. «Θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν εξασφαλιστεί πως όλοι οι θεσμοί και οι φορείς δεν παίξουν το ρόλο τους», σημείωσε.

Τοποθετούμενος επί της σημερινής εξαμερούς συνάντησης που θα έχουν ο Πρωθυπουργός και ο ίδιος στις Βρυξέλλες εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι θετικό το αποτέλεσμα και πως θα γίνει εξειδίκευση της συμφωνίας για να προχωρήσουν τα πράγματα.

Στη βάση αυτή τόνισε πως μονομερής ενέργεια είναι το γεγονός πως η ΕΚΤ δεν ανταποκρίθηκε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Όσο για την αξιολόγηση την οποία επανέφερε στο τραπέζι η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ας μας αφήσουν να προχωρήσουμε σε νόμους και να τους αξιολογήσουν. Δεν αφήνουν την κυβέρνηση να κυβερνήσει».

 

Το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις

Αναφερόμενος ενδεικτικά στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως συζητήθηκε και στο Euro Working Group είπε πως έγιναν γενικά σχόλια και όχι προτάσεις για αυτό. «Από τη μία δεν μας δίνουν τα χρήματα, από την άλλη δεν μας αφήνουν να νομοθετήσουμε για να μαζέψουμε χρήματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Καλούμενος να οριοθετήσει τις σχέσεις με τους θεσμούς αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε με την παρέμβαση του επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.«Ένας τεχνικός υπάλληλος ήθελε να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας», σχολίασε και πρόσθεσε τα εξής: «Υπάρχουν δύο επίπεδα συνεννόησης. Το πολιτικό και το επίπεδο που συζητάμε με τα τεχνικά κλιμάκια. Αυτά θα έρχονται για να εξετάζουν τα στοιχεία, όχι για την πολιτική διαπραγμάτευση. Σέβομαι τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, αλλά δεν δέχομαι ότι είναι καλύτεροι από τον Βαρουφάκη και τον Τσακαλώτο. Δεν είναι αυτοδίκαια καλύτερη η άποψή τους», ανέφερε.

 


Το σενάριο Grexit

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) ήταν κατηγορηματικός. «Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε επιλογή της κυβέρνησης, ούτε δική μου προσωπικά. Στο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το θέμα δεν μας απασχολεί. Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες προτάσεις. Είμαστε έτοιμοι με βάση τη συμφωνία να συζητήσουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις κοστολογημένες.

Μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για ποιες αλλαγές και πολιτικές μπορούν να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα.» Για την πιθανότητα δημοψηφίσματος τόνισε πως κάποια πράγματα δεν πρέπει να βγαίνουν μπροστά. «Δεν τίθεται θέμα ούτε για εκλογές ούτε για δημοψήφισμα», ξεκαθάρισε.

Τέλος, μιλώντας για τον Γιάννη Βαρουφάκη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως έχει πολύ δύσκολο ρόλο και έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα. «Τον χτυπούν για να αποδομήσουν την κυβέρνηση. Και παπιγιόν να φορούσε τα ίδια θα έλεγαν», ανέφερε, προσθέτοντας πως για τον υπουργό Οικονομικών η μετάβαση από την ακαδημαϊκή καριέρα στην πολιτική έχει κάποιες δυσκολίες.

TA NEA

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.