Οκτώ σποτάκια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας απέναντι στα Ζώα – Ποιοι καλλιτέχνες και ποδοσφαιριστές βραβεύθηκαν

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Λαμπριάνας Κυριακού

’Σταμάτα τώρα! Κοίταξε τα μάτια τους! Είναι το σύνθημα που επέλεξε η  πανελλαδική, Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο), ως τίτλο στα τηλεοπτικά σποτάκια που, έφτιαξε ειδικά για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι ζώα.

Σε μια εποχή που η εξέλιξη του ανθρώπου βρίσκεται στο big της, και έπρεπε να έχει ξεφύγει από τα κτηνώδη ένστικτα του, βλέπουμε μια  μεγάλη μερίδα κόσμου, να συμβαίνει το αντίθετο. Ο άνθρωπος με την νόηση, συμπεριφέρεται χειρότερα και από ένα άγριο ζώο της ζούγκλας. Είναι αισιόδοξο, να  παίρνονται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ειδικά μελετημένες και σχεδιασμένες για θέματα που αφορούν την  κακοποίηση και  την  εγκατάλειψη, των ζώων.

Το μεσημέρι της Τρίτης, στο «Αγγέλων Βήμα» η Π.Φ.Π.Ο, μαζί με εκλεκτούς καλλιτέχνες,  παρουσίασαν στα ΜΜΕ,  τα τηλεοπτικά αυτά spots.

Ο λόγος που πάρθηκε αυτή η απόφαση, είναι γιατί στη χώρα μας έχει αυξηθεί αρκετά η κακοποίηση και η εγκατάλειψη των ζώων. Το εγχείρημα στηρίχτηκε αποκλειστικά σε εθελοντική εργασία και τα γυρίσματα έγιναν σε χώρο που ευγενικά παραχώρησε η εταιρεία “ΕΨΙΛΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Γεωργία Ζώη – Ευάγγελος Τσιρώνης”. θέλοντας   ευαισθητοποίησης της κοινωνίας απέναντι στα ζώα.


Συντονιστής της όλης προσπάθειας από την Π.Φ.Π.Ο, ήταν ο Πάνος Καφφές, ενώ  τα κείμενα, τα έχει γράψει η ηθοποιός και σεναριογράφος Αννα Αδριανού, η οποία συγκινημένη είπε:   «Το τελευταίο καιρό στη χώρα μας,  ζήσαμε τη φρίκη του θανάτου ενός νέου παιδιού, που αυτοκτόνησε με τραγικό τρόπο  διαλυμένος  από βασανιστήρια ψυχικά και σωματικά που άσκησαν πάνω του άλλα παιδιά συνομήλικα του και δυστυχώς δεν ήταν και δεν είναι ο μόνος. Το μπουλιγκ είναι ένα γεγονός που μας σοκάρει όλους βαθιά και μας κάνει να αναρωτιόμαστε πως γίνεται κάποιοι άνθρωποι τόσο νέοι να κρύβουν μέσα τους τόσο μίσος για τους άλλους και να βγάζουν βία εναντίον τους. Αν κοιτάξουμε πιο βαθιά μέσα μας θα δούμε ότι η βία ξεκινάει από άλλες και φαινομενικά πιο αθώες πράξεις και ενέργειες. Η συμπεριφορά μας απέναντι σε οτιδήποτε  είναι αλλιώτικο από μας και είναι στο έλεος μας και μια τέτοια κατηγορία – η πρώτη – πιο εύκολη – είναι τα ζώα. Ένας γνωστός φιλόσοφος λέει: Ο πολιτισμός ενός ανθρώπου ενός λαού,  φαίνεται από την συμπεριφορά απέναντι σε αυτά τα πλάσματα που βρίσκεται στο απόλυτο έλεος μας.»

Όσοι παρευρέθηκαν στην παρουσίαση είχαν την ευκαιρία, να ακούσουν την θεωρία του πανεπιστημιακού καθηγητή Θεοδόση Τάσιου, σχετικά με το κοινωνιολογικό πρόβλημα απέναντι στα  ζώα.  Χαρακτηριστικά είπε: “Αρχίζω με το ερώτημα «Τι θέλουμε και ασχολούμαστε με τα ζώα». Το ίδιο ερώτημα,   κατά τις ενδείξεις κάποιων ανθρωπολόγων, έκαναν και οι δεινόσαυροι. Αλλά φάγανε το κεφάλι τους. Και πιθανώς το επόμενο βιολογικό είδος που θα κυριαρχήσει επί της γης μετά την εξαφάνιση του ανθρώπου,  το επόμενο βιολογικό ζώο που θα κυριαρχήσει, την ίδια ερώτηση θα κάνει. Εμείς ωστόσο αν κάνουμε την ερώτηση μεταξύ μας, φαντάζομαι ένας σοβαρός άνθρωπος θα έδινε μια από τις τρεις ακόλουθες απαντήσεις. Η μία είναι  συγκινησιακή… Τα ζώα και τα φυτά, μας θρέφουν και μας κάνουν παρέα, μας κρατάνε συντροφιά, μας υπηρετούνε,  παίζουν μαζί μας. Δεύτερον είναι το ερώτημα γιατί να μην θέλω να μάθω γι αυτά κάτι περισσότερο, αφού είναι τόσο κοντά μου; Και τρίτον είναι ο επιστήμων που λέει, κοιτάξτε εμένα δεν με ενδιαφέρουν αυτά. Αλλά αφού πρέπει να γνωρίσουμε τον κόσμο, θα πρέπει να γνωρίσουμε τον και έμβιο κόσμο. Ο Αριστοτέλης επι δυο χρόνια ήταν στην Μυτιλήνη και μελετούσε  μόνο τα ψάρια. Λοιπόν αυτές είναι οι τριων κατηγοριών απαντήσεις. Αμ δε έχουμε και τέταρτη, η οποία λέει, ότι εμείς είμαστε η κορυφή του σύμπαντος, όλα τ άλλα δεν είναι τίποτα και μάλιστα εφευρίσκομαι και θεούς, άκου να δεις βεβήλωση – με συγχωρείς ιερωμένε για αυτά που λέω – συνεχίζω ότι εφευρίσκαμε και θεούς στο παρελθόν και αυτό είναι το μέγιστο του Χριστιανισμού τους οποίους τους βάλαμε να λένε ότι θέλουμε να σφάξουμε και μερικά ζώα.  Δεν φτάνει που είμαστε ότι είμαστε βάλαμε και τους θεούς μας να λένε ότι σφάζουμε τα ζώα για να ευχαριστιούνται. Δηλαδή πρόκειται περί τραγωδίας. Ας πάμε στον  Ιουδαϊσμό. Τι λέει το δεύτερο βιβλίο της γενέσεως, επειδή ο άνδρας ήταν μόνος, ήθελε  παρέα. Σε ποια παράγραφο; Επειδή εγω γνωρίζω την παράγραφο 18p 19p, θέλω να την σημειώσετε. Τι λέει λοιπόν η Παράγραφος 18 – 19p  του Ιουδαϊκού Βιβλίου;  Λέει επειδή τον είδε μοναχό είπε να του φτιάξω κάτι όμοιο με αυτόν! Και τι του έφτιαξε; Του έφτιαξε όλα τα ζώα  τα ζωντανά όλα τα ερπετά και όλα τα πετεινά του ουρανού. Τον οποίο Ιουδαϊκό θεό πιστεύεται κι εσείς»


Για την προσφορά αλλά και για την συμμετοχής τους σε αυτό το project βραβεύθηκαν οι ηθοποιοί, Άννα Ανδριανού, Σωκράτης Αλαφούζος, Γωγώ Ατζολετάκη, Γεωργία Ζώη, Γιώτα Κουνδουράκη, Ελένη Φιλίνη, Μυριέλα Κουρεντή, Νίκη Σερέτη, Μαριάννα Τουμασάτου, Υρώ Λούπη, Κωντσαντίνος Λάγκος, Κατερίνα Τσάβαλου, Σάννυ Χατζηαργύρη, Άννα Μιχαήλου, Πηνελόπη Παρκοπούλου, οι ποδοσφαιριστές  Στέλιος Γιαννακόπουλος και Αλέξανδρος Τζόρβας, ο στιχουργός Δημήτρης Ιατρόπουλος και ο τραγουδιστής Νίκος Κουρκούλης.


Η ηθοποιός Γωγώ Ατζολετάκη μετά τη βράβευση της, μοιράστηκε με το κοινό το δικό της σκεπτικό  απέναντι στα ζώα. «Ίσως ξενίσω κάποιους, ίσως τους φέρω σε δύσκολη θέση αλλά θέλω να το πω.  Για να ζήσουμε με ένα πιο ειρηνικό κόσμο, πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε τα ζώα για την επιβίωση μας. Εγω ξεκίνησα πριν από 14 χρόνια να είμαι χορτοφάγος. Λόγω της ζωοφιλίας μου, ένα Πάσχα, καθώς έβλεπα για την τιμή των σφαγιασμένων αρνιών στην τηλεόραση, σκέφτηκα ότι το δικό μου ζώο θα μπορούσα να το φάω; και εκεί έγινε το κλικ στο μυαλό μου. Μελέτησα την Καινή Διαθήκη, πουθενά δεν είδα τον Ιησού να καταναλώνει Κρέας.. Όλοι οι σοφοί όλοι οι αρχαίοι έλληνες, μας μιλάνε για την κατανάλωση φυτικής τροφής. και ο Ιπποκράτης μας λέει η Ζωή δίνει Ζωή και ο Θάνατος δίνει Θάνατο… »


Η συγγραφέας Ζυρράνα Ζατέλη και αυτή με τη σειρά της είπε: «Αγαπώ τα ζώα πριν γεννηθώ. Ένας λόγος που έφυγα από την αίθουσα είναι γιατι δεν αντέχω να ακούω για βασανισμούς ζώων. Αυτό που μπορώ να κάνω εγώ επειδή είμαι συγγραφέας, να δώσω στα ζώα με ένα τρόπο φυσικό και ενδόμυχο την θέση που τους αξίζει που εμείς την έχουμε χάσει. Για μένα τα ζώα είναι μια εικόνα θεού.  Και νομίζω ότι από τα μάτια των ζώων θα κριθούμε. Αυτό το σποτ το θεωρώ πολύ πετυχημένο που λέει «Σταματήστε και κοιτάτε τα μάτια τους»

 

Να τονίσουμε ότι σκηνοθέτης των spots  είναι ο Τάκης Ζερδεβάς, οπερατέρ ο Παναγιώτης Τσάγκας και  Μοντάζ ο Μάκης Φάρος.

Το μακιγιάζ επιμελήθηκαν επίσης εθελοντικά οι μακιγιέζ Αλιφέρη Έστερ, Κολάση Μαρία, Πέτροβα Αγγελική και Τζαβάρα Αναστασία από τη Σχολή Freddy Makeup Stage.

Τις αφίσες, τα έντυπα των προσκλήσεων και των θηκών των cd σχεδίασε εθελοντικά η Χριστιάνα Μπεργκ.

Τα έντυπα των ευχαριστηρίων σχεδίασε επίσης εθελοντικά η Έφη Τσεκμέζογλου.

Την εκτύπωση των εντύπων ανέλαβε αφιλοκερδώς η εταιρεία «ΚΑΜΠΥΛΗ Α.Ε.Β.Ε.»

Η εταιρεία «Super Market Σκλαβενίτης & ΣΙΑ ΑΕΕ» διέθεσε χρηματικό ποσό στην Π.Φ.Π.Ο. για την κάλυψη δαπανών που προέκυψαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης της παρουσίασης των spots.

Ενώ την επικοινωνία – δημόσιες σχέσεις ανέλαβε εθελοντικά η Μαρκέλλα Καζαμία (Playwalk)

.


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.