Ανασύσθηκαν 8 επιζώντες από το καταπλακωμένο από χιονοστιβάδα ξενοδοχείο στην Ιταλία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 14:00 τοπική ώρα η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 8 επιζώντων που εντοπίσθηκαν σήμερα το πρωί στο εσωτερικό του ξενοδοχείου Rigopiano της κεντρικής Ιταλίας που επλήγη την Τετάρτη από χιονοστιβάδα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες είναι καλά στην υγεία τους, αν και έχουν τεθεί σε επιφυλακή τα χειρουργεία των νοσοκομείων στις πόλεις Πεσκάρα και Λ’ Άκουιλα. Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης οι επιζώντες κατάφεραν να σωθούν επειδή προφυλάχθηκαν κάτω από οροφή μέσα στην κουζίνα του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μπόρεσαν μάλιστα εκεί να ανάψουν και μια μικρή φωτιά. Οι διασώστες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να εντοπίσουν και άλλους επιζώντες

Στην υπόλοιπη περιοχή που χτυπήθηκε από τους σεισμούς της Τετάρτης, τα προβλήματα από τον καιρό παραμένουν αλλά ακόμη η εικόνα από τις ζημιές του Εγκέλαδου είναι θολή.

Στο ξενοδοχείο στο βουνό Γκραν Σάσο δεκάδες μέλη από διάφορα σώματα των ιταλικών υπηρεσιών συνεχίζουν να σκάβουν. Οι εκτιμήσεις μιλούσαν για περίπου 25 αγνοούμενους.

Οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν το έργο των διασωστών. Τα οχήματα τους δυσκολεύονται να φτάσουν, ενώ οι ίδιοι περιγράφουν δραματικές συνθήκες στους ρεπόρτερ: «Μπήκαμε στο ξενοδοχείο σκάβοντας» λένε χαρακτηριστικά.

Ο απολογισμός από τους σεισμούς της Τετάρτης -όταν, σε διάστημα μία ώρας, την κεντρική Ιταλία χτύπησαν τέσσερις δονήσεις πάνω από 5 βαθμούς- παραμένει μέχρι στιγμής σε έναν νεκρό από κατάρρευση στο Τεραμάνο.

Καθώς όμως η πρόσβαση σε αρκετές κοινότητες παραμένει δύσκολη από το χιόνι, οι ιταλικές Αρχές φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη πλήρη εποπτεία της κατάστασης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο πρακτορείο Ansa ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Irea-Cnr, μέχρι και οι δορυφορικές εικόνες από τις πληγείσες περιοχές δίνουν «πολύ λίγες πληροφορίες» για την κατάσταση μετά τον σεισμό, καθώς το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα.

Ενδεικτικά, τμήμα κοινότητας κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, του Καμποτόστο, εκκενώθηκε το βράδυ της Πέμπτης για προληπτικούς λόγους -με χρήση μέχρι και ελικοπτέρων.

Σε άλλα τμήματα του Αμπρούτσο, όπως στην Βάλε Καστελάνα, το χιόνι έχει φτάσει ακόμη και τα τρία μέτρα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.