Αναστασιάδης: Η Kύπρος έχει κάνει ασκήσεις επί χάρτου για Grexit

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει ένας ανάλογος κίνδυνος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η κυπριακή κυβέρνηση προετοιμάζεται ή μελετά κάποια μέτρα στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ. Ωστόσο, σημείωσε: «αλλά επειδή, μια κυπριακή παροιμία λέει του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, θέλω να σας βεβαιώσω ότι έχουν γίνει όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο».

Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, πρόσθεσε «βεβαίως, δεν υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος επιρροής της κυπριακής οικονομίας πλέον, αλλά και για τον ελάχιστο που υπάρχει έχει προγραμματιστεί μια σειρά από μέτρα έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ακόμα περισσότερο».

Σε ερώτηση, κατά πόσο η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων παραμονές της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε καταφατικά, λέγοντας: «Είναι και μια μορφή ψήφου εμπιστοσύνης, διότι θέλουμε να πιστεύουμε, όχι να ελπίζουμε, να πιστεύουμε ότι θα αποφευχθεί η οποιαδήποτε κρίση στην Ελλάδα». Οι αποφάσεις, βεβαίως, συνέχισε, λαμβάνονται από τον υπουργό Οικονομικών σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. «Θέλουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω κρίση στην Ελλάδα ή επιδείνωση της κρίσης. Και επίσης η άρση δείχνει και την απόλυτη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα που απεξαρτητοποιημένο πλέον από τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα μπορεί να προχωρήσει στην παραπέρα ευεργετικά για την οικονομία δράση του. Κάτω από τους ελέγχους, βεβαίως, που σήμερα εφαρμόζονται».

Νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε δέσμη νέων μέτρων για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο, τα οποία «σκοπεύουν στην αποκατάσταση της πλήρους εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ από την άλλη στοχεύουν στην τόνωση της οικονομίας, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Στα νέα μέτρα δίνεται έμφαση σε νέα έργα ανάπτυξης, σχέδια πρόσληψης ανέργων και επιτάχυνση του αναπτυξιακού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ειδικότερα τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν, είναι:

– Από την ερχόμενη Δευτέρα αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που αφορούν συναλλαγές και μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

– Θα προκηρυχτούν άμεσα προσφορές προς υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό ύψους πέραν των 200 εκατ. ευρώ και τα οποία ως επί το πλείστων αφορούν μεγάλα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά έργα, αποχετευτικά, έργα υποδομών σε εγκαταστάσεις καθώς και βελτίωση οδικών υποδομών.

– Ένταξη νέων πρόσθετων ώριμων έργων προς άμεση υλοποίηση ύψους 80 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις νοσοκομείων, ανέγερση νέων κέντρων υγείας, ανέγερση και αναβάθμιση υφισταμένων εκπαιδευτηρίων, έργα τουριστικής υποδομής, εξωραϊσμού αστικών περιοχών, καθώς και αναβάθμιση οδικών δικτύων.

– Επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της δεύτερης φάσης της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόκειται για ένα έργο με ύψος δαπανών που φτάνει τα 162 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, εργαστηρίων καθώς και μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο θα καταστήσει την Πανεπιστημιούπολη ενεργειακά αυτόνομη. Η υλοποίηση του έργου κατέστη δυνατή ύστερα από συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου Κύπρου που επέτρεψαν τη χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω κρατικών εγγυήσεων.

Παράλληλα με τα πιο πάνω που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την προκήρυξη 9 προγραμμάτων που αφορούν την επιδότηση απασχόλησης, την απόκτηση εργασιακής πείρας, και την κατάρτιση ανέργων, με δαπάνη ύψους 58 εκατ. ευρώ.

«Είμαστε αποφασισμένοι, μακριά από ωραιοποιήσεις να συνεχίσουμε την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων, που θα μας επιτρέψουν την οριστική επιστροφή στις αγορές και την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων ομάδων του λαού μας και την πλήρη απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Παρόλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2015 θα είναι δύσκολο για την κυπριακή οικονομία. Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2015 θα διαρρεύσει χωρίς ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», σημειώνοντας ότι «η πλήρης διόρθωση παίρνει τον χρόνο της».

Η πορεία διόρθωσης της κυπριακής οικονομίας πρόσθεσε, θα συνεχιστεί και το 2015, παρά το γεγονός ότι θα είναι επίσης μία δύσκολη χρονιά. Το 2014 η διόρθωση ξεπέρασε το 2% του ΑΕΠ. «Αυτό ισοδυναμεί με πρόσθετο εθνικό εισόδημα για τη χώρα και για συμπολίτες μας» είπε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.