FT: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία εάν δεν υπάρξει συμφωνία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές, γράφουν οι Financial Times επικαλούμενοι Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος δηλώνει ότι «φθάσαμε στο τέλος του δρόμου». 

Διαψεύδουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου το δημοσίευμα των FT, όπως και σενάρια πρόωρης κάλπης στα οποία επανήλθε η γερμανική Bild, λέγοντας ότι την 24η Απριλίου δεν θα έλθει το τέλος του κόσμου.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα δραματικό βήμα και να κηρύξει πτώχευση εκτός και αν μπορέσει να κλείσει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, έως τα τέλη του Απριλίου, γράφουν οι Financial Times.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρακρατήσει την δόση των 2,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, που πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

«Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου […] εάν οι Ευρωπαίοι δεν ελευθερώσουν ρευστό από το πρόγραμμα διάσωσης, δεν υπάρχει εναλλακτική» ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης που επικαλούνται οι FT.

Η εφημερίδα γράφει πως η Γερμανία και άλλοι εταίροι της Ελλάδας υποστηρίζουν ότι είναι σίγουροι πως η ευρωζώνη είναι αρκετά δυνατή για να αντεπεξέλθει τις συνέπειες μιας ελληνικής πτώχευσης, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι θα είναι μια «βουτιά στο άγνωστο».

Υπογραμμίζεται επίσης και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γ.Βαρουφάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Αθήνας να φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους αναφέροντας πως «συνεχίζουμε αδιαλείπτως να αναζητούμε αμοιβαία επωφελή λύση, σύμφωνα με τις εντολές που λάβαμε στις εκλογές».

Κυβερνητικές πηγές διέψευσαν το δημοσίευμα τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία χρεοκοπία, η κυβέρνηση δεν προετοιμάζεται για χρεοκοπία και θα απογοητευτούν όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με εντατικούς ρυθμούς για μία αμοιβαία επωφελή λύση και την 24η Απριλίου δεν θα υπάρξει το τέλος του κόσμου.

Κυβερνητικοί κύκλοι είχαν διαψεύσει νωρίτερα τη Δευτέρα και δημοσίευμα της Bild που επανερχόταν στα σενάρια προκήρυξης πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο σχετίζοντάς το με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές.

Οι δηλώσεις στους Financial Times, όπως και προηγούμενες από την ελληνική πλευρά φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας στους κόλπους της Κομισιόν.

Όπως μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας το Mega, το οποίο επικοινώνησε με πηγές των Βρυξελλών, αυτές οι πηγές τόνισαν ότι κάποιες κυβερνήσεις και κάποια στελέχη έχουν υιοθετήσει έναν ρόλο «σχολιαστή» τις τελευταίες μέρες ο οποίος -όπως έλεγαν- βλάπτει την διαπραγμάτευση.

Σημείωναν οι ίδιες πηγές ότι αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η ουσία και υποστήριζαν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν αλλά με πολύ αργό ρυθμό, καλώντας την κυβέρνηση και τους θεσμούς να επιταχύνουν ώστε να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.