Νέα συμφωνία για απόσυρση των βαρέων όπλων από την Ουκρανία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν να συνεχίσουν την διαδικασία απόσυρσης των βαρέων όπλων από την ανατολική Ουκρανία, όπου η βία κλιμακώθηκε εκ νέου τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο χθες.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η κατάπαυση του πυρός τηρείται όσο πιο απαρέγκλιτα και πληρέστερα είναι δυνατόν», δήλωνε νωρίτερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τονίζοντας ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ έντονες «μερικές στιγμές», αλλά οι πλευρές συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πέραν της συμφωνίας που υπεγράφη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας τον Φεβρουάριο.

Οι χθεσινές συνομιλίες διεξήχθησαν εν μέσω της νέας έξαρσης των εχθροπραξιών το Σαββατοκύριακο κι ενώ χθες Δευτέρα, ένας Ουκρανός στρατιωτικός σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Συμφωνήσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) όχι μόνο να συνεχίσουμε την απόσυρση των βαρέων όπλων, αλλά και να συμπεριλάβουμε και επιπρόσθετες κατηγορίες όπλων στην απόσυρση», είπε στους δημοσιογράφους ο Σταϊνμάιερ μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στα όπλα που θα πρέπει να αποσυρθούν από τα μέτωπα συμπεριλαμβάνονται πλέον τα άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και βαρέα όπλα διαμετρήματος μικρότερου των 100 χιλιοστών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών επίσης εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν περαιτέρω τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος επιτηρεί την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Ακόμη, συμφώνησαν να συνεχιστεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων και να δημιουργηθούν τέσσερις ομάδες εργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων ανθρωπιστικού χαρακτήρα, οικονομικής φύσης και ασφαλείας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.