Εως 900 οι νεκροί στη Μεσόγειο

Facebook
Twitter
LinkedIn

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η βύθιση δουλεμπορικού στη Μεσόγειο, κοντά στη Λαμπεντούζα, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους κατά ορισμένες εκτιμήσεις 700 άτομα, κατά άλλες 900. 

Σύγχυση υπάρχει και για τον αριθμό των διασωθέντων, αφού σύμφωνα με ορισμένα μέσα ανέρχονται σε 28, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι φθάνουν τους 50. Οι τελευταίες πληροφορίες από την Κατάνια ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων στα 900, μεταξύ των οποίων 200 γυναίκες και περίπου 50 παιδιά. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ένας από τους επιζώντες στην κατάθεσή του στον Ιταλό εισαγγελέα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Αίσθηση, όμως, προκαλούν και άλλα στοιχεία που έδωσε στην κατάθεσή του ο επιζών από το Μπαγκλαντές. Σύμφωνα με τα όσα είπε οι δουλέμποροι κρατούσαν κλειδωμένους στο αμπάρι του πλοίου εκατοντάδες μετανάστες, με αποτέλεσμα αυτοί να χαθούν για πάντα καθώς αυτό αναποδογύρισε και βυθίστηκε. Η εκδοχή αυτή που παρουσίασε ο επιζών από το Μπαγκλαντές εξηγεί και το γεγονός ότι τα πλοία που συμμετέχουν στις έρευνες έχουν περισυνελλέξει μόλις 24 πτώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιταλική ακτοφυλακή, το βάθος της θάλασσας στο σημείο είναι πολύ μεγάλο και αποκλείεται το ενδεχόμενο δύτες να μπορέσουν – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – να ερευνήσουν το ναυάγιο για τυχόν εγκλωβισμένος. «Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των επιβατών», δηλώνουν ιταλοί αξιωματούχοι.

 

Αποκαλυπτικό είναι το γράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη ροή των προσφύγων στη Μεσόγειο:

13.500 μετανάστες διεσώθησαν την περίοδο από 10 έως 17 Απριλίου

900 μετανάστες πέθαναν από την 1η έως την 15η Απριλίου

31.500 μετανάστες έφθασαν από τη Βόρειο Αφρική από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα στην Ευρώπη

218.000 μετανάστες εκτιμάται ότι διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2014

3.500 μετανάτες πέθαναν το 2014 προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.