Η κυβέρνηση πήρε τα χρήματα των φορέων για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η κυβέρνηση παίρνει, πλέον, και «με τη βούλα» τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων γενικής κυβέρνησης, τα οποία και θα μεταφερθούν στον Κοινό Λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και όλα τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, έχει ως στόχο να «γεμίσει» τα ταμεία του Δημοσίου ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στο τέλος του μήνα.

Είναι γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας και η κυβέρνηση ψάχνει παντού ανάσες ρευστότητας για να καλύψει τις ανάγκες της.

Οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης για  μισθούς και συντάξεις φθάνουν τα 1,6 δισ. ευρώ έως το τέλος Απρίλη και η Πράξη Νομοθετικού Περιχομένου αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό.

 

Τι αναφέρεται στην Πράξη

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύονξ «Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης» που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδας. Από την υποχρέωση εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται Δημόσιοι Οργανισμοί και Φορείς κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει αναδρομική ισχύ από τις 17 Μαρτίου.

Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «δεν αποτελεί ορθολογική διαχείριση, το υπουργείο Οικονομικών να δανείζεται για λογαριασμό της γενικής κυβέρνησης, όταν την ίδια στιγμή, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης διατηρούν αδρανείς λογαριασμούς στις εμπορικές τράπεζες».

Τη θέση αυτή τη διατύπωσε με αφορμή ερώτηση που του είχε απευθύνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με την μεταφορά των αποθεματικών της Περιφέρειας Αττικής σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στο απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που διαβιβάστηκε στη Βουλή με ημερομηνία 15 Απριλίου, ο κ. Μάρδας σπεύδει να παρατηρήσει ότι η ορθολογική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων και του χρέους αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο υπουργείο Οικονομικών από τη δεκαετία του 1990, όταν δημιουργήθηκε η υπηρεσία θησαυροφυλακίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο λογαριασμός θησαυροφυλακίου στην ΤτΕ. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, οι λειτουργίες που ασκούνται μέσω αυτού του λογαριασμού και το περιορισμένο εύρος κάλυψής του απέχουν πολύ από αντίστοιχες άλλων χωρών, γεγονός που σημαίνει, ουσιαστικά, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενιαίος λογαριασμός θησαυροφυλακίου.

«Το ζήτημα που τίθεται είναι ότι δεν αποτελεί ορθολογική διαχείριση, το υπουργείο Οικονομικών να δαν

Εξάλλου, όπως αναφέρει, «τελευταία, το θέμα αυτό απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της δεινής κατάστασης στην οποία βρέθηκε η χώρα και αποτελεί μέρος των αλλαγών που ξεκίνησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της δημοσιονομικής διαχείρισης. Προς την κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (ν. 4320/2015), σύμφωνα με την οποία τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και ασφαλιστικούς φορείς στην ΤτΕ σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, δύνανται να επενδύονται σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης/επαναγοράς».είζεται για λογαριασμό της γενικής κυβέρνησης, όταν την ίδια στιγμή, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης διατηρούν αδρανείς λογαριασμούς στις εμπορικές τράπεζες. Ουσιαστικά, η γενική κυβέρνηση δανείζεται τα διαθέσιμα που η ίδια διατηρεί στο τραπεζικό σύστημα, καταβάλλοντας γι’ αυτό τόκους» υπογραμμίζει ο κ. Μάρδας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.