Η δολοφονία Λόρκα…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στο φως η διαταγή Φράνκο για τη δολοφονία Λόρκα .Με εντολή του καθεστώτος Φράνκο συνελήφθη και δολοφονήθηκε ο θεατρικός ποιητής, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα,

σύμφωνα με έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα και ρίχνουν φως στο θάνατο μίας από τις επιφανέστερες προσωπικότητες – θύματα του Ισπανικού Εμφυλίου.

 

Τα έγγραφα, που έχουν συνταχθεί το 1965 στην αστυνομική διεύθυνση της Γρανάδα και περιήλθαν στην κατοχή της βρετανικής εφημερίδας Guardian, είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή της εμπλοκής αξιωματούχουν της εποχής Φράνκο στο θάνατο του συγγραφέα του «Ματωμένου Γάμου», στις 18 Αυγούστου 1936.

Οι συνθήκες γύρω από το θάνατο του Λόρκα και από τον τόπο ταφής του παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης ισπανικής ιστορίας.

Μέχρι σήμερα, θεωρείτο ότι ο γεννημένος στη Γρανάδα ποιητής εκτελέστηκε από δεξιό απόσπασμα μαζί με τρεις ακόμη. Τα έγγραφα, που δημοσιεύθηκαν χθες, αφορούν μία έρευνα για το θάνατο του Λόρκα από τη γαλλίδα συγγραφέα Μαρσέλ Οκλέρ, τη δεκαετία του 1960. Το αίτημά της για παροχή πληροφοριών προσέκρουσε σε ορισμένους βουλευτές. Στη συνέχεια ζητήθηκε από την αστυνομία της Γρανάδα να συντάξει μία έκθεση, σχεδόν 29 χρόνια μετά το θάνατο του ποιητή.

Τα έγγραφα που προέκυψαν αναφέρουν ότι ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα συνελήφθη για τις πεποιθήσεις του, ενώ χαρακτηρίζεται «σοσιαλιστής και μασόνος», καθώς επίσης και «ομοφυλοφιλία και παρεκκλίνουσα συμπεριφορά». Αφότου η αστυνομία διεξήγαγε δύο έρευνες στο σπίτι του, ο Λόρκα κατέφυγε στο σπίτι ενός φίλου του. Τον Αύγουστο του 1936, μόλις ένα μήνα μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου, αξιωματικοί περικύκλωσαν το σπίτι, όπου κρυβόταν, αν και οι φίλοι του προσπάθησαν να το αποτρέψουν.

Ο Λόρκα συνελήφθη και οδηγήθηκε με αυτοκίνητο σε μία τοποθεσία κοντά στην περιοχή, γνωστή ως Φουέντε Γκράντε, μαζί με έναν ακόμη συλληφθέντα, αναφέρουν τα έγγραφα. Εκεί εκτελέστηκε αμέσως αφού ομολόγησε και στη συνέχεια τάφηκε σε αυτήν την περιοχή σε έναν πολύ ρηχό τάφο, ένα χαντάκι. Όσον αφορά την ομολογία του, δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της.

Από το 2009 έγιναν αρκετές προσπάθειες για να προσδιοριστεί η ακριβής τοποθεσία που θεωρείται ότι έχει ταφεί ο Λόρκα, χωρίς ωστόσο, ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τα έγγραφα που ήρθαν στο φως δείχνουν μία σαφή εντολή των Αρχών υπό τον Φράνκο για θάνατο του Λόρκα. Ο ίδιος ο δικτάτορας είχε χαρακτηρίσει προπαγάνδα τις κατηγορίες για εμπλοκή του καθεστώτος στο θάνατο του ποιητή.

Χθες, ένας από τους βιογράφους του Λόρκα, ο Ίαν Γκίμπσον αναφέρθηκε στην επίσημη φύση των ντοκουμέντων, τονίζοντας τη σημασία τους.

Όπως δήλωσε στην ισπανική El Pais «μέχρι και το θάνατο του Φράνκο, η δολοφονία του Λόρκα παρέμενε ένα πρόβλημα για το καθεστώς. Αλλά τα έγγραφα αυτά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφιβολίας για το επίπεδο της εμπλοκής της δικτατορίας σ΄αυτήν. Δείχνει ότι δεν ήταν μία δολοφονία στο δρόμο, αλλά ότι έγινε με εντολή της ίδιας της κυβέρνησης. Το λένε και μόνοι τους».

Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1898 και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς και εκπροσώπους της ισπανικής γενιάς του ’27. Πέρα από το λογοτεχνικό του έργο, ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική και τη μουσική.

Μερικά από τα σημαντικότερα ποιητικά έργα του ήταν τα «Ντουέντε», «Ωδή στον Σαλβαντόρ Νταλί», «Σονέτα του σκοτεινού έρωτα», «Μοιρολόι για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας», ενώ θεατρικά τα «Ματωμένος Γάμος», «Τα μάγια της πεταλούδας», «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» και «Γέρμα».

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.