Ελπίδες Αναστασιάδη για επανένωση μετά την εκλογή Ακιντζί

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Μετά την εκλογή Ακιντζί (στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας) διανοίγονται ελπίδες επιτέλους αυτή η πατρίδα να επανενωθεί και να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κράτος στο οποίο θα υπάρχουν οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και σημείωσε ότι δημιουργούνται οι προοπτικές για συνεργασία, ειρήνη και γαλήνη σε έναν τόπο όπου για πολλά χρόνια «ζούσαμε χωρίς προβλήματα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε την ‘Αγκυρα να συμβάλει στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος γιατί είναι αυτή που κρατά ακόμα υπό κατοχή την Κύπρο.

«Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι σε αυτή μας την προσπάθεια η ‘Αγκυρα θα συμβάλει σημαντικά, αφού είναι η χώρα που διαθέτει ή έχει ακόμη μέσα από τα στρατεύματά της την Κύπρο υπό κατοχή. Ένα θέλω να πω, ότι το χέρι μας είναι τεταμένο όχι όπως στο παρελθόν για να μας το κακοποιήσουν, αλλά για να το δεχθούν ως μια ένδειξη και ως μια πρόσκληση για συνεργασία, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση για να υπάρξει ελπίδα, για να υπάρξει προοπτική, ασφάλεια και ευημερία», ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε στο συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι «ο βίος και η πολιτεία του Μουσταφά Ακιντζί διαχρονικά, δημιουργούν ελπίδες για μια διαφορετική και πιο θετική προσέγγιση στις προσπάθειες για λύση». Ωστόσο , σημειώνει, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για «τον βασικό και καθοριστικό παράγοντα στην λύση του Κυπριακού ,που είναι η κατοχική Τουρκία».

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον νέο ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, απέστειλε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Στην επιστολή του, ο κ. Χριστόφιας, κάνει λόγο για «μια ιστορική νίκη του κ. Ακιντζί, η οποία ενδεχομένως, εάν και εφόσον οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων διαπραγματευτούν με γνώμονα τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας και την υπεράσπιση της κοινής μας ταυτότητας, μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι αναμφισβήτητα μια ημέρα ελπίδας για την Κύπρο, αλλά σημείωσε ότι «δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις».

Γνωρίζουμε, πρόσθεσε, ότι τους επόμενους μήνες η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα είναι δύσκολη και ότι η χθεσινή εκλογή Ακιντζί δεν σημαίνει και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, «το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί θέμα εισβολής και κατοχής». Θα απαιτηθεί, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, η έμπρακτη βούληση της Τουρκίας, η οποία μέχρι σήμερα έχει τον κύριο λόγο και την ευθύνη για την μη λύση.

Ο κ. Νεοφύτου χαρακτηρίζει τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη «μετριοπαθή πολιτικό και σταθερό υποστηρικτή της επανένωσης της πατρίδας μας, μέσα από την εξεύρεση μιας έντιμης και λειτουργικής λύσης, βασισμένης στην Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Πρόσθεσε ότι δεν χρειάζονται «ούτε άκρατοι πανηγυρισμοί, ούτε αδικαιολόγητος μηδενισμός της αλλαγής που συντελείται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα», με την επικράτηση των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην λύση και επανένωση του τόπου.

Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα αποτελεί μια θετική εξέλιξη στις προσπάθειες αναζήτησης λύσης του κυπριακού, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης και σημείωσε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, σε αντίθεση με τον κ. Έρογλου, διατηρεί διαχρονικά μια μετριοπαθή και συνεπή θέση υπέρ της λύσης. Δεδομένης, είπε, της επιλογής Ακιντζί «να δώσει στην χθεσινή ψηφοφορία δημοψηφισματικό χαρακτήρα υπέρ της λύσης, έχει καταγραφεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα από πλευράς τουρκοκυπρίων για την ανάγκη επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας». Ο κ.Λουκαϊδης τόνισε ότι η ‘Αγκυρα θα πρέπει να εναρμονίσει τη δημόσια ρητορική της για λύση του Κυπριακού με τη στάση της στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Επίσης, το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διαχειριστεί «με ορθό τρόπο, το παράθυρο ευκαιρίας που διανοίγεται, με εγκατάλειψη των σκοπιμοτήτων και των ακροβατισμών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Το ΔΗΚΟ επεσήμανε την ανάγκη ο Μουσταφά Ακιντζί να αποδείξει έμπρακτα ότι θα προσπαθήσει να καταργήσει το σφιχτό εναγκαλισμό των τουρκοκυπρίων από την ‘Αγκυρα. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Αθως Αντωνιάδης σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα έχει επιφέρει μια αξιοσημείωτη αλλαγή, αφού ο Μουσταφά Ακιντζί, δεν είναι το ίδιο με τον απελθόντα Έρογλου». Ωστόσο τόνισε ότι από τις διακηρύξεις μέχρι την πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση να διανυθεί, υποδεικνύοντας ότι το κλειδί της λύσης είναι στην ‘Αγκυρα.

Οι πραγματικές προθέσεις και η έκταση αυτονόμησης των κινήσεων του Μουσταφά Ακιντζί από τα σχέδια της ‘Αγκυρας θα διαφανούν πολύ γρήγορα, στο ζήτημα της Αμμοχώστου, τόνισε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Δυστυχώς, είπε, «δεν μπορώ να συμμεριστώ την υπεραισιοδοξία και τις ψηλές προσδοκίες που κάποιοι επιχειρούν να καλλιεργήσουν υποστηρίζοντας ότι άνοιξε ο δρόμος για τη λύση». Πρόσθεσε δε ότι η ίδια αισιοδοξία είχε εκφραστεί πριν από 10 χρόνια με την εκλογή Ταλάτ.

Οι Οικολόγοι εκφράζουν την ελπίδα ότι η νίκη Ακιντζί θα φέρει θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, εάν εργαστεί για δίκαιη λύση του προβλήματος.

Το ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί ότι ο κ. Ακιντζί θα κάνει τη διαφορά αν καταφέρει να απαγκιστρώσει την Τουρκοκυπριακή κοινότητα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Τουρκίας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.