Η πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νομοθετικό εκσυγχρονισμό του Εθνικού Θεάτρου εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης κατά την εγκατάσταση της νέας διοίκησης στο πρώτο θέατρο της χώρας. Ενώ από την πλευρά του ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Στάθης Λιβαθινός ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε το χατίρι κανενός, αλλά για να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία στο θέατρο, για να προσφέρουμε κάτι φωτεινό, τώρα ειδικά, που ο τόπος δοκιμάζεται».

Καθισμένοι όλοι, υπουργός, νέο διοικητικό συμβούλιο και διεύθυνση, επί της σκηνής Κεντρικής αίθουσας του Κτιρίου Τσίλερ, στην Αγίου Κωνσταντίνου, μίλησαν για το παρόν και κυρίως για το μέλλον του Εθνικού.

«Είναι η πρώτη φορά που μιλάω από τη σκηνή του Τσίλερ και ελπίζω να είναι και η τελευταία», είπε ο Νίκος Ξυδάκης ανοίγοντας την συνέντευξη τύπου (πρωί Τετάρτης, 15 Μαΐου) που σκοπό είχε την παρουσίαση της νέας καλλιτεχνικής διεύθυνσης και της νέας διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου.

«Είμαι ευτυχής και συγκινημένος, όπως είμαι και υπερήφανος για τη διοίκηση κι ελπίζω να νιώσει την ίδια χαρά και το ελληνικό ακροατήριο, Από εδώ και στο εξής θα μιλούν τα έργα.

»Τη μόνη συμβουλή -. Προίκα που έχω να δώσω είναι ότι θα προχωρήσουμε σε μια νομοθετική αναμόρφωση που θα εκσυγχρονίσει το Εθνικό, ΘΑ Το κανει ΠΙΟ ευέλικτο ΚΑΙ ΠΙΟ στέρεο ΣΤΗ διασφάλιση ΤΟΥ Δημοσίου συμφέροντος ΕΤΣΙ ώστε ΝΑ συμβάλει ΣΤΟΝ ιδρυτικό σκοπό ΤΟΥ θεάτρου που Ειναι Η διαρκής και σε βάθος θεατρική παιδεία του ελληνικού λαού. Και είναι βαριά η κληρονομιά όσων το έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν ».

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. Θανάσης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην τιμή που του έγινε να υπηρετήσει τη χώρα του από ένα πόστο όπου μπορεί να προσφέρει: «Είμαστε όλοι καλλιτέχνες και στόχος μας είναι να γίνει το Εθνικό καλύτερο από κάθε άποψη. Εχει βέβαια πολλή δουλειά για να φτιαχτεί ένα Εθνικό όπως το ονειρευόμαστε ». Και ξεκαθάρισε σε ό, τι τον αφορά προσωπικά, την προσεχή θεατρική σεζόν θα κρατήσει μόνον μία σύμβαση / σκηνοθεσία από τις δύο που είχε συμφωνήσει πριν αναλάβει τη θέση του προέδρου με τον τέως διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη.

Καλοσωρίζοντας εαυτούς και αλλήλους ο Στάθης Λιβαθινός, καλλιτεχνικός διευθυντής πλέον της πρώτης σκηνής της χώρας μίλησε για την ιδιαίτερη στιγμή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα ψυχικά και πνευματικά. «Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη και πλατεία θάλασσα», είπε και απευθυνόμενος στον υπουργό ανέφερε ότι αποτελεί για τον ίδιο πρόσφατη γνωριμία _ «δύο φορές σας έχω δεί» …

«Είναι η στιγμή», συνέχισε, «και για το θέατρο και για την τέχνη όχι να είμαστε αρεστοί αλλά να είμαστε στην απέναντι πλευρά και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία ακόμα κι αν γίνουμε δυσάρεστοι. Υπάρχουν πολλές τομές που πρέπει να γίνουν και με τη συνδρομή σας θέλουμε να επενδύσουμε στο αύριο και το μεθαύριο της παιδείας. Γιαυτό και θα ήταν σημαντική η ανάληψη των οικονομικών από έναν μάνατζερ. Όπως θα ήταν σημαντικό ο τρόπος επιλογής των καλλιτεχνικών διευθυντών να γίνεται μέσα από κατάθεση φακέλων με προτάσεις και να κρίνονται από επιτροπή ».

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πολύπλοκης πραγματικότητας και πολλής δουλειάς», υπογράμμισε ο Στάθης Λιβαθινός και στάθηκε ιδιαίτερα σε ορισμένους ανθρώπους της προηγούμενης διεύθυνσης οι οποίοι λειτούργησαν με πνεύμα συνεργασίας, όπως ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής Αντώνης Κούφαλης που παραιτήθηκε μεν αλλά συνέβαλε στην ομαλότητα της διαδοχής. «Επίσης η Αλκηστις Πρωτοψάλτη που επαναδιαπραγματεύτηκε την οικονομική της συμφωνία με τα νέα δεδομένα.

 

Στη συνέχεια μίλησαν τα μέλη του Δ.Σ.

Κυριάκος Κατζουράκης:. «Μπορώ ΝΑ συμβάλω ΣΤΗΝ Περιπέτεια ΤΟΥ θεάτρου ΓΙΑ ΝΑ γίνει Το ΚΑΛΥΤΕΡΟ Εθνικό Ζούμε ΣΤΗΝ ΠΙΟ δυσάρεστη ΣΤΙΓΜΗ Της Ιστορίας μας ΜΕ αυτές τις χαμηλές Αμοιβές, κι είναι δύσκολο να ζητάς τον εθελοντισμό των εργαζομένων όπως είχαν επιδείξει στο παρελθόν οι εργαζόμενοι στο Ερμιτάζ …. ».

Αμαλία Μουτούση: «Είναι τιμή και για μένα να βρίσκομαι εδώ αυτή τη δύσκολη στιγμή. Θέλω να προσφέρω και να συνεργαστώ, να στηρίξω, να ακούσω, να συνεννοηθώ. Και χαίρομαι ιδιαίτερα για τον Στάθη Λιβαθινό, για τη δουλειά και την παιδεία του ».

Ρήγας Αξελός, εκπρόσωπος του ΣΕΗ: «Είμαστε δέσμιοι της Ελληνικής πολιτείας και υπηρετούμε τη διαύγεια στα οικονομικά χωρίς κρυφούς κανόνες και άλλες θεωρήσεις»

Ο Ταξιάρχης Χάνος (εκπρόσωπος των ηθοποιών) δεσμεύθηκε να πει περισσότερα σε επόμενη συνέντευξη τύπου ενώ ο Ιωσήφ Βιβιλάκης αναφέρθηκε στη διάθεση συνεργασίας και στη «μεγάλη κιβωτό του έθνους μας» που είναι το Εθνικό Θέατρο. Εκ μέρους της Ενωσης Ελλήνων Συγγραφέων η Μέλπω Ζαρόκωστα υπεραμύνθηκε της ανάγκης να παίζονται όλο και περισσότερα ελληνικά έργα καθώς και στη διάδοση του ελληνικού έργου στο εξωτερικό.

«Παραλάβαμε ένα λεωφορείο που τρέχει με τεράστια ταχύτητα και την ίδια ώρα μαθαίνουμε πώς να χρησιμοποιούμε τους λεβιέδες», είπε ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Αμπαζής. «Θέλουμε ένα Εθνικό ανοιχτό στην κοινωνία, στους νέους, σε όλους. Όχι ένα κλειστό Εθνικό ».

Από την πλευρά των εργαζόμενων, ο εκπρόσωπός τους αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «εδώ και δέκα πέντε χρόνια είχε να έρθει υπουργός να μας δει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα Χατζάκη, ο Νίκος Ξυδάκης απάντησε:. «Εγώ εφάρμοσα τον νόμο, τα άλλα θα τα κάνει η δικαιοσύνη . ειμαστε Εδω ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ μιλήσουμε ΓΙΑ Το Μέλλον ΤΟΥ Εθνικού ΚΑΙ ΓΙΑ Όχι Το παρελθόν ΤΟΥ ΕΧΕΙ ζητηθεί Ο διαχειριστικός έλεγχος που αφορά στη διοίκηση καθώς και ο οικονομικός. Όλα θα δημοσιευθούν στη διαύγεια. Ο ρόλος του υπουργού είναι εποπτικός ».

Σχολιάζοντας το ρεπερτόριο που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχός του Σωτήρης Χατζάκης, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής είπε:

«Το ρεπερτόριο είναι το πρόσωπο ενός θεάτρου προς τα έξω. Εχουμε ένα έτοιμο φαγητό στο οποίο θα βάλουμε και τη δική μας μαγειρική. Είναι σύνθετα τα πράγματα. Εμπλέκονται πολλοί καλλιτέχνες, με τους οποίους έχουμε ανοίξει έναν διάλογο. Σύντομα να ανακοινώσουμε το ρεπερτόριο και όλα όσα σκοπεύουμε να κάνουμε. Πιστεύω στη συνέχεια. Δεν θα καταστρέψουμε κάτι γιατί δεν είναι δικό μας. Στο μέτρο του εφικτού θα προσθέσουμε δικά μας πράγματα. Θέλουμε να είμαστε αληθινοί και διαφανείς σε ό, τι κι αν κάνουμε. Θέλουμε να μοιράσουμε την τράπουλα σε όλη την Αθήνα σε όλη την Ελλάδα, στο εξωτερικό. Σιγά-σιγά θα ξεδιπλώσουμε τη φιλοσοφία μας. Θέλουμε να φτάσουμε παντού ».

Οσο για το θέμα της παιδείας και ειδικότερα της θεατρικής παιδείας, ένα θέμα που απασχολεί διαχρονικά τον Στάθη Λιβαθινό, ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.