Η συμφωνία διχάζει την ΝΔ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Διχασμένη εμφανίζεται η ΝΔ για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στη συμφωνία. Στην ΚΟ καταγράφονται αντικρουόμενες απόψεις, ενώ μια πρώτη μεγάλη εσωτερική συζήτηση αναμένεται να γίνει στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ που θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Τρίτης. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή ομιλία του πρόεδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στις 13:15 στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής.

«Πρέπει να δούμε τη συμφωνία, να εξετάσουμε τι περιέχει, να συγκρίνουμε και μετά να αποφασίσουμε. Δεν κατανοώ την αγωνία πολλών να προτρέξουν» δήλωσε στο Βήμα ανώτερο στέλεχος του κόμματος.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει σε συνομιλητές του ότι η ΝΔ θέλει «μία συμφωνία που θα κρατά ζωντανή την ανάκαμψη» που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πετύχει. «Όλοι θέλουμε συμφωνία. Όλοι θέλουμε να αποφευχθεί η ρήξη με τους εταίρους μας. Αλλά κανείς δεν θέλει να επιβληθούν στον λαό φόροι για να χρηματοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το κομματικό κράτος που δημιουργεί. Κόστος για να παραμείνουμε στο ευρώ είναι ένα πράγμα. Κόστος για να φτιάξει το μεγάλο κομματικό του κράτος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικό πράγμα» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Έθνος με την οποία δίνει το στίγμα των προθέσεών του.

Την ίδια ώρα, κεντρικά στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στέλνουν μήνυμα  να παραμείνει η ελληνική κεντροδεξιά στην «οδό της υπευθυνότητας» και ότι αναμένουν από τη ΝΔ θετική στάση έναντι της ενδεχόμενης συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Όπως αναφέρει το Βήμα, σε μια χρονική στιγμή που από την πλευρά της ΝΔ ενισχύεται όλο και περισσότερο η άποψη ότι η νέα συμφωνία οδηγεί σε νέο μνημόνιο και σε φοροεπιδρομή, στο εσωτερικό του ΕΛΚ υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 

Στους κόλπους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς μέχρι στιγμής κυριαρχεί η άποψη ότι η ΝΔ δεν μπορεί να κινηθεί με ρητορική που θα παραπέμπει στην αντιμνημονιακή της περίοδο, η οποία και δοκίμασε τις σχέσεις της με το ΕΛΚ, ενώ αναμένει ότι και η στάση της θα είναι ανάλογη και ουσιαστικά θα στηρίξει μια νέα συμφωνία.

Ο ΣΕΒ στη Γενική του Συνέλευση αναμένεται να παραδώσει αναλυτικό υπόμνημα με 82 προτάσεις σε 11 τομείς πολιτικής.

Οι προτάσεις αφορούν τις απαιτούμενες -κατά τη βιομηχανία- παρεμβάσεις στα πεδία: Φορολογική δικαιοσύνη, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, μείωση του ενεργειακού κόστους, αδειοδότηση, χωροταξικός σχεδιασμός, δικαιοσύνη, ανταγωνιστικότητα, εποπτεία αγοράς- ανταγωνισμός, καλή νομοθέτηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

Ο ΣΕΒ ζητά, μεταξύ άλλων, επιστροφή του ΦΠΑ εντός 90 ημερών στις συνεπείς επιχειρήσεις, μείωση φόρων και εισφορών, εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς την παραγωγική οικονομία, σύσταση και λειτουργία της Επενδυτικής Τράπεζας κ.ά.

 

Στην απογευματινή εκδήλωση του ΣΕΒ, στην οποία θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, πρόκειται να απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Ομιλητές θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, η πρόεδρος της BUSINESSEUROPE Έμα Μαρτσεγκάλια και ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.