Ανοιχτός πόλεμος Κωνσταντοπούλου – Πανούση για τα ΜΑΤ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε πόλεμο μεταξύ της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, εξελίσσεται το θέμα απαγόρευσης των ανδρών των ΜΑΤ, που βρίσκονται έξω από το Μέγαρο του Κοινοβουλίου, να εισέρχονται σε αυτό και να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες του.

Τους τόνους της αντιπαράθεσης ανέβασε αργά το βράδυ της Δευτέρας η κυρία Κωνσταντοπούλου, με ανακοίνωση που εξέδωσε. Αφορμή της ανακοίνωσης στάθηκαν οι δηλώσεις του κ. Πανούση, με τις οποίες δεν έκρυβε την ενόχλησή του για την απόφαση της Προέδρου της Βουλής.

«Πιστεύω ότι στις δημοκρατίες ο θεσμός της Βουλής πρέπει να σέβεται τον άλλο θεσμό, την Αστυνομία», είπε συγκεκριμένα ο κ. Πανούσης και χαρακτήρισε την απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου λαθεμένη, ενώ την απέδωσε σε παρεξήγηση. «Δεν μπορεί να υποτιμάται (και άλλη φορά έχει συμβεί) η αστυνομία και να θεωρείται παρείσακτη στο προαύλιο της Βουλής, ενώ δεν είναι παρείσακτοι άλλοι που δεν εκπροσωπούν το νόμο και την τάξη» ανέφερε.

«Προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι, για πολλοστή φορά, υποδαυλίζεται με δηλώσεις του αρμοδίου αναπληρωτή Υπουργού, η εκ μέρους Αστυνομικών Δυνάμεων αμφισβήτηση των κανόνων ασφαλείας της Βουλής ή της αρμοδιότητας της Φρουράς της Βουλής και τροφοδοτείται αντιπαράθεση της Αστυνομίας προς το Κοινοβούλιο ή και διαρκείς επιθέσεις προς την Πρόεδρό του» υπήρξε η απάντηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου και συνέχισε την επίθεσή της:

«Η δήλωση «ο ένας θεσμός πρέπει να σέβεται τον άλλον», που έγινε από τον Αν. Υπουργό που προΐσταται των Αστυνομικών Δυνάμεων αφ’ ενός υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο, που αποτελεί πυλώνα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και μία εκ των τριών ανεξάρτητων λειτουργιών της Δημοκρατίας, αφ’ ετέρου αναβιβάζει τις αστυνομικές δυνάμεις σε ισότιμο θεσμό με τη Βουλή και εκ τρίτου, δυστυχώς, μεταφράζεται στην πράξη αλλά και μέσω της εξειδίκευσής της ως πλήρης άρνησης σεβασμού στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, στο οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις διεκδικούν να έχουν «ελευθέρας» χωρίς κανέναν έλεγχο και ενοχλούνται από το γεγονός ότι σε αυτήν την περίοδο έχει εφαρμοσθεί ο νόμος ως προς όλους».

Η Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «επειδή οι καιροί είναι πονηροί και ουδείς δικαιούται να παριστάνει τον ανυποψίαστο καλό θα ήταν ο καθένας να περιορίζεται και να υπηρετεί τον θεσμικό του ρόλο στη Δημοκρατία και να μην μετατρέπεται σε αυτόκλητο αναμορφωτή του πολιτεύματος».

Για ρατσιστική συμπεριφορά κατηγορούν την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εκπρόσωποι των αστυνομικών.

«Με τη συμπεριφορά της, εξευτελίζει το θεσμό του Προέδρου της Βουλής», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99.5 ο Γρηγόρης Γερακαράκος, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής. Πρόσθεσε ότι η Ένωση θα ζητήσει, ύστερα από το περιστατικό, την απομάκρυνση της διμοιρίας που βρίσκεται στη Βασιλίσσης Σοφίας, στα λουλουδάδικα της Βουλής.


Γεωργιάδης – Κικίλιας

Οι καταγγελίες κατά της κ. Κωνσταντοπούλου έγιναν αφορμή για να της επιτεθούν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας.

«Όταν είχαν μπει οι αντιεξουσιαστές στη Βουλή η κα Ζωή τους άφησε λόγω Δημοκρατίας, αν πάνε στην τουαλέτα τα ΜΑΤ όχι! Αίσχος!», σχολίασε στο twitter ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής ότι περιφρονεί με τον χειρότερο δυνατό τρόπο του ενστόλους, «ανοίγοντας τις αγκάλες της στον οποιονδήποτε εν δυνάμει διαμαρτυρόμενο κουκουλοφόρο ή μη που πετάει φυλλάδες στο προαύλιο της Βουλής ή ενδεχομένως σουλατσάρει δεξιά κι αριστερά στον Άγνωστο Στρατιώτη και βεβηλώνει».

«Και τα παιδιά αυτά, τους εργαζόμενους της ελληνικής αστυνομίας, δεν τους επιτρέπει τι; Να μπουν στη Βουλή για να επισκεφθούν την τουαλέτα; Αν φοράνε τη στολή τους; Εκεί έχουμε φτάσει; Αλήθεια αυτό είναι το πολίτευμά μας;», διερωτήθηκε.

 

Πρωτόκολλο ασφαλείας

Τήρηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας που ισχύει για όλα τα δημόσια κτίρια επικαλέστηκαν, κύκλοι ασφαλείας του κτιρίου της Βουλής, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε διευκρινήσεις τους προς τους δημοσιογράφους, σχετικά με το επεισόδιο που δημιουργήθηκε το Σάββατο, όταν απαγορεύτηκε σε αστυνομικούς από διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκονται έξω από το κτίριο της Βουλής επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, να πάνε στις τουαλέτες και στο κυλικείο της Βουλής.

«Δεν ζητήθηκε τίποτα περισσότερο από το να γίνει ο τυπικός προληπτικός έλεγχος και να τηρηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας, όπως ισχύει σε όλα τα δημόσια κτίρια. Δεν είναι δυνατό η ταυτοποίηση, ότι είναι πράγματι αστυνομικός, να γίνεται επειδή κάποιος φοράει στολή και κουβαλάει κουμπούρι. Εξάλλου στο παρελθόν η αστυνομία έχει καταγεγραμμένες επιθέσεις από μεταμφιεσμένους σε  αστυνομικούς κακοποιούς»,  τόνισαν χαρακτηριστικά οι  κύκλοι ασφαλείας της Βουλής.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.