ΜΜΜ – Εισιτήρια δυο τύπων

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ριζικές αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των αστικών συγκοινωνιών με την εισαγωγή και της ζωνικής χρέωσης των μετακινήσεων εξετάζει το υπουργείο Υποδομών ώστε να εφαρμοστούν από το τέλος του φθινοπώρου.

 

Αφορμή για τις ευρύτερες αλλαγές είναι η αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ και η υπαγωγή στο 23% από το 13% που είναι σήμερα, η οποία θα επιφέρει αυξήσεις και στο κόμιστρο των αστικών συγκοινωνιών.

Ετσι, όπως επεσήμανε στο «Εθνος» ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ήδη εξετάζεται ο κυκλοφοριακός φόρτος και διενεργούνται μετρήσεις ώστε να αποφασιστεί εάν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής δύο ζωνών στα εισιτήρια με το συνυπολογισμό στην τελική τιμή της απόστασης που θα διανύεται από τον επιβάτη.

«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τον φόρτο, αλλά οι ανατιμήσεις δεν θα είναι στη λογική επειδή ακούγεται έτσι από πολλές πλευρές, της αύξησης των εισιτηρίων. Θα είναι σε μια άλλη τελείως διαφορετική λογική, προκειμένου να τονώσουμε τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς αντί του αυτοκινήτου. Η κεντρική επιλογή μας δεν είναι η εφαρμογή οριζόντιων πολιτικών.

Αυτό ισχύει και για τα εισιτήρια», σημειώνει χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι η οριζόντια μείωση τιμών από την προηγούμενη κυβέρνηση άφησε 50 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο έλλειμμα στις αστικές συγκοινωνίες.

Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές αναμένονται προς τα τέλη του φθινοπώρου καθώς θα πρέπει πρώτα να αποσυρθούν τα εισιτήρια που έχουν διατεθεί στην αγορά, να ακολουθήσει νέος διαγωνισμός και να τυπωθούν καινούργια εισιτήρια.

Αυτό που αποτελεί, πάντως, πρώτη προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου είναι η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το ζήτημα αναμένεται να έχει διευθετηθεί και τυπικώς εντός του καλοκαιριού. Ωστόσο έχει ήδη δοθεί εντολή στους ελεγκτές κομίστρου να δείχνουν μια ελαστικότητα εφόσον βλέπουν κάρτα ανέργου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.