Αναστασιάδης-Νετανιάχου: «Αριστο το κλίμα στις σχέσεις Λευκωσίας-Τελ Αβίβ»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το άριστο κλίμα στις σχέσεις Λευκωσίας – Τελ Αβίβ επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους μετά το πέρας των συνομιλιών τους στην κυπριακή πρωτεύουσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στις συνομιλίες τους οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν στους τρεις βασικούς άξονες συνεργασίας των δύο κρατών: την ενέργεια, την οικονομία και την ασφάλεια.

Η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ αποκτά μεγαλύτερη σημασία, «λόγω της πολύ ρευστής κατάστασης, η οποία επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κύπριος πρόεδρος και ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Νετανιάχου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με βάση τα ψηφίσματα του Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι με τον Νετανιάχου συμφώνησαν πως «η ανακάλυψη και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα και ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος μίας κοινά επωφελούς συνεργασίας». Συζητήθηκαν, είπε, τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας και της ασφάλειας.

Ο κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, σε σχέση με την πρωτοβουλία του να προσκληθούν οι κ.κ. Νετανιάχου και Μαχμούτ Αμπάς σε ένα από τα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Αναφερόμενος στη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Νετανιάχου για τη συνομιλία που είχε χθες με τον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε ετοιμότητα για περαιτέρω ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας.

 

Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επεσήμανε το γεγονός ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του. Μέσω της συνεργασίας, είπε, μπορούμε να κάνουμε το μέλλον καλύτερο για την Κύπρο και το Ισραήλ. «Είμαστε ευλογημένοι από τον Θεό», ανέφερε χαρακτηριστικά, «όχι μόνο στους ουρανούς αλλά και κάτω από τη θάλασσα».

 

Ειδικά για τα ενεργειακά θέματα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επεσήμανε ότι οι δύο χώρες μπορούν να εξορύξουν και να εκμεταλλευτούν το φυσικό αέριο. Η ενέργεια, είπε, «είναι το πρώτο βήμα της συνεργασίας και το επόμενο βήμα είναι η οικονομία» και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει στο επόμενο διάστημα, αμφίδρομη αύξηση του τουρισμού και των επενδύσεων.

 

Ο Νετανιάχου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι «το Ισραήλ είναι δεσμευμένο να αντιπαλέψει αυτές τις απειλές».

Η Κύπρος και το Ισραήλ, δήλωσε, επιθυμούν ειρήνη και ασφάλεια και ευχαρίστησε τον κύπριο πρόεδρο για την πρωτοβουλία του να κληθούν τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής να μιλήσουν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.