Τη νύχτα που η Μαρία Φαραντούρη και ο Zulfu Livaneli ένωσαν την Κύπρο

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Λαμπριάνας Κυριακού

Η αγάπη και η αλληλεγγύη απέδειξαν ακόμα μια φορά,  ότι μπορούν να σπάσουν τα συρματοπλέγματα των πολιτικών συμφερόντων και να ενώσουν λαούς,  θρησκευτικά διαφορετικούς μεν,  αλλά με ένα κοινό πόθο,  την επανένωση της  πατρίδας τους, που είτε Kipris λέγεται είτε Κύπρος, την ίδια ιερή σημασία  έχουν  στις καρδιές τους.

Η χθεσινή νύχτα στην νεκρή ζώνη στη Λευκωσία, απέναντι από το Λήδρα Πάλλας,  αποδείχθηκε ενωτική και αναστάσιμη. Αναγέννησε  την  επιθυμία των δυο λαών  να ζήσουν και πάλι εν ειρήνη σε μια χώρα χωρίς σύνορα και ταμπέλες με απαγορευμένα σήματα.

Η μεγάλη ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και ο μεγάλος τούρκος ερμηνευτής  Ζουλφί Λιβανελί,  με τις φωνές τους  και  τα τραγούδια τους ένωσαν  Ελληνοκύπριους  και Τουρκοκύπριους.  Συμφιλίωσαν χριστιανούς και μουσουλμάνους.   Άναψαν την φλόγα της αγάπης και της αλληλεγγύης μεταξύ των δυο λαών.

Με στίχους Γιάννη Ρίτσου, Ναζίμ Χικμέτ, με μουσική Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοίζου,  με τραγούδια Ελληνικά και τουρκικά, με τις δυο γλώσσες να μπλέκονται η μια μέσα στην άλλη τόσο όμορφα και αρμονικά, οι δυο μεγάλοι καλλιτέχνες κατάφεραν αυτό το βράδυ της Παρασκευής της 18ης Σεπτεμβρίου,  να δώσουν ζωή στην εδώ και 40 χρόνια νεκρή ζώνη της  Λευκωσίας.

Με γραπτό  μήνυμα χαιρέτισε τη συναυλία  ο  Μίκης Θεοδωράκης: λέγοντας πως ο ίδιος παλεύει για το όραμα της επανένωσης του λαού της Κύπρου από το 1964, ευχή την οποία διακήρυξε μαζί με τον Ζουλφί Λιβανελί από την Πόλη το 1986, όταν ίδρυσαν τις Επιτροπές Ελληνοτουρκικής Φιλίας.

«Πιστεύω ακράδαντα» αναφέρει στο μήνυμα του ο Μίκης Θεοδωράκης «ότι όταν επί τέλους γίνει η επανένωση, θα λάμψει η Κύπρος από την πρόοδο και την ευτυχία του λαού της».

«Δεν ξέρω αν θα προλάβω να δω το μεγάλο αυτό όραμα να γίνεται πραγματικότητα. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι να το ζήσει ο λαός της Κύπρου, οι νέοι και οι νέες της, να ζήσουν στο μέλλον που τους αξίζει».

Μαζί με τη Μαρία  Φαραντούρη και τον Ζουλφι Λιβανελί τραγούδησαν  ο Κούλλης Θεοδώρου και η  Ουμούτ Αλμπαιράκ.  Επίσης  συμμετείχαν  οι ηθοποιοί Γιασάρ Ερσόι και Πόπη Αβραάμ.

info:

Η συναυλία διοργανώνεται από  ε/κ και τ/κ συντεχνίες και συγκεκριμένα τις οργανώσεις ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN και τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία «Ενωμένη Κύπρος», ενώ έχει την στήριξη δεκάδων άλλων οργανώσεων και φορέων του τόπου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.