Και η BMW στο στόχαστρο για παραποίηση στις εκπομπές ρύπων

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μετά την Volkswagen σκιά σκανδάλου σχετικά με τις εκπομπές ρύπων πέφτει και στην επίσης γερμανική εταιρεία κολοσσό, BMW. Η μετοχή της BMW υποχώρησε κατά 6,44% σήμερα, όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ορισμένα μοντέλα της αυτοκινητοβιομηχανίας υπερβαίνουν τα ευρωπαϊκά όρια σε εκπομπές ρύπων, εν μέσω του σκανδάλου «Ντίζελγκέιτ» της Volkswagen .

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, η μετοχή της BMW έπεσε στα 74,65 ευρώ, μόλις κυκλοφόρησε η πληροφορία του περιοδικού AutoBild, το οποίο, ωστόσο, δεν κάνει λόγο για παραποίηση στοιχείων.

Ο δείκτης DAX υποχωρούσε την ίδια στιγμή κατά 0,53%.

Διαψεύδει η BMW

Η BMW διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας πως δεν έχει νοθεύσει τα αποτελέσματα των δοκιμών. «Στον όμιλο της BMW δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες ή τεχνολογικές προβλέψεις που επηρεάζουν τις εκπομπές ρύπων που καταγράφονται κατά τη διάρκεια των δοκιμών», ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση προέβη και η Daimler, η οποία κατασκευάζει τα αυτοκίνητα Mercedes-Benz, λέγοντας πως δεν έχει παραποιήσει στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων της, τονίζοντας πως δεν χρησιμοποιεί τις επωνομαζόμενες συσκευές «defeat» που χρησιμοποίησε η Volkswagen και πως συμμορφώνεται με τους κανόνες που ισχύουν σε όλον τον κόσμο για τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου.

El Pais: Και σε αυτοκίνητα Seat το λογισμικό που παραποιεί εκπομπές ρύπων

Η ισπανική Seat, θυγατρική της Volkswagen, έχει εξοπλίσει 500.000 αυτοκίνητα που έχουν κατασκευασθεί στην Ισπανία με κινητήρες ντίζελ που φέρουν το λογισμικό που παραποιεί τα στοιχεία εκπομπής ρύπων, σύμφωνα με δημοσίευμα της El Pais. “Η ισπανική θυγατρική του γερμανικού ομίλου έχει μοντάρει περισσότερους από μισό εκατομμύριο από τους κινητήρες αυτούς στα αυτοκίνητα από το 2009”, σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται πηγές προσκείμενες στον όμιλο.

“Υπάρχουν οχήματα της Seat που είναι εξοπλισμένα με τον κινητήρα αυτό”, παραδέχτηκε εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας χωρίς να αναφέρει τον αριθμό τους.

Η Seat πούλησε 378.586 αυτοκίνητα το 2014 και σχεδόν δύο εκατομμύρια, με κινητήρες βενζίνης – ντίζελ, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, σύμφωνα με υπολογισμούς της El Pais.
Η Volkswagen, που έχει 12 μάρκες αυτοκινήτων και φορτηγών, παραδέχτηκε ότι είχε εξοπλίσει με το επίμαχο λογισμικό παραποίησης των στοιχείων εκπομπής ρύπων τους κινητήρες ντίζελ τύπου EA189 που κατασκευάζει.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.