Τουρκικά F-16 αναχαίτισαν ρωσικό μαχητικό

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ενα ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο στα σύνορα με τη Συρία, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της πολεμικής αεροπορίας της χώρας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας την Δευτέρα.

Δύο τουρκικά F-16 στάθληκαν να αναχαιτίσουν το ρωσικό αεροσκάφος, κατά την ίδια πηγή, στην πρώτη «εμπλοκή» που καταγράφεται επισήμως στον εναέριο χώρο της περιοχής μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών και των ρωσικών δυνάμεων.

Παράλληλα, εκλήθη ο πρέσβης της Ρωσίας προκειμένου να γίνει και η αντίστοιχη επίσημη διαμαρτυρία μέσω της διπλωματικής οδού, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Η Αγκυρα κάλεσε την Μόσχα να αποφύγει επανάληψη τέτοιας παραβίασης, αλλιώς θα θεωρείται «υπεύθυνη για κάθε ανεπιθύμητο περιστατικό που μπορεί να προκύψει».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογκου είχε συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και με άλλους εκπροσώπους χωρών του ΝΑΤΟ, όπως σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Νταβούτογλου: «Παραδέχθηκαν το λάθος τους»

Αργότερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Μόσχα περιέγραψε την παραβίαση στην οποία προχώρησε το αεροσκάφος της ως «λάθος».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η άμεση εμπλοκή της Ρωσίας στη σύγκρουση της Συρίας έχει κλιμακώσει την κρίση. Ξεκαθάρισε πάντως ότι τα κανάλια επικοινωνίας με την Μόσχα είναι ανοιχτά.

Μιλώντας ζωντανά στο HaberTurk TV, ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία εφαρμόζει ξεκάθαρους κανόνες εμπλοκής για οποιονδήποτε παραβιάζει τον εναέριο χώρο της.

Νέο κύμα ρωσικών χτυπημάτων

Οπως έγινε γνωστό νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, εξάλλου, τα ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν το τελευταίο 24ωρο συνολικά 25 πτήσεις στο συριακό εναέριο χώρο.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι μόνο στη Χομς χτυπήθηκαν τρεις στόχοι που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ συνολικά τα ρωσικά πλήγματα κατευθύνθηκαν σε 9 διαφορετικούς στόχους, όπως ανέφεραν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων RIA Novosti και Interfax.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.