Θα εγκριθεί από το Eurogroup η εκταμίευση των 2 δις ;;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με το βλέμμα στο EuroWorking Group, που συνεδριάζει απόψε προκειμένου να κρίνει εάν θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να κλείσουν έως το απόγευμα τα 48 προαπαιτούμενα.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση καταθέτει εντός της ημέρας στη Βουλή με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος δύο νομοσχέδια, ένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα με το οποίο θα ρυθμίζονται σειρά εκκρεμοτήτων. Ωστόσο, τα εν λόγω νομοσχέδια δεν αφορούν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

Τα δύο μεγαλύτερα εξ αυτών, είναι ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα, και τα «κόκκινα» δάνεια, ζήτημα για το οποίο το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να ικανοποιήσει τόσο τις απαιτήσεις των δανειστών όσο και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ώστε να περάσει «αναίμακτα» η νομοθετική ρύθμιση.

Παράλληλα, «πονοκέφαλο» προκαλεί και το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων καθώς όπως φαίνεται η απεργία των προηγούμενων ημερών φέρνει αλλαγές στα κυβερνητικά σχέδια.

Πάντως, η Αθήνα θα προσέλθει στη συνεδρίαση του EuroWorking Group υποστηρίζοντας ότι έχει εκπληρώσει το 90% των προαπαιτούμενων μέτρων, εκτίμηση την οποία δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι εταίροι, οι οποίοι ρίχνουν το ποσοστό αυτό περίπου στο 30%.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα λάβει την έγκριση για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, τα χρήματα θα εκταμιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα αφού υπάρξει απόφαση του Eurogroup και του ESM.

 

Σε περίπτωση που δεν δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης, η αξιολόγηση θα καθυστερήσει, κάτι που προκαλεί ανησυχία για την καθυστέρηση στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.