Σλοβενία: Στήνεται φράχτης για τους πρόσφυγες στη μεθόριο με Κροατία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα πρώτα συρματοπλέγματα έφτασαν σε σλοβενικά χωριά στη μεθόριο με την Κροατία το πρωί της Τετάρτης, μία ημέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει με «τεχνικά μέσα» τα σύνορα ενώπιον του προσφυγικού ρεύματος. 

Οι εργασίες για την ανέγερση του φράχτη αναμένεται να αρχίσουν εντός ωρών, αν και η Λιουμπλιάνα έχει αναφέρει πως τα μέτρα θα είναι προσωρινά και πως τα συνοριακά περάσματα θα μείνουν ανοικτά.

Στο Βέλικι Ομπρέζ, που βρίσκεται πάνω στα σύνορα με την Κροατία, έφτασαν το πρωί της Τετάρτης αρκετοί στρατιώτες και αστυνομικοί με συρματοπλέγματα για να ξεκινήσουν σύντομα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters στο σημείο, να στήσουν τα «προσωρινά εμπόδια».

Νωρίτερα, την Τρίτη, ο σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ είχε ανακοινώσει πως μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Κροάτη ομόλογό του Ζόραν Μιλάνοβτιτς, οι δύο χώρες συμφω΄νησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία στην υποδοχή και μεταφορά των προσφύγων -οι περισσότεροι έχουν προορισμό τη Γερμανία και τη χώρες του Βορρά.

«Στις ερχόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να ανεγείρουμε προσωρινά τεχνικά μέσα για να διευθετήσουμε την προσφυγική ροή» είπε ο Τσεράρ, χωρίς να διευκρινίζει ακριβως πότε θα άρχιζε το στήσιμο των εμποδίων.

«Δεν κλείνουμε τα σύνορα» υπογράμμισε ο σλοβένος πρωθυπουργός, «θέλουμε να διασφαλίσουμε την ελεγχόμενη και ασφαλή ροή των προσφυγικών ρευμάτων και να αποτρέψουμε ανθρωπιστική καταστροφή».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν στην Σλοβενία περίπου 30.000 στη Σλοβενία. Η Αυστρία, η επόμενη χώρα στη διαδρομή, έχει δείξει στην Λιουμπλιάνα πως θα δέχεται μέχρι 6.000 την ημέρα -η σλοβενική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει την αδυναμία της να φροντίσει μεγάλους αριθμούς προσφύγων ταυτόχρονα στην επικράτειά της, συσχετίζοντας την στάση της με την πολιτική που κρατούν οι επόμενες χώρες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.