Ταυτοποιήθηκε ένας από τους δράστες στο Παρίσι, «Γάλλος γνωστός στις Αρχές»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Έναν από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι έχουν ταυτοποιήσει οι γαλλικές Αρχές: Πρόκειται για έναν γάλλο υπήκοο «γνωστό στις αρχές» για διασυνδέσεις με ισλαμιστικά δίκτυα, σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται στα ΜΜΕ. Δευτερος δράστης φαίνεται πως είχε περάσει από τη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου.

Συλλήψεις στο Βέλγιο στο πλαίσιο της έρευνας. Παράλληλα, η Γερμανία μιλά για σύλληψη Μαυροβούνιου την περασμένη εβδομάδα που ενδεχομένως να σχετίζεται με τις επιθέσεις.

Επιγραμματικά οι κυριότερες νεότερες εξελίξεις έχουν ως εξής:

 

Ταυτοποιήθηκε γάλλος γνωστός στις αρχές ως δράστης στο θέατρο

Διαβατήριο που βρέθηκε κοντά σε δεύτερο δράστη είχε καταγραφεί  στη Λέρο

Συλλήψεις στο Βέλγιο που αφορούν την έρευνα

Γάλλος «με όπλο» συνελήφθη στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου

Από τις 5 Νοεμβρίου έχει συλληφθεί στη Γερμανία άνδρας που ίσως σχετίζεται με το σχεδιασμό των επιθέσεων

Σε ολόκληρη τη Γαλλία βρίσκονται σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας,  με απαγόρευση συγκεντρώσεων εώς την Πέμπτη και δυνατότητα στις τοπικές αρχές να κηρύξουν άμεσα απαγόρευση κυκλοφορίας αν χρειαστεί.

 

Η Αθήνα ανακοίνωσε πως είχε περάσει από τη Λέρο ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου το οποίο βρέθηκε κοντά στη σορό ενός από τους καμικάζι στο Stade de France. Πρόκειται για διαφορετικό δράστη από εκείνον που έχουν ταυτοποιήσει οι γαλλικές Αρχές.

 

Παράλληλα, έγινε «αριθμός συλλήψεων» στο Βέλγιο, οι οποίες σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών σχετίζονται με τις έρευνες για το Παρίσι.

 

Οι συλλήψεις έγιναν στο Μόλενμπεκ, στην περιοχή των Βρυξελλών. Ένα από τα οχήματα που βρέθηκε στο Παρίσι και σχετίζεται με τις επιθέσεις είχε βελγικές πινακίδες και, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται ο συνήθως καλά πληροφορημένος Monde, μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχαν και κλήσεις από το Μόλενμπεκ.

 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως αεροπλάνο της Air France καθηλώθηκε στο Άμστερνταμ λόγω απειλητικού μηνύματος το απόγευμα του Σαββάτου.

 

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη του μακελειού στο Παρίσι

Ολάντ: Πράξη πολέμου του Ισλαμικού Κράτους

Ενός λεπτού σιγή στην ΕΕ τη Δευτέρα – Κύμα συμπαράστασης, κοινή διακήρυξη των «28»

Λεπέν: Η Γαλλία πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της

Άσαντ: Οι λανθασμένες πολιτικές της Δύσης ευθύνονται για την εξάπλωση της τρομοκρατίας

Στους 127 οι τραυματίες, δεκάδες οι σοβαρά τραυματίες

Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Ελάτε γρήγορα, μας σφάζουν έναν-έναν

Το απόγευμα, έγινε γνωστό πως συνελήφθη ένας γάλλος υπήκοος με «ενδεχόμενο όπλο» στο Γκάτγουικ του Λονδίνου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το αεροδρόμιο, πρόκειται για έναν 41χρονο που προέρχεται από τη Βεντόμ και το εύρημα ήταν ο λόγος προληπτικής εκκένωσης του βόρειου τέρμιναλ.

 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, έχει ταυτοποιηθεί ένας από τους δράστες της στο θέατρο Bataclan. Το πρακτορείο περιορίζεται στο ότι πρόκειται για γάλλο υπήκοο.

 

Από την πλευρά του, ο Monde επικαλείται δικές του πηγές και μιλά επίσης για ένα γάλλο υπήκοο τριάντα ετών που φέρεται να ταυτοποιήθηκε ως δράστης στο Bataclan. Η εφημερίδα υποστηρίζει πως πρόκειται για άνδρα «γνωστό στις αρχές» που ταυτοποιήθηκε βάσει δακτυλικών αποτυπωμάτων – δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι δύο αναφορές αφορούν τον ίδιο δράστη ή δεύτερο από τον αριθμό δραστών στο Bataclan.

 

Πρόκειται συγκεκριμένα για πρόσωπο που είχε διασυνδέσεις με ισλαμιστικές ομάδες, όπως αναφέρει από τη δική του πλευρά το Reuters.

 

Από τη γερμανική πλευρά, η αστυνομία επιβεβαίωσε πως στις 5 Νοεμβρίου είχε συλληφθεί ένας Μαυροβούνιος στη Βαυαρία ο οποίος ενδεχομένως να σχετίζεται με τις επιθέσεις.

 

Ο συλληφθείς, για τον οποίο ανακοινώθηκε μόνο πως επρόκειτο για έναν 51χρονο, είχε στο αυτοκίνητό του οπλισμό -οκτώ καλάσνικοφ, δύο πιστόλια, ένα ρεβόλερ, δύο χειροβομβίδες και 200 γραμμάρια ΤΝΤ- τα οποία «είχε κρύψει με επαγγελματικό τρόπο».

 

Ο άνδρας φαίνεται πως βρισκόταν καθ’ οδόν για τη Γαλλία, για αυτό και ενημερώθηκαν και οι γαλλικές αρχές σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Ο γερμανός υπουργός υπογράμμισε πως «δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει διασύνδεση με τις επιθέσεις, έστω κι αν και υπάρχει σχέση με τη Γαλλία».

 

Στο Παρίσι, εξαιτίας των έκτακτων μέτρων ασφαλείας παραμένουν κλειστά σημεία που θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι επιθέσεων -μουσεία, πανεπιστήμια και χώροι που προσελκύουν τουρίστες.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάν Καζνέβ εξέδωσε διαταγή που επιτρέπει σε τοπικές αρχές σε όλη τη γαλλική επικράτεια να επιβάλουν ανά πάσα στιγμή απαγόρευση κυκλοφορίας εάν το κρίνουν απαραίτητο.

 

Απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις κάθε είδους μέχρι την Πέμπτη, ενώ η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως η επικείμενη Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα θα πραγματοποιηθεί μεν, αλλά υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

 

Η κατάσταση που επικρατεί δεν έχει αποτρέψει τους Παριζιάνους πάντως από τους φόρους τιμής στα θύματα των επιθέσεων: Έξω από το θέατρο Bataclan συρρέει από το πρωί κόσμος που αφήνει κεριά και λουλούδια.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.