Αυτή η Χώρα δεν είναι η δική μου…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Δήμητρας Γκουντούνα

Κάθε ανάγνωση της ιστορίας μας  από οποιοδήποτε βλέμμα την ‘κοιτάξεις’ αριστερό, δεξιό και όπως αλλιώς τη θέλεις  ένα συμπέρασμα μόνο  μπορείς να βγάλεις: δεν έχουμε αποτινάξει  τις αλυσίδες  της υποταγής  ΠΟΤΕ… Βαυαροί, καουμπόηδες  και όποια φυλή άλλη  θέλεις έχει εισβάλει σε τούτο τον τόπο και τρυγάει τους χυμούς  της.

 

Κραυγάζουν οι ποιητές μας – αλλά ποιος τους ακούει; – ‘’Α μονάχα ναξερα μιαν ελευθερία πραγματική που να μπορώ να την υμνώ χωρίς να φαίνομαι αφελής ή Φαρισαίος…’’ λέει ο Ελύτης.Και πέστε μου μέσα σ΄ αυτό το πηγάδι της ένδειας που έχουμε μπει  ποιος μπορεί ν αφουγκραστεί έναν ποιητή; Τα καταφέρανε λοιπόν, να μιλάμε μόνο για το πώς θα επιβιώσουμε. Πως θ΄ αποτινάξουμε τις σύγχρονες αλυσίδες που είναι ορατές  αλλά ο σερίφης κρατάει καλά το κλειδί της ύπαρξής μας. Μας θέλουν ρακένδυτους  με πνευματική τροφή δηλητηριασμένη και μια νεολαία  ν΄ αγκομαχά για να μπει στο τρένο μαζί μ΄  ολους τους άλλους δουλοπάροικους, γιατί γνωρίζει καλά και την αφετηρία αλλά και το τέρμα αυτής της διαδρομής.  Μιλάνε για καινούργιο ‘’6ο στόλο’’ που θα εισβάλλει στα νερά μας .Ακόμη  και τον τόπο που θα εγκατασταθούν, έχουν επιλέξει, γιατί μας έκλεισαν το μάτι οι Ρώσοι. Μιλάνε για Βαλκανιοποίηση της Ελλάδας γιατί δεν χωράει πια στον καινούργιο Χάρτη   της μοιρασιάς τους.

Και έλεγε ο ποιητης όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ ‘’Είμαι  άλφα χρονών και Ευρωπαίος… έως τη μέση… των Άλπεων η των Πυρηναίων το χιόνι μήτε που άγγιξα ποτέ. Δεν υπάρχει  ουτ΄ενας  να μ΄ εκπροσωπεί   Πόλεμος και Ειρήνη  μ΄ έφαγαν από τις δυό μεριές…ότι  απομένει αντέχει ακόμη ..”

ως πότε φίλοι  θα σηκώνουμε το αφορεσμένο παρελθόν  γεμάτο Βασιλιάδες  και υπηκόους… Ανησυχία, μια κραυγή  ‘’βοήθεια’’ και πάει τετέλεσται  νατηνε από τώρα   κιόλας ντύνεται Μοίρα η Εξουσία και σου σφυράει……..

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.