China’s Βanking Crisis
By Lawrence K. Rosinger
Η κρίση στο Τραπεζικό σύστημα της Κίνας και οι παγκόσμιες επιπτώσεις
Eπιμέλεια Μ.Παναγιώτου Λέει η Fortune ότι αναμένει μια «ανώμαλη προσγείωση» για την Κίνα και την παγκόσμια οικονομία, αλλά αυτ’η θα είναι τόσο κακή όσο η οικονομική κρίση 2007-09.
Ο Kyle Bass, επικεφαλής του Ντάλας με βάση των hedge funds Hayman Capital Management, ήρθε στο προσκήνιο το 2007, για να είναι ένας από τους λίγους επενδυτές να εντοπίζουν την οικονομική κρίση των ΗΠΑ στις αρχές, και να επωφεληθούν από αυτό με στοιχηματίζουν εναντίον ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου. Κάλεσε επιτυχία τραπεζικά προβλήματα της Ιαπωνίας (πόσο τολμηρή νομισματική τόνωση) λίγα χρόνια αργότερα, και τώρα λέει η Κίνα θα είναι η επόμενη.
Σε μια συνέντευξη με το Fortune πριν από την εμφάνισή του στο Ira Sohn σε επένδυτικό συνέδριο αυτής της εβδομάδας στο Σαν Φρανσίσκο, η Bass προσέφερε στους λόγους για τους οποίους επικείμενη τραπεζική κρίση της Κίνασ, αν και πολύ μεγαλύτερη από την κρίση στις ΗΠΑ σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε κίνδυνο, θα έχει ισχυρο αντίκτυπο στην η παγκόσμια οικονομία,δεδομένου και του δανεισμού των ΗΠΑ. Εξήγησε, επίσης, Πώς ο λόγος για τον οποίο η επιχείρηση των hedge funds είναι λιγότερο επιεικής από ό, τι υπήρξε ποτέ. Επιλεγμένα αποσπάσματα της συνομιλίας θα ακολουθήσουν.
Fortune: Έχετε πει ότι το τραπεζικό σύστημα στην Κίνα είναι χαμηλής κεφαλαιοποίησης, και η χώρα θα μπορούσε να φυσήξει μέσα από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα γρήγορα. Τι σημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα της Κίνας μοιάζει με χάρτινο πύργο.
Kyle Bass: Δεν είναι μονο-μεταβλητή εξίσωση. Τα συναλλαγματικά αποθέματα δεν είναι μόνο η πρόσβαση της Κίνας στην πρωτεύουσα – μπορούν να πωλούν ομόλογα και μπορούν να εκτυπώσουν πραγματικά περισσότερα χρήματα. Αλλά όταν σκέφτεστε για τον συναλλαγματικό αποθεματικό σωρό τους, και την παρηγοριά των επενδυτών ότι έχουν τόσα πολλά χρήματα – ένα ποσό της τάξης των$ 3.500 δισεκατομμυρίων , ταμείο την ημέρα ,που μπορεί να ξεπεράσει οποιαδήποτε θύελλα..Το θέμα είναι ότι το τραπεζικό τους σύστημα που χρησιμοποιείται εδώ και οκτώ τώρα είναι 184 τρισεκατομμύρια RMB ή $ 31 τρισεκατομμύρια των περιουσιακών στοιχείων στον τραπεζικό τους σύστημα. Η οικονομία τους είναι $ 10 τρισ.
Τι σημαίνει ότι μοιάζουν σε σχέση με τις ΗΠΑ το 2008;
Όταν οι ΗΠΑ εισέρχονται στην οικονομική κρίση, το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ ήταν [ισοδύναμο με] 100% του ΑΕΠ, με $ 16 τρισεκατομμυρίων του ενεργητικού στον ισολογισμό. Είχαμε $ 1.000 δισεκατομμύρια των ιδίων κεφαλαίων, που σημαίνει ότι ήταν, στην ουσία, levered 16 φορές. Επισφαλή δάνεια τότε ήταν περίπου 7,6%. Η Κίνα έχει τρεις φορές το ΑΕΠ της, στο ενεργητικό των τραπεζών.Έτσι εξηγείται ο δανεισμός της οικονομίας των ΗΠΑ με $ 13.000 Δδισεκατομμύρια, ή αλλιώς για να είναι πιο κατανοητό $13. ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ.
Αυτά για σήμερα ή συνέχεια αύριο……..