“Η πυρηνική συμφωνία δεν είναι ενάντια στα συμφέροντα καμίας χώρας. Οι φίλοι του Ιράν είναι ευχαριστημένοι και οι αντίπαλοί του δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Το Ιράν δεν αποτελεί απειλή για καμιά χώρα αλλά κομίζει μήνυμα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και στον κόσμο”, πρόσθεσε.
Η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ είναι οι δύο βασικές χώρες που έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες και την αντίθεσή τους στην πυρηνική συμφωνία, η οποία επιτρέπει στο Ιράν να ενισχύσει τη θέση του στην περιοχή.
Ο Ροχανί θέλησε επίσης να κατευνάσει τις επικρίσεις στη χώρα του τονίζοντας ότι “η πυρηνική συμφωνία δεν ήταν η νίκη μιας πολιτικής τάσης”.
Τους τελευταίους μήνες, οι υπερσυντηρητικοί κύκλοι, που αποτελούν μικρή μειονότητα ακόμη και μεταξύ των συντηρητικών, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πυρηνική συμφωνία.
“Τώρα που οι ήρθησαν οι κυρώσεις, ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε τη χώρα”, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας μιλώντας στο κοινοβούλιο και καταθέτοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού για το νέο ιρανικό οικονομικό έτος δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή είναι “ένα σημείο καμπής” για την οικονομία της χώρας και κάλεσε σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και λιγότερη εξάρτηση από τα έσοδα του πετρελαίου στην εποχή που ανοίγεται για τη χώρα μετά την επιβολή κυρώσεων.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο Ροχανί δήλωσε ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου ήταν ο καλύτερος λόγος για να κοπεί “ο ομφάλιος λώρος” με το πετρέλαιο.