Πρόσβαση στον “φάκελο της Κύπρου” παραχώρησε ο Ν. Βούτσης στην Κυπριακή Βουλή

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Σε μια ιστορική συμφωνία κατέληξαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κ.Δ. Γιαννάκη Ομήρου για πρόσβαση στο υλικό του «Φακέλου της Κύπρου»

 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου, στη Βουλή των Ελλήνων μετά από πρόσκληση του Προέδρου της κ. Νίκου Βούτση και ως αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας και διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν αλλά και άριστης συνεργασίας μεταξύ των Προέδρων των δύο Κοινοβουλίων, υπήρξε συμφωνία με την οποία οριστικοποιήθηκε μία εκκρεμότητα που αφορά την προδοσία της Κύπρου, ώστε να υπάρξει πλήρης πρόσβαση στο υλικό που συνέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον «Φάκελο της Κύπρου» αναφορικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν και κατά το πραξικόπημα της 15 ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

Για τον σκοπό υλοποίησης της εν λόγω συμφωνίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, έχοντας συναίσθηση της δέουσας ιστορικής ευθύνης, συνυπέγραψαν σχετικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας που τερματίζει μία ιστορική εκκρεμότητα σαράντα δύο χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974.

Ειδικότερα στη βάση του εν λόγω Πρωτοκόλλου, το οποίο ενισχύει και εμβαθύνει περαιτέρω τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

Η πρόσβαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε υλοποίηση του αιτήματός της, στο υλικό που συγκεντρώθηκε ή και χρησιμοποιήθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον «Φάκελο της Κύπρου» και βρίσκεται κατατεθειμένο στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων.

Η συγκρότηση δύο Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων από τα δύο Κοινοβούλια, των οποίων θα προΐστανται αντίστοιχα ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων και η Γενική Διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι Επιτροπές θα συνεργαστούν με στόχο την καταγραφή, ταξινόμηση και ψηφιοποίηση του πιο πάνω υλικού στη βάση επιστημονικών κανόνων, ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσβαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτό.

Το υλικό στο οποίο θα δοθεί πρόσβαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για κοινοβουλευτικούς ή επιστημονικούς/ιστορικούς σκοπούς με την έγκριση των εκάστοτε Προέδρων των δύο Κοινοβουλίων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.