Συρία: Η παύση πυρός ανοίγει το δρόμο για περισσότερα φορτία βοήθειας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα Ηνωμένα Εθνη και συνεργαζόμενες οργανώσεις αρωγής σχεδιάζουν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια για 154.000 Σύρους που βρίσκονται σε πολιορκημένες περιοχές της χώρας εντός της εβδομάδας. O OHE υπογραμμίζει πως η παράδοση βοήθειας εξαρτάται από την τήρηση της εκεχειρίας -έστω κι αν δεν αφορά περιοχές που ελέγχει η ISIS.

 

Υπό την προϋπόθεση δε της έγκρισης από τις εμπόλεμες πλευρές, τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα για την αποστολή βοήθειας προς 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε δυσπρόσιτες περιοχές της Συρίας εντός του πρώτου τριμήνου του 2016, σημείωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ στη Δαμασκό Γιακούμπ Ελ Χίλο.

 

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περί τους 500.000 άνθρωποι ζουν πολιορκημένοι στη Συρία, από τα 4,6 εκατομμύρια στα οποία είναι δύσκολο να φθάσει βοήθεια, αλλά ελπίζει ότι η κατάπαυση των εχθροπραξιών η οποία ετέθη σε εφαρμογή την Παρασκευή θα θέσει τέλος σε 15 πολιορκίες.

 

«Είναι η καλύτερη ευκαιρία που είχε τα τελευταία πέντε χρόνια ο συριακός λαός για ειρήνη και σταθερότητα» είπε ο Ελ Χίλο. «Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς μία ουσιαστική πολιτική διαδικασία και πολιτική λύση, η κατάπαυση των εχθροπραξιών και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν αρκούν για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία», συμπλήρωσε.

 

Ο ΟΗΕ ελπίζει να στείλει βοήθεια τη Δευτέρα στην Μοανταμίγια, την Τετάρτη στις Ζαμπαντάνι, Κουφρέγια, Φούα και Μαντάγια, και την Παρασκευή στην Καφρ Μπάτνα.

 

Ομως η κατάπαυση των εχθροπραξιών δεν επηρεάζει τη μεγαλύτερη πολιορκία 200.000 ανθρώπων στο Ντέιρ αλ-Ζορ, διότι η συμφωνία δεν αφορά τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Ο ΟΗΕ αποπειράθηκε να ρίξει εκεί από αέρος βοήθεια την περασμένη εβδομάδα, αλλά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, 21 τόνοι τροφίμων προσγειώθηκαν εκτός στόχου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν άνοιξαν τα αλεξίπτωτα και οι προμήθειες καταστράφηκαν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.