Τουρκία: Κυβερνητική υπηρεσία προτρέπει τα παιδιά να γίνουν μάρτυρες

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Σάλο έχει προκαλέσει σε μερίδα τη τουρκικής κοινής γνώμης η ενθάρρυνση των παιδιών από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της κυβέρνησης να γίνουν μάρτυρες.

 

Πρόκειται για σκίτσα που δημοσιεύονται στο παιδικό περιοδικό της υπηρεσίας, η οποία υπόσχεται στα παιδιά ότι αν πεθάνουν ως μάρτυρες θα πάνε στον παράδεισο και θα έχουν έναν ευχάριστο θάνατο χωρίς πόνο.

 

Σε ένα από τα σκίτσα εμφανίζεται ένας πατέρας με το γιο του και μεταξύ τους διαμείβεται ο εξής διάλογος:

– Τι ωραίο που είναι να γίνεσαι μάρτυρας.

– Μα πατέρα! Γιατί να θέλει κανείς να γίνει μάρτυρας;

– Φυσικά και το θέλει. Ποιος δεν θέλει να κερδίσει τον παράδεισο;

Στο σκίτσο που ακολουθεί το ίδιο αγόρι εμφανίζεται μαζί με την αδελφή του και τη μητέρα τους. Λέει το μικρό κορίτσι: «Μακάρι να μπορούσα να γίνω κι εγώ μάρτυρας» για να εισπράξει την υποτιμητική απάντηση του αδελφού της: «Μα εσύ δεν μπορείς να πας στο στρατό». Τα πράγματα έρχεται να βάλει στη θέση τους η μητέρα: «Αν το θέλεις τόσο πολύ ο Θεός θα σου χαρίσει αυτή τη χαρά».

Στο τρίτο σκίτσο, το οποίο στην πραγματικότητα αποτυπώνει την τραγική καθημερινότητα των θανάτων στην Τουρκία εξαιτίας των συγκρούσεων με τους Κούρδους αντάρτες, το ίδιο αγόρι επισκέπτεται μαζί με τον πατέρα του ένα νεκροταφείο, όπου είναι ενταφιασμένοι νεκροί στρατιώτες του πολέμου, μάρτυρες κατά την επίσημη ορολογία. Αναρωτιέται ο γιος: «Ποιος ξέρει πόσο πόνεσαν πριν μαρτυρήσουν». Και η απάντηση του πατέρα: «Οι μάρτυρες δεν πονούν όπως νομίζεις παιδί μου».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.