Τι συμβαίνει στα σύνορα μας με τα Σκόπια…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Η Ελλάδα παίρνει μέτρα,προστατεύοντας το ελληνικό έδαφος,σε περίπτωση που ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη στα Σκόπια,ωστε να μην υπάρξει άναρχη εισροή προσφύγων και πάλι στα εδάφη μας. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που στα Σκόπια θα ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ σλαβόφωνων και αλβανόφωνων, ωστόσο αυτή τη φορά σε μια περιοχή όπου οι μεταναστευτικές ροές είναι ήδη μεγάλες μια νέα πιθανή μετακίνηση πληθυσμού μπορεί να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Τα Σκόπια ταυτόχρονα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όχι μονάχα της Αλβανίας που ανοιχτά εμπλέκεται στη δημιουργία του προβλήματος, αλλά και της Σερβίας και της Βουλγαρίας και η αντίδραση των χωρών αυτών είναι κάτι που ανησυχεί την ελληνική διπλωματία, αλλά και τις δυνάμεις ασφαλείας.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα “Το Έθνος” η Ε.Ε. Έχει αναλάβει πρωτοβουλία δημιουργίας γραφείου ανάλυσης στη γειτονική χώρα με τα κράτη μέλη της Ένωσης να μετέχουν σε αυτό με διπλωματικό ή αστυνομικό σύνδεσμο.
Πιθανή κατάρρευση των Σκοπίων θα οδηγήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού προς διπλανές χώρες και η Ελλάδα θέλει να αποφύγει κάτι τέτοιο.Προετοιμάζεται ωστόσο για κάθε ενδεχόμενο. Ήδη οι Ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει συγκεκριμένες εντολές, ενώ ειδική μονάδα βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής έχοντας λάβει μάλιστα εντολές αντίδρασης μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια.
Αντίστοιχες είναι οι εντολές στις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δεν είναι κατά τις ίδιες πληροφορίες τυχαία και η επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη Σερβία για επαφές με τους εκεί αξιωματούχουςΜάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν “εντοπιστεί” στην περιοχή του Κιλκίς οι περιοχές όπου θα στηθούν καταυλισμοί για πρόσφυγες οι οποίοι θα εγκατασταθούν εκεί προσωρινά μέχρι τη λήξη των ταραχών με στόχο να επιστρέψουν στα Σκόπια μέσα σε σύντομο διάστημα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.