Και Ελληνες στη λίστα ‘The Panama Papers…που συγκλονίζει την υφήλιο…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι Έλληνες από την λίστα της υπόθεσης The Panama Papers. Διαρροή εγγράφων από την δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca αποκαλύπτει σ΄ έναν μακρύ κατάλογο πως οι πλούσιοι όλου του κόσμου κατέφευγαν σε offshore εταιρίες για να κρύψουν εκατοντάδες εκατομμύρια. Βασιλείς και πρωθυπουργοί πολιτικοί προϊστάμενοι, καλλιτέχνες. Από ελληνικής πλευράς τρία ονόματα φαντάζουν στον κατάλογο .Δυο επιχειρηματιών και ενός συμβούλου του προηγούμενου Πρωθυπουργού.

Η διαρροή απόρρητων εγγράφων για offshores εμπλέκει 72 νυν και πρώην αρχηγούς κρατών, δεκάδες επιχειρηματίες και αθλητές. Με 11,5 εκατομμυρία εγγράφα, των «Panama Papers», η δικηγορική εταιρεία αναφέρεται σε 214.000 υπεράκτιες εταιρείες και αποκαλύπτει ότι η «μυστική» εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών Mossack Fonseca βοήθησε τους πανίσχυρους πελάτες της να ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα και να αποφύγουν κυρώσεις και φόρους. Με υπεράκτιες εταιρείες συνδέονται και συγγενείς του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Ζιπίνγκ, ο οποίος έχει ορκιστεί να πολεμήσει τους «στρατούς της διαφθοράς», καθώς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος έχει τοποθετηθεί ως μεταρρυθμιστής σε μια άκρως διεφθαρμένη χώρα.

Στα έγγραφα περιλαμβάνουν και δεκάδες νομικά και φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, λόγω των αποδεικτικών στοιχείων ότι έχουν συνεργαστεί με το μεξικάνικο καρτέλ ναρκωτικών, τρομοκρατικές οργανώσεις ή κράτη, όπως η Βόρειος Κορέα και το Ιράν.

Μία από τις εν λόγω εταιρείες παρείχε καύσιμα σε πολεμικά αεροσκάφη της συριακής κυβέρνησης που βομβάρδισαν και σκότωσαν χιλιάδες Σύρους πολίτες, σύμφωνα με τις Αρχές των ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.