επιμέλεια Μιχάλης Παναγιώτου
Πριν από 10 λεπτά δημοσίευσα ένα άρθρο με την ανάλυση του όρου ποσοτική χαλάρωση..δείτε τώρα τι σημαίνει για τις τέσσερις Συστημικές Ελληνικές Τράπεζες….και πώς επηρεάζει την Α Γ Ο Ρ Α… είναι χρήμα πού θα πάει στην αγορά…και σε μικρό χρονικό διάστημα στην αύξηση του εβδομαδιαίου ποσού αναλήψεων…περίπου κατά 150 ευρώ………
Σύμφωνα με δημοσίευμα του star.gr
Σημαντική βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες συνιστά η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων του EFSF που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων τραπεζών, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Η εντατική εποπτεία και τα αξιόπιστα στοιχεία που έχει παράσχει διαχρονικά η Τράπεζα της Ελλάδος στην ΕΚΤέκαναν τον Μάριο Ντράγκι να κάνει ένα πρώτο βήμα, αποδεχόμενος στην ποσοτική χαλάρωση τα ομόλογα του EFSF που κατέχουν οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι -εξαιτίας των εγγυήσεων που διαθέτουν τα ομόλογα του EFSF-καθίσταται δυνατή η ένταξή τους στο πρόγραμμα QE.
Αντίθετα, διευκρίνισε ότι τα ομόλογα του δημοσίου παραμένουν εκτός του προγράμματος.
Ο ρόλος του Γιάννη Στουρνάρα
Το θέμα αυτό, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του STAR, τέθηκε και στις συναντήσεις που είχε για το χρηματοπιστωτικό τομέα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα προ ολίγων ημερών.
Η ΕΚΤ, λοιπόν, χθες το βράδυ αποφάσισε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα ομόλογα του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Αυτός -κατά τους οικονομικούς παρατηρητές- είναι και ο λόγος της σημαντικής ανόδου του γενικού δείκτη στο ΧΑ κατά πλέον των 4 ποσοστιαίων μονάδων (άνω των 570 μονάδων), αλλά και το «ράλι» των τιμών των μετοχών των 4 συστημικών τραπεζών από 14% μέχρι πάνω από 25%.
Με απλά λόγια, ο Γιάννης Στουρνάρας έπεισε τον Ντράγκι να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στις 4 συστημικές τράπεζες, να τους παράσχει ρευστότητα και να βοηθήσει την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών παραγόντων, οι 4 τράπεζες μπορούν να πουλήσουν μέχρι και το 50% εντός του έτους των ομολόγων EFSF συνολικού ύψους 37 δισ. ευρώ, δηλαδή να αποκτήσουνρευστότητα 18,5 δισ. ευρώ.