Εκτος η Ελλάδα για πρώτη φορά απο την Γιουροβίζιον…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Δεν κατάφερε να κατακτήσει το «χρυσό» εισιτήριο για τον τελικό της Eurovision το συγκρότημα «Argo»,

που παρόλα αυτά εκπροσώπησε επάξια την χώρα μας στους ημιτελικούς της διοργάνωσης. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εμφανίζεται στους ημιτελικούς αλλά δεν καταφέρνει να περάσει στον τελικό.
Οι Argo ανέβηκαν στην σκηνή του Globe Arena στη Στοκχόλμη και τραγούδησαν το «Utopian Land», προσφέροντας θέαμα τόσο σε εκείνους που βρίσκονταν στο στάδιο όσο και τους τηλεθεατές.Παρόλα αυτά, οι δυναμικές τους χορογραφίες, η ποντιακή λύρα και το τύμπανο δεν φαίνεται να «έπεισαν» τους σκληρούς θαυμαστές της διοργάνωσης και  οι Βλαδίμηρος Σοφιανίδης, Χριστίνα Λαχανά, Κώστας Τοπούζης, Αλέκος Παπαδόπουλος, Μαρία Έλμπρους και Βασίλης Ρόξενος έμειναν εκτός τελικού. Από τις 18 χώρες που διαγωνίστηκαν μόλις 10 κατάφεραν να πάρουν την πολυπόθητη πρόκριση για τον τελικό της διοργάνωσης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος με το τραγούδι Alter Ego του συγκροτήματος Minus One.

Την ίδια ώρα, από ένα «εισιτήριο» πήραν το Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Αυστρία, η Αρμενία, η Τσεχία και η Μάλτα.

Οι ελληνικές «απουσίες»

Η Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε στον θεσμό της Eurovision το 1975 με το τραγούδι των Κασταρού/Πυθαγόρα «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου» και ερμηνεύτρια την Μαρινέλλα. Παρότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας αποκλείεται από τον τελικό, από επιλογή της δεν έχει συμμετάσχει στη Eurovision άλλες έξι χρονιές.

1975: Η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρώτη συμμετοχή της Τουρκίας, τη στιγμή που ήταν ακόμη νωπά τα γεγονότα του 1974.
1982: Η ΕΡΤ ενώ είχε επιλέξει αρχικά τραγούδι (Σαρανταπέντε κοπελιές με ερμηνευτή τον Θέμη Αδαμαντίδη), το απέσυρε στη συνέχεια θεωρώντας το (όπως και τα άλλα υποψήφια της χρονιάς εκείνης), μη αντιπροσωπευτικό του ελληνικού τραγουδιού.
1984: Τη χρονιά αυτή αποφασίστηκε ότι η Eurovision είναι διοργάνωση χαμηλού επιπέδου και η ΕΡΤ δεν προκήρυξε καν διαγωνισμό εκπροσώπησης.
1986: Η Ελλάδα είχε δηλώσει αρχικά συμμετοχή (είχε μάλιστα κληρωθεί να εμφανιστεί στη 17η θέση) και πιθανότατα να είχε εκπροσωπηθεί με το τραγούδι Βάγκον Λι (Πωλίνα), αποσύρθηκε όμως όταν διαπίστωσε ότι η διοργάνωση είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί το Μεγάλο Σάββατο.
1999: Τη χρονιά εκείνη η Ελλάδα αποκλείστηκε από την EBU με βάση τις βαθμολογίες της τα 5 τελευταία χρόνια, ένα σύστημα που απέκλειε μια σειρά χωρών για να μην υπάρχει μεγάλος όγκος συμμετοχών (δεν είχαν καθιερωθεί ακόμη οι ημιτελικοί).
2000: Η επίσημη αιτιολογία της Ελληνικής απουσίας ήταν η έλλειψη χρημάτων.Οι χώρες που διαγωνίστηκαν στον Α’ ημιτελικό

Φινλανδία: Sing It Away (Sandhja)
Ελλάδα: Utopian Land (Argo)
Μολδαβία: Falling Stars (Lidia Isac)
Ουγγαρία: Pioneer (Freddie)
Κροατία: Lighthouse (Nina Kraljić)
Ολλανδία: Slow Down (Douwe Bob)
Αρμενία: LoveWave (Ιveta Mukuchyan)
Σαν Μαρίνο: I Didn’t Know (Serhat)
Ρωσία: You Are The Only One (Sergey Lazarev)
ΤσεχίαRepublic: I Stand (Gabriela Gunčíková)
Κύπρος: Alter Ego (Minus One)
Αυστρία: Loin d’ici (ZOË)
Εσθονία: Play (Jüri Pootsmann)
Αζερμπαϊτζάν: Miracle (Samra)
Μαυροβούνιο: The Real Thing (Highway)
Ισλανδία: Hear Them Calling (Greta Salóme)
Βοσνία και Ερζεγοβίνη: Ljubav Je (Dalal, Deen, Ana & Jala)
Μάλτα: Walk on Water (Ira Losco)

Ο δεύτερος ημιτελικός θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 12 Μαΐου.

Στον τελικό θα λάβουν μέρος συνολικά 26 χώρες. Απευθείας περνούν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βρετανία, καθώς και η περσινή νικήτρια και διοργανώτρια χώρα Σουηδία

 

Πηγη:Εθνος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.