Tο αψιδωτό οικοδόμημα των ελληνιστικών χρόνων που ανέσκαψε το 1996, λίγα μόλις μέτρα από την Αρχαία Αγορά στα Στάγειρα Χαλκιδικής, είναι ο τάφος-βωμός του Αριστοτέλη. Αυτό ανέφερε χθες ο αρχαιολόγος -έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια- Κώστας Σισμανίδης, μιλώντας από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου «Αριστοτέλης 2.400», στο ΑΠΘ.
Οπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επέλεξε το διεθνές συνέδριο για τον Αριστοτέλη και όχι μια αρχαιολογική συνάντηση για να κάνει τη ανακοίνωση «επειδή δεν έχω κινητά ευρήματα και αρχαιολογικά στοιχεία, αλλά η μελέτη μου βασίζεται πάνω σε γραπτές πηγές και μαρτυρίες, πολύ μεταγενέστερες».
«Χωρίς να έχουμε αποδείξεις, παρά μόνο ισχυρές ενδείξεις, όλα συντείνουν στο ότι το οικοδόμημα της αρχαίας πόλης, κοντά στην Αγορά, ήταν ο τάφος και ο βωμός του Αριστοτέλη» είπε λίγο αργότερα μιλώντας στο συνέδριο. Ανέφερε ακόμη ότι η ανασκαφή διακόπηκε το 1997 και υποστήριξε πως ο ίδιος «κυνηγήθηκε» όλα αυτά τα χρόνια από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, λόγω της αντίδρασής του στην? εξόρυξη χρυσού στην περιοχή και πως αυτό συνεχίστηκε διαχρονικά μέχρι σήμερα.
Ο Κ. Σισμανίδης είχε ανακοινώσει το αρχαιολογικό εύρημά του στην Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και στη Θράκη το 1996, αλλά τότε είχε διατυπώσει μόνο την υπόθεση ότι μπορεί να είναι ο τάφος του Αριστοτέλη. Επειδή ωστόσο δεν είχε να παρουσιάσει κάποια σοβαρά αρχαιολογικά στοιχεία, το θέμα κρατήθηκε έκτοτε σε χαμηλά επίπεδα.