Γεροβασίλη: Κλείνουν εντός της ημέρας οι τελευταίες εκκρεμότητες

Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι συζητήσεις με τους θεσμούς αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα, ώστε να ξεκινήσει από αύριο η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι οι τελευταίες εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έχουν ήδη διευθετηθεί.

Σε ό,τι αφορά στο Ελληνικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι αναμένεται, εντός της ημέρας, η υπογραφή μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τους αναδόχους του.

Προσέθεσε ότι στο μνημόνιο κατανόησης θα καταγραφούν οι αλλαγές που έχουν προκύψει, στην πορεία για την υπογραφή της τελικής σύμβασης.

Επισήμανε ότι χρονικός ορίζοντας για την υπογραφή της σύμβασης είναι η 16η Νοεμβρίου 2016, για να τονίσει πως «συνεπώς η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν σημαίνει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι επιδίωξη των διαπραγματεύσεων αυτών είναι να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές που θα κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον όπως:

Η αύξηση των επενδύσεων με δημόσιο όφελος από πλευράς του αναδόχου.

Το εμπροσθοβαρές των επενδύσεων αυτών.

Η αύξηση της προβλεπόμενης έκτασης πρασίνου, με αντίστοιχη μείωση της δόμησης.

Η ανοιχτή σύνδεση του χώρου με τον οικιστικό ιστό, και άλλες, τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η δεύτερη εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σχετίζεται με αλλαγές στη δομή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και έχει ήδη διευθετηθεί.

 

«Ανύπαρκτο το θέμα με τον 13ο-14ο»

 

Για το θέμα που προέκυψε με τον 13ο και 14ο μισθό, η ίδια χαρακτήρισε το θέμα «εντελώς ανύπαρκτο», καλώντας τη ΝΔ και τον πρόεδρό της, «αντί να υπερασπίζεται τα προαναφερθέντα που δεν απειλούνται από κανέναν, να πάρει θέση για τις ομαδικές απολύσεις, το lock out και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

«Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την προσπάθεια να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ένα κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων, που αφορά την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στην επόμενη αξιολόγηση» για να τονίσει:

«Το ζήτημα αυτό είναι εντελώς ανύπαρκτο. Από πλευράς των θεσμών δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα κατάργησης του 13ου αι 14ου μισθού. Το ζήτημα δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να προκαλέσει δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης και να το αξιοποιήσει πολιτικά ο κ. Μητσοτάκης.»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τη θεσμοθέτηση του lock out και τις ομαδικές απολύσεις.

«Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχει ήδη απορρίψει τη σχετική εισήγηση του ΔΝΤ και εργάζεται για να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις και το lock out.

» Θα τα καταφέρουμε, όπως καταφέραμε να αποτρέψουμε και την υλοποίηση άλλων δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στους δανειστές, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.»

 

Κομισιόν: Παραπέμπει στην κυβέρνηση

«Συνεχίζεται η πρόοδος προς την εφαρμογή των τελευταίων προαπαιτουμένων δράσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης» δήλωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί.

Ερωτηθείσα αν έχουν εκπληρωθεί τα τελευταία προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Μπράιτχαρτ παρέπεμψε στην Αθήνα, λέγοντας ότι η πρόοδος συνεχίζεται.

Για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, ανέφερε ότι θα ληφθεί όταν το Euroworking Group εξακριβώσει ότι οι εκκρεμούσες προαπαιτούμενες δράσεις έχουν ολοκληρωθεί.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.