Μετά τις διαπραγματεύσεις ωρα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ωρα να ξεκινήσουμε απο την αρχή δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αλέξης Τσίπρας. Έντονες διεργασίες, με επίκεντρο, κυρίως, τον εκλογικό νόμο, αναμένονται την επόμενη εβδομάδα και θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Ιουνίου, με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε και αποφασίστηκε, όπως η κυβέρνηση επιδιώξει την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων για τον εκλογικό νόμο. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ πιθανό, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Στη συνέχεια, στις 25 και 26 Ιουνίου, αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να οριστικοποιήσει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Παράλληλα με τον εκλογικό νόμο, θα εξελιχθεί και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Κομματικές πηγές σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπεριλάβει αυτό το θέμα και στο πρόγραμμά του και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κατά συνέπεια, ουδείς αιφνιδιάζεται. Ωστόσο, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί εξαντλητικός διάλογος και με τις πολιτικές δυνάμεις και με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Που έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς το σχέδιο που προτείνει το κόμμα του για τον εκλογικό νόμο το οποίο θα περιλαμβάνει:

– Κατάργηση του μπόνους (χωρίς να είναι απόλυτος σε αυτό κατά τις συζητήσεις με τους αρχηγούς)
– Την κατάτμηση των περιφερειών
– Την ψήφο στα 17 αντί για τα 18 που είναι σήμερα
– Υπο αίρεση είναι και το όριο εισόδου στην Βουλή που σήμερα είναι στο 3%. Αυτό που συζητείται τώρα είναι να πέσει στο 2,5%

Αυτή είναι η κεντρική κομματική γραμμή αλλά όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, όλα είναι στο τραπέζι.
Οι συνθήκες είναι ώριμες

Μετά από τόσα χρόνια μνημονίων, είναι, πλέον, ώριμες οι συνθήκες να γίνουν αλλαγές και να ξεκινήσουμε από την αρχή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την αποχώρησή του από τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται, ότι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που συζήτησε την πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο διήρκεσε περίπου πέντε ώρες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.