Δεν γνωρίζουμε εμεις οι λαϊκοί τη σημασία της Συνόδου…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η   Αγία Μεγάλη Σύνοδος που αρχίζει την Δευτέρα στο Ηράκλειο της Κρήτης,είναι ενα τεράστιο γεγονός που δεν αφορά μόνο την Ορθόδοξη Εκκλησία,αλλά την ειρήνη και την ενότητα των Λαών.Ισως σ΄αυτην την Σύνοδο να προσέλθει και ο Πατριάρχης της Ρωσίας  Κύριλλος.Της Δήμητρας Γκουντούνα. Στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι 14 Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες: Τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων. Τα νεότερα Πατριαρχεία: Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες Κύπρου, Ελλάδος, Πολωνίας, Αλβανίας και Τσεχίας-Σλοβακίας.Η επιρροή των Ορθοδόξων Εκκλησιών που έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά για κάθε Πατριαρχείο ή Αυτοκέφαλη Εκκλησία μπορεί να αναδειχθεί σε έναν σημαντικό παράγοντα, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πολιτικές εξουσίες εμπλέκονται και διασυνδέονται με τις εκκλησιαστικές. Η επαναχάραξη των ζωνών επιρροής και η «κατανομή εξουσίας» μεταξύ των ορθοδόξων εκκλησιών δημιουργεί ένα σοβαρό σημείο τριβής, το οποίο δεν έχει να κάνει μόνο με θέματα εκκλησιαστικά.

Κρίσιμο στοιχείο για την ενότητα της Ορθοδοξίας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε σύγχρονες προκλήσεις που ξεπερνούν σύνορα και τα στενά εκκλησιαστικά ζητήματα, είναι η υπερπήδηση δογματικών θεμάτων και η διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής. Η Αγία και Μεγάλη Συνοδός θα επιχειρούσε να δώσει και αυτές τις απαντήσεις.

Σε μια μικρή μόνο καταγραφή τέτοιων προβλημάτων αναφέρουμε: την αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την Επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η τύχη των χριστιανών της Συρίας και της Μέσης Ανατολής.

Σε μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ,απο την Κρήτη, τόνισε την μεγάλη σημασία της Συνόδου αυτης για την ανθρωπότητα…

«Ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία ο κόσμος παραμένει διεσπασμένος δραματικά και βιώνει παγκοσμίως τις συνέπειες τραγικών γεγονότων και εκτροπών , όπως οι πόλεμοι και οι ακαταστασίες κατά τόπους, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, οι ασύλληπτου μεγέθους κοινωνικές μεταβολές, η κατάρρευση των οικονομικών συστημάτων και η πρωτοφανής εξάπλωση και έξαρση της τρομοκρατίας», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ακόμη εκτίμησε πως η «συστηματική διάβρωση του πνεύματος» έχουν διασαλεύσει την ισορροπία του ανθρώπου και δημιουργούν πολεπίπεδη κρίση στην Ανθρωπότητα .

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.