15.000 τετραγωνικά μέτρα δάσους στάχτη στην Κύπρο…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η πυρκαγιά δεν ελέγχεται ακόμη.Δυο πυροσβέστες νεκροί…

H Kύπρος εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται εκτός ελέγχου στους πρόποδες του Τροόδους.Ένας 49χρονος δασοπυροσβέστης έχασε τη ζωή του, όταν το βυτιοφόρο, στο οποίο βρισκόταν, ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό. Τέσσερις ακόμη δασοπυροσβέστες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης.

Τα κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Σπήλια, Αγία Ειρήνη, Κούρδαλι και Καννάβια. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα της Κύπρου ενώ στην προσπάθεια συμβάλουν πτητικά μέσα από την Ελλάδα και το Ισραήλ. Παράλληλα στη μάχη για την κατάσβεση, έχουν ριχθεί εκατοντάδες εθελοντές.

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν μόλις έπεσε και το τελευταίο φως της ημέρας. Κατά τη διάρκια της νύχτας, επιχειρούν χερσαίες δυνάμεις με τη συνδρομή εθελοντών.Τρία αεροσκάφη από Γαλλία και ένα από Ιταλία αναμένεται σήμερα το πρωί της Τρίτης να φτάσουν στην Κύπρο για να βοηθήσουν στη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τον Χρήστο Στυλιανίδη, αρμόδιο επίτροπος της ΕΕ, έχει ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμών Εκτάκτων Αναγκών και αρκετές χώρες είναι έτοιμες να βοηθήσουν.Μήνυμα Αλέξη Τσίπρα

«Τις δύσκολες αυτές ώρες βρισκόμαστε δίπλα στην κυβέρνηση της Κύπρου και το λαό που δοκιμάζονται», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω αναφερόμενος στη μεγάλη πυρκαγιά η οποία μαίνεται στους πρόποδες του όρους Τροόδους στην Κύπρο.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ελληνικές δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς στην περιοχή Ευρύχου. «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί. Εύχομαι η επιχείρηση να ολοκληρωθεί γρήγορα», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Άδειασαν μοναστήρια και αποθήκες πυρομαχικών

Στην εκκένωση αποθηκών με πυρομαχικά σε στρατόπεδα της περιοχής προχώρησαν χθες οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος ανάφλεξης από την πυρκαγιά. Τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν σε άλλη ασφαλή τοποθεσία. Επίσης μεταφέρθηκαν εικόνες μεγάλης ιστορικής αξίας από μοναστήρια.

Αναστασιάδης: Τραγική η κατάσταση

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς, εκφράζοντας ικανοποίηση για την προσπάθεια κατάσβεσης. Παράλληά, ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό το έργο. Εξέφρασε επίσης ευχές για σύντομη ανάρρωση στους τραυματίες πυροσβέστες.

Η χειρότερη πυρκαγιά

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής. Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους. Η πυρκαγιά είναι τόσο μεγάλη που δημιουργεί η ίδια ρεύματα αέρος και δυσχεραίνει τις προσπάθειες πυρόσβεσης.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.