Βρετανία: Αποσύρθηκε η Λίντσομ, τα βλέματα στραμένα στην Μέι

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αποσύρθηκε τελικά από την κούρσα για την πρωθυπουργία της Βρετανίας η υπουργός Ενέργειας Αντρέα Λίντσομ. «Δεν έχω αρκετή στήριξη για να ηγηθώ μιας ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης» είπε, συμπληρώνοντας ότι η Μέι είναι καταλληλότερη να διαπραγματευθεί την έξοδο από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Λίντσομ πέρασε στην τελική ευθεία με την Τερέζα Μέι, νυν υπουργό Εσωτερικών. Eπί συνόλου 330 βουλευτών, η Μέι έλαβε 199 ψήφους και η Λίντσομ 84 ψήφους.

Τη Δευτέρα η Λίντσομ ζήτησε και επίσημα συγγνώμη από την Μέι για το ζήτημα που ξαφνικά δημιουργήθηκε το Σάββατο, όταν σε συνέντευξή της στους Times δήλωσε ότι «επειδή είναι μητέρα» είναι πιο ικανή για την πρωθυπουργία.

Νωρίτερα, η Μέι είχε κάνει δηλώσεις στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας για να κερδίσει την ψήφο των μελών του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει νέο δημοψήφισμα.

«Brexit σημαίνει Brexit» είπε χαρακτηριστικά.

 

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Λίντσομ, ο διευθυντής του κόμματος των Συντηρητικών, Γκράχαμ Μπρέιντι, δήλωσε ότι «πολύ σύντομα» θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ανάδειξη της Μέι στην ηγεσία των Τόρις και -αυτομάτως- στην πρωθυπουργία.

Ενδεχομένως η διαδικασία πλέον να «τρέξει» με γοργότερους ρυθμούς και να μην χρειαστεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της 9ης Σεπτεμβρίου, όπως είχε ανακοινωθεί.

Μάλιστα, δημοσιογράφος της Evening Standard επισημαίνει με Tweet ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ επιστρέφει την Τρίτη στο Λονδίνο, δεν αποκλείεται λοιπόν η Μέι να μεταβεί στο Παλάτι, προκειμένου να πάρει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν εξέφρασε την άποψη ότι η Μέι μπορεί να περάσει το κατώφλι του Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, «τις επόμενες ημέρες».

 


Τερέζα Μέϊ

Και το όνομα αυτής Τερέζα Μέϊ. Ιδού η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της χώρας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ, και άλλη μια «Σιδηρά Κυρία» που αναλαμβάνει να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τελικά δεν χρειάστηκε να ψηφίσουν τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος για νέο ηγέτη. Η έτερη διεκδικήτρια Αντρια Λέντσομ παραιτήθηκε από την κούρσα, ανοίγοντας τον δρόμο στην 59χρονη Μέι που έμεινε άνευ αντιπάλου στην κορυφή.

Υπουργός Εσωτερικών από το 2010, η Μέι αμφιταλαντεύθηκε αλλά στήριξε τελικά, πολύ διακριτικά, το Remain στο δημοψήφισμα. Το χαμηλό προφίλ που κράτησε στην εκστρατεία τής επιτρέπει τώρα να εμφανίζεται ως ενωτική.

Σοβαρή, συγκροτημένη, μονίμως στην δεξιά πτέρυγα του Κόμματος, έχτισε την καριέρα της σε συντηρητικές αξίες και καθαρές κουβέντες. Ιδίως για την μετανάστευση. Πιστεύει ότι οι 330.000 άνθρωποι που μπήκαν πέρυσι στην Βρετανία είναι πολλοί, και θέλει να τους μειώσει στο μισό.

Λέει ότι θα σεβαστεί την λαϊκή εντολή για Brexit, με σκληρή διαπραγμάτευση και έντιμους συμβιβασμούς. Δεν πρέπει να υπάρξουν προσπάθειες να παραμείνει η χώρα εντός της ΕΕ, ούτε απόπειρες να επανέλθει από την πίσω πόρτα με δεύτερο δημοψήφισμα, λέει. «Brexit σημαίνει Brexit», τόνισε η Μέϊ, η οποία απορρίπτει και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.