“Του Κουτρούλη ο γάμος” έγινε και πρέπει να τον δείτε – Επόμενοι σταθμοί

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

της Λαμπριάνας Κυριακού

Ο τίτλος της παράστασης  μας παραπέμπει σε μια από τις πιο γνωστές  παροιμίες που αναβίωσαν μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας  από τους τούρκους.

Είναι μια παροιμία που χρησιμοποιείται όταν πρόκειται για θορυβώδη συνάθροιση ή μεγάλη ακαταστασία.   Στα 1843, ο   Αλέξανδρος  Ρίζος Ραγκαβή αμέσως μετά το «μνημόνιο» με τους δανειστές εκείνης της εποχής και την επιβολή στη χώρα μας από τις Μεγάλες Δυνάμεις γράφει το έργο “Του Κουτρούλη ο Γαμος”.

Έτσι και σε αυτήν την ιστορία βλέπουμε την φιλόδοξη Ανθούσα – κόρη μεσοαστικής  οικογένειας –  να θέτει όρους στον αγράμματο  Μανώλη Κουτρούλη – Ράφτη από την Σύρο –  για να τον παντρευτεί πρέπει να γίνει Υπουργός. Ο Κουτρούλης τρελά ερωτευμένος μαζί της κάνει το ανέφικτο, εφικτό. Αρχίζει την προεκλογική του εκστρατεία και  χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που του προτείνονται για να φτάσει στο στόχο του.  Έτσι, η Ανθούσα αγνοεί τον μεγάλο της έρωτα και  παντρεύεται Κουτρούλη.

Γρήγορα όμως θα αποδειχθεί ότι η υπουργοποίηση του δεν ήταν αληθινή και ότι ο ράφτης έχει πέσει θύμα των επιτήδειων που έχουν εκμεταλλευτεί την αφέλειά του.


Ένα έργο  δυο αιώνες μετά, παραμένει επίκαιρο και με  χωρίς πολλές αλλαγές, μπορεί   να παρουσιαστεί στο θεατρόφιλο κοινό – όλων των ηλικιών – και να σπείρει σκέψεις,  συνείδηση αλλά και άφθονο γέλιο.

Από τις αρχές του καλοκαιριού, οι  Θεατρικές Επιχειρήσεις Λεμπέση, σε απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου, επέλεξαν να παρουσιάσουν στα Φεστιβάλ όλης της χώρας την παράσταση   «Του Κουτρούλη ο γάμος» με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Βούρο και την Τάνια Τρύπη.

Τον υπόλοιπο θίασο απαρτίζουν,  οι Κώστας Φλωκατούλας, Γιώργος Γιαννόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Θοδωρής Αντωνιάδης, Λευτέρης Δημητρόπουλος, Δέσποινα Μπουγατιώτη, Θάλεια Χαραρά, Δανάη Αγγελάτου.

{youtube}WyoE2v-vcjE{/youtube}

Την Τρίτη 19 Ιουλίου, η παράσταση «του Κουτρούλη ο Γάμος» έκανε σταθμό στο Κηποθέατρο Παπάγου.

Ο Γιάννης Βούρος στο  ρόλο του Κουτρούλη, ήταν  συναρπαστικός  και αγνώριστος, αφού  μας είχε συνηθίσει σε άλλου είδους ερμηνείες. Η Τάνια Τρύπη στο ρόλο της Αθνούσας, μας χαρίζει ακόμη μια φορά το μεγαλείο της υποκριτικής της αλλά και των φωνητικών της ικανοτήτων.

Ο Άγγελος Μπούρας μας εκπλήσσει ευχάριστα σε κάθε σκηνή,   όπως και ο Κώστας Φλωκατούλας και ο Γιώργος Γιαννόπουλος που έχουν δώσει το δικό τους στίγμα στο χώρο του θεάτρου, έτσι και στο ρόλο τους είναι απολαυστικοί.  Μεγάλος ο αριθμός των ηθοποιών που πλαισιώνουν τους πρωταγωνιστές, αλλά ο καθένας ξεχωριστά, σηματοδοτεί το ιδιαίτερο της εποχής.

Ένα έργο που κυλούσε όμορφα και ωραία με ενσωματωμένα επίκαιρα στοιχεία. Με τη μουσική  και τις ενορχηστρώσεις των Δημήτρη  Λέκκα και Φίλιππου Περιστέρη να χορεύουν την ψυχή μας.Μια παράσταση  που αξίζει να παρακολουθήσουμε καθώς θα περάσει από το θέατρο της περιοχής μας.

 

{youtube}LXC_U_bs5ts{/youtube}

Οι επόμενοι σταθμοί είναι:

 

Εισιτήρια: www.viva.gr

23.7 Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας Ήλιδα

26.7 Βεάκειο Θέατρο Πειραιάς

27.7 Θέατρο Άλσους Μελίνα Μερκούρη, Βέροια

28.7 Πέτρινο Θέατρο Πετρούσας Δράμα

29.7 Σίβηρη

31.7 Δημοτικό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης Κατερίνη

1.8 Αποθήκες Μεταλλίων Λιμενάρια Θάσος

2.8 Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

3.8 Aνοιχτό Αμφιθέατρο ΤΕΙ Σέρρες

4.8 Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής Κομοτηνή

5.8 Θερινό Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης Ξάνθη

6 & 7.8 Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Πάρκου Αλεξανδρούπολη

8.8 Victoria Cinema ΝΕΟΙ ΠΟΡΟΙ

9.8 Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ- ΦΡΟΝΤΖΟΥ Γιάννενα

10.8 Θέατρο ΜΟΝ ΡΕΠΟ- ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ Κέρκυρα

11.8 Κηποθέατρο Γιάννης Ρίτσος Πρέβεζα

12.8 Ληξούρι και 13.8 Αργοστόλι Κεφαλλονιά

22.8 Θερινό Σινεμά Άλεξ Πόρτο Ράφτη

23.8 Κινηματογράφος Ορφέας Σαρωνίδα

25.8 Αρχαίο Ωδείο Πάτρας, Πάτρα

26.8 Κινηματογράφος Cinemax Λαύριο

27.8 Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας Σαλαμίνα

29.8 Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης Δημήτρης Κιντής Ηλιούπολη

1.9 Ανοιχτό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης – Δήμος Αχαρνών Μενίδι

3.9 Θέατρο Άλσους Νέας Σμύρνης Νέα Σμύρνη

5.9 Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη Νταμάρι Βριλησσίων Βριλήσσια

7.9 Ανοιχτό Θέατρο Θανάσης Βέγγος Κορυδαλλός

12.9 Κηποθέατρο Νίκαιας Νίκαια

14.9 Θέατρο Άλσους Βεϊκου Γαλάτσι

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.