Σε υπόγειο του αεροδρομίου Ιντσιρλίκ,,σύμφωνα με δημοσίευμα ”The New Yorker, βρίσκονται περίπου 50 Β-61 βόμβες υδρογόνου δηλασή το 25% των πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ. του Μιχάλη Παναγιώτου.
Ανάμεσα στα πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία είναι επιπτώσεις εθνικής ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για τον υπόλοιπο κόσμο: Πόσο ασφαλείς είναι οι αμερικανικές βόμβες υδρογόνου που αποθηκεύονται σε μια τουρκική αεροπορική βάση αναφέρει η The New Yorker.
Στο Ιντσιρλίκ στην αεροπορική βάση, στη νοτιοανατολική Τουρκία, βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ.
Το Σάββατο το πρωί 16 Ιουλίου του 2016 η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα εξέδωσε «μήνυμα έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες των ΗΠΑ», προειδοποιώντας ότι το επίσημο κράτος έχει χάσει τον έλεγχο του Ιντσιρλίκ και ότι «οι τοπικές αρχές έχουν απαγορεύσει τι μετακινήσεις, κόβοντας και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Η βάση του Ιντσιρλίκ δούλευε με γεννήτριες.
Επίσης απαγορεύθηκε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ που σταθμεύει εκεί να απογειώσουν ή να προσγειώσουν αεροπλάνα.
Οι εξελίξεις αυτές υποχρέωσαν την αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ να τεθεί σε καθεστώς FPCON Delta, την υψηλότερη κατάσταση συναγερμού.
Την Κυριακή 17 Ιουλίου, ο διοικητής της βάσης, Ercan Van, και άλλοι 9 Τούρκοι αξιωματικοί του Ιντσιρλίκ συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι υποστηρίζουν το πραξικόπημα.
Εν συνεχεία αμερικανικές πτήσεις ξανάρχισαν στη βάση, αλλά η δύναμη εξακολουθεί να είναι σχετικώς αποκομμένη.
Σύμφωνα με τον Hans M. Kristensen, διευθυντή του Προγράμματος Πυρηνικών πληροφορίες στην Ομοσπονδία των Αμερικανών Επιστημόνων, σε υπόγειο του αεροδρομίου Ιντσιρλίκ βρίσκονται περίπου 50 Β-61 βόμβες υδρογόνου δηλασή το 25% των πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ.
Η πυρηνική απόδοση των Β-61 μπορεί να ρυθμιστούν ώστε να προσαρμόζονται σε κάθε αποστολή.
Η βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα είχε μια εκρηκτική δύναμη που ισοδυναμεί με περίπου 15 χιλιάδες τόνους ΤΝΤ.
Οι Β-61 βόμβες στο Ιντσιρλίκ μπορεί να ρυθμιστούν από 300 τόνους έως 170 χιλιάδες τόνους.
Η βάση του Ιντσιρλίκ δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ την Army Corps of Engineers στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν η Τουρκία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ, το 1952, έγινε κρίσιμη αμερικανική βάση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Με χρόνο πτήσης περίπου μία ώρα από τη Σοβιετική Ένωση, η βάση φιλοξενεί αμερικανικά μαχητικά, βομβαρδιστικά, δεξαμενόπλοια και U-2 κατασκοπευτικά αεροπλάνα.