Το Θέατρο Πορεία επιστρέφει ανανεωμένο με παραστάσεις που θα συζητηθούν

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Λαμπριάνας Κυριακού

«φυλακισμένο» μέσα στα  στενά  της  πλατείας Βικτωρίας μια περιοχή που  τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες ξεχνούν να περπατήσουν – το Θέατρο Πορεία, είναι ένα από τα θέατρα που κρατάει την Τέχνη στην περιοχή και δίνει την ευκαιρία στο θεατρόφιλο κοινό να ξανακατέβει στα παλιά του λημέρια.


Εμφανώς ανανεωμένο, το θέατρο ΠΟΡΕΙΑ, με καλλιτεχνικό διευθυντή το Δημήτρη Τάρλοου, με αφορμή την παρουσίαση του νέου προγράμματος του θεάτρου,  άνοιξε, χθες ,τις πόρτες του,  στους  δημοσιογράφους, αλλά και  στο κοινό, για να θέσει ιδιαίτερα τους προβληματισμούς του και να εκμυστηρευτεί τα μελλοντικά του σχέδια.    Εν τω μεταξύ με την δημιουργία του poreiatheatre.com του διαδικτυακού ιστότοπου του θεάτρου, θα δώσει την ευκαιρία στους χρήστες του διαδικτύου, να μαθαίνουν τα νέα του θεάτρου, την ευκολία να μπορούν να  κλείνουν μέσω του site τα εισιτήρια τους, να βλέπουν συνεντεύξεις, στιγμές  από τις πρόβες και τα καμαρίνια αλλά και τον τρόπο που στήνεται μια παράσταση. Πρωτοπορία λοιπόν για ένα Θέατρο με ιστορική σημασία.

Ξεκινώντας με μια μικρή ανασκόπηση της τελευταίας  επιτυχημένης πενταετίας   που πέρασε το Θέατρο Πορεία, ο  καλλιτεχνικός Διευθυντής και δημιουργός του Θεάτρου από το 2000, Δημήτρης Τάρλοου, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει  μετά την παύση της  κρατικής χορηγίας,  με  πιο ισχυρό εχθρός του,  το φορολογικό, που θα έπρεπε στο χώρο το δικό τους να υπάρχει μια μικρή επιείκεια.


«Το θέατρο Πορεία έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να εφαρμόζει ρεπερτόριο εναλλάσσοντας δύο ή και τρεις παραγωγές του μέσα στην εβδομάδα, πράγμα που απαιτεί εξαιρετική οργάνωση, τεχνική επάρκεια, αλλά και εφευρετικότητα, ώστε το ένα πολύπλοκο σκηνικό να κουμπώνει πάνω στο άλλο. φέτος στις παραστάσεις μας εμφανίζονται τριάντα ηθοποιοί, όλοι από τους καλύτερους της γενιάς τους!»

Όπως επισήμανε ο Δημήτρης Τάρλοου, « Είναι, πράγματι, εντυπωσιακό να σκεφτεί κανείς ότι τη «Μεγάλη Χίμαιρα» στο τέλος αυτής της σεζόν θα την έχουν παρακολουθήσει πάνω από 80.000 θεατές, ανάμεσα στους οποίους πολλοί που πήγαν στο θέατρο για πρώτη φορά, ή ότι οι «Τρεις αδερφές» ήταν μονίμως γεμάτες με αναμονή για αρκετές εβδομάδες για εύρεση εισιτηρίου! Η «Μιράντα» του υπέροχου και πανευρωπαϊκός αναγνωρισμένου Όσκαρας Κορσουνόβας κέρδισε κι αυτή η παράσταση, πέρυσι το στοίχημα, καθώς ήταν μια δουλειά υψηλής θεατρικής τέχνης· Η «Μιράντα» ολοκληρώνει τη διαδρομή της στο φετινό διεθνές φεστιβάλ «Δημήτρια της Θεσσαλονίκης.

Ο Δημήτρης Τάρλοου, μίλησε για την ευκαιρία που δίνει  στους νέους καλλιτέχνες και όχι μόνο,  να παρουσιάσουν ή να ξαναπαρουσιάσουν τις δουλειές τους, όπως φέτος με την επανάληψη της «Σκακιστικής Νουβέλας» σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου αλλά και  το «21’» του Άρη Μπινιάρη.

Του χρόνου το Θέατρο Πορεία, θα ανεβάσει την «Αγριόπαπια» του Ίψεν. Μια διαχρονική επιθυμία του Δημήτρη Τάρλοου, που στόχος του είναι να τεθεί επί τάπητος -με πολύ δημιουργικό και ειλικρινή τρόπο- το θέμα του ψεύδους,  και ασφαλώς του «ζωτικού» ψεύδους, ένα μέγα ζήτημα των καιρών μας. Θα είναι  μια πολύ μεγάλη παραγωγή με κάστ,15 ηθοποιών. Το ensemble του θεάτρου θα  εμπλουτίζεται με εξαιρετικούς ηθοποιούς όπως η Λένα Δροσάκη, ο Γιάννης Κότσυφας, ο Γιάννος Περλεγκας, ο Θέμης Πάνου και πολλοί άλλοι.


 

 

Μελλοντικά Σχέδια:

Στα μελλοντικά του σχέδια βρίσκεται  η επανασύνδεση της «Λήθης» του Δημήτρη Δημητριάδη, σε μια νέα –τρίτη, πια– εκδοχή με άλλη ηθοποιό, έτσι ώστε 6 χρόνια μετά  την πρώτη της παρουσίαση να «ξανασυστηθεί» στο αθηναϊκό κοινό ο μονόλογος που έκανε τόση αίσθηση τότε, αλλά και η εκ νέου ενασχόληση μου με τη λογοτεχνία, και πιθανώς τον Καραγάτση, αλλά με τελείως διαφορετικό από της «Χίμαιρας» τρόπο.

Ένα μελλοντικό όνειρο του κύριου Τάρλοου, είναι  η ενασχόληση με το αρχαίο δράμα. Αλλά, όπως είπε, για να το κάνει αυτό θα πρέπει να  εξασφαλίσει  την οικονομική επιβίωση ενός δωδεκάμηνου στούντιο, κατά το οποίο ολόκληρη η δημιουργική ομάδα να έχει τον χρόνο και τα μέσα, ώστε να προετοιμαστεί και να εξοικειωθεί με την πρόταση μου.


Η Νέα παραγωγή του Θεάτρου:

«Οι Τρειςευτυχισμένοι»

Η νέα παραγωγή του θεάτρου Πορεία είναι «Οι Τρειςευτυχισμένοι», του Λαμπίς,  σε  σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Ηδη έχει επιλεχθεί μια ομάδα εξαιρετικών  καλλιτεχνών  με πρωταγωνιστές τους  Δημήτρη Τάρλοου, Άγγελο Παπαδημητρίου, Χρήστο Λούλη, Λένα Παπαληγούρα, κ.α.

Ο  σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς, υποστήριξε  ότι δεν τα πάει καλά με τις κωμωδίες.  Αγαπάει τον Λαμπίς και πιστεύει ότι  αυτό το έργο «παρουσιάζει έναν κόσμο απατηλό, αλλά πλαγίως ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου. Αυτό το χάος περιέχει τον έρωτα, τον γάμο, το χρήμα, τις κοινωνικές συμβάσεις αλλά και  τα σκοτεινά μας ένστικτα.’’ Διαβάζοντας το έργο για δέκατη φορά, ξαφνικά  ένιωσα, ότι έκλεισαν τον Ιψεν και τον Στρίνμπεργκ σ’ έναν δωμάτιο, μια νύχτα, και τους είπαν να γράψουν μια φάρσα».

 

Αναλυτικά το Πρόγραμμα: ΕΔΩ

 


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.