Η τριμερής συνάντηση μεταξύ Μπαν – Αναστασιάδης – Ακιντζί, άφησε κατά γενική ομολογία διαφορετική γεύση στους δυο ηγέτες. Αρκετά είναι τα σημεία στα οποία οι δυο ηγέτες διαβάζουν διαφορετικά, για τους δικούς τους φυσικά λόγους, την ίδια σελίδα.
Μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, προχώρησαν σε χωριστές διασκέψεις τύπου για να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις και τις αντιδράσεις τους για το αποτέλεσμα της συνάντησης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του από την έκβαση της τριμερούς. Αντίθετα ο Μουσταφά Ακιντζί είπε, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις αντιδράσεις, ότι δεν υπάρχει λόγος «να μας παρασύρει η απαισιοδοξία. Ούτε υπάρχει λόγος να δώσουμε αρνητικά μηνύματα», δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς με τον τρόπο αυτό ότι υποβόσκει μια δυσαρέσκεια για την έκβαση της τριμερούς.
«Δεν τέθηκαν ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε ήταν δυνατόν να γίνει κάτι ανάλογο, ούτε και βεβαίως οποιαδήποτε μορφή όπου θα εγκαταταλείπετο η αρχή ότι είναι μία κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, χωρίς επιδιαιτησίες και ιδιαίτερα χωρίς τα όποια τεχνητά χρονοδιαγράμματα», σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης μετά την τριμερή.
Από την άλλη ο Μουσταφά Ακιντζί επέλεξε να δώσει έμφαση στο ότι «Επικυρώθηκε με την δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ο στόχος για λύση το 2016», σημειώνοντας επίσης ότι «εάν οι Ε/κ δεν ήταν εναντίον ενός χρονοδιαγράμματος θα μπορούσε να ήταν πιο ικανοποιητική». Σημείωσε ότι από τη στιγμή που ζήτησαν μεγαλύτερη συμβολή από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι η θητεία του λήγει στο τέλος του χρόνου, αυτό από μόνο του είναι ένα χρονοδιάγραμμα.
Μπορεί, είπε, να υπάρξει αντιπαράθεση για τη διάρκεια της διαδικασίας αλλά όλοι ξέρουν ότι με το τέλος του Δεκεμβρίου μένει ένα μικρό περιθώριο.
Ηρεμία και εποικοδομητική στάση ο ένας, έντονος με κόκκινες γραμμές ο άλλος
Ενδεικτική του αποτελέσματος της τριμερούς είναι η στάση και το ύφος που επέλεξαν να δώσουν οι δυο ηγέτες στις δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνάντησης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε περισσότερη έμφαση στο ότι πρέπει να εργαστούμε ακούραστα και με αποφασιστικότητα για να πετύχουμε μια λύση λειτουργική και βιώσιμη αν είναι δυνατόν, αν και το χαρακτήρισε φιλόδοξο, εντός του 2016. Στάθηκε σε μια θετική προσέγγιση περιγραφής της λύσης τονίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος απόλυτα λειτουργικό και βιώσιμο, που θα ενώνει τη χώρα, τους θεσμούς και τον λαό αλλά και θα δημιουργεί ταυτόχρονα, τις προοπτικές για μια ευημερούσα πατρίδα, μακριά από τα όποια προβλήματα αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν. Έκανε άλλωστε λόγο για λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων, μια λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, χωρίς εξαρτήσεις από τρίτους.
Από την άλλη ο Μουσταφά Ακιντζί, παρουσιάστηκε «σκληρός» και απόλυτος στην προσέγγιση του διατυπώνοντας μια θέση ξεκάθαρα βασισμένη στην πίεση του χρόνου, διαχωρίζοντας τα «θέλω» της τουρκοκυπριακής πλευράς από αυτά της ελληνοκυπριακής.
Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η τοποθέτηση του Ακιντζί ότι “ο παράγοντας χρόνος και το πόσο σημαντικός είναι, είναι εκεί. Το λέω πολύ ξεκάθαρα και να μην ληφθεί λάθος, εάν αυτό το σημαντικό χρονικό διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου, χαραμιστεί και το πρόβλημα περάσει ως έχει, στο 2017, πολύ φοβούμαι ότι η λύση θα μείνει για μια άλλη άνοιξη και εκείνη την άνοιξη η λύση που θα συζητείται θα είναι διαφορετική”, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό σαφείς αιχμές.
Ενδεικτική της δυσαρέσκειας Ακιντζί είναι και η απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εκ περιτροπής προεδρία ότι «χωρίς την εκ περιτροπής προεδρία δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην Κύπρο, είναι σημαντικό ζήτημα για την πολιτική ισότητα των Τ/κ και εάν δεν περιλαμβάνεται σε μια συμφωνία, αυτή δεν θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα. Έχουμε ξεκάθαρη θέση σε αυτό το ζήτημα, στο οποίο δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σε όλα», είπε.
Ο κ. Ακιντζί αντίθετα με τον Ν.Αναστασιάδη, επιχείρησε να αποσυνδέσει την χιαστή συζήτηση όλων των κεφαλαίων κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, κάτι που αποτελεί βασική αρχή, σύμφωνα με το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, το οποίο δεσμεύει τους δυο ηγέτες, ως βάση της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί με την επιστροφή στην Κύπρο, οι δυο πλευρές θα εισέλθουν σε μια διαδικασία εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων με στόχο να μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό να σημεία που έχουν απομείνει στα 4 κεφάλαια και μετά να περάσουν σε μια διαφορετική μορφή (format) και σε επαφή με τον Γ.Γ. “Εμάς η αντίληψή μας είναι αυτή, στη συνάντηση η κυρίαρχη άποψη ήταν αυτή”, συμπλήρωσε. Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει την ίδια γνώμη με τον κ. Ακιντζί, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι συζητήθηκε ότι όλοι ομογνωμούν γι` αυτά αλλά το να καταγραφούν εγγράφως κάποιες ομογνωμίες, είπε, μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στην κοινή γνώμη.
Το δεδομένο το οποίο πηγάζει από την τριμερή και για τις δυο πλευρές, είναι η αναγκαιότητα για συνέχιση της εντατικής και σε βάθος διαπραγμάτευσης μεταξύ των δυο ηγετών, έτσι ώστε να μειωθούν οι διαφορές και να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό, σε μια κοινά αποδεκτή λύση του Κυπριακού. Παρά τις σκοπιμότητες που ο καθένας θέλει να εξυπηρετήσει μέσω των δημόσιων τοποθετήσεων του, το ζητούμενο παραμένει ένα και αδιαπραγμάτευτο: Θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να συμφωνηθεί λύση την οποία να μπορεί να υπερψηφίσει ο λαός, μια λύση που να μπορεί να λειτουργήσει και να είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου.