Ο Περικλής Κανάρης τραγουδάει Μάνο Ελευθερίου

Facebook
Twitter
LinkedIn

“H εμφάνιση κάθε νέου συνθέτη είναι πάντα μια παρηγοριά. Πόσο μάλλον όταν έχει ταλέντο και όταν η πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση είναι κιόλας μια σπουδαία κατάθεση στην “Τράπεζα του Μέλλοντος”, δηλώνει ο Μάνος Ελευθερίου για τον συνθέτη και ερμηνευτή Περικλή Κανάρη.

Ο Περικλής Κανάρης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική και επικοινωνία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Κέρδισε την υποτροφία B.E.S.T. από το Berklee College of Music της Βοστώνης, από το τμήμα μουσικής κινηματογράφου του οποίου αποφοίτησε με άριστα λαμβάνοντας επίσης δύο βραβεία σύνθεσης.

Η ελληνική μουσική αποτελούσε πάντα ανεξάντλητη πηγή πάθους και έμπνευσης για εκείνον, από το ξεκίνημα της καριέρας του. Η αγάπη του Περικλή Κανάρη για την πλούσια ελληνική μουσική παράδοση, σε συνδυασμό με τα ακούσματα και τα ερεθίσματα που έλαβε τα τελευταία 20 χρόνια ζώντας στο εξωτερικό, τον έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ιδιαίτερων, ευαίσθητων μουσικών συνθέσεων, στις οποίες συνυπάρχουν διαφορετικοί κόσμοι, το παραδοσιακό με το σύγχρονο, η Ανατολή με τη Δύση, η εσωτερική αναζήτηση με την εξωστρέφεια.

Το 2007, τον επέλεξε το Metropolitan Museum of Art για να επιμεληθεί το “Music of Greece,” την πρώτη συλλογή ελληνικής μουσικής που κυκλοφόρησε στην ιστορία του μουσείου, με αφορμή τα εγκαίνια των νέων αιθουσών ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης.

Τo 2014 κυκλοφόρησε στην Αμερική το άλμπουμ ‘Aόρατος,’ σε στίχους του μεγάλου Έλληνα στιχουργού και ποιητή Mάνου Eλευθερίου, με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών όπως οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κώστας Μακεδόνας, Ρίτα Αντωνοπούλου, Λαμπρινή Καρακώστα καθώς και μουσικών διεθνούς κύρους από τις σκηνές της Αθήνας και της Νέας Υόρκης.

Ο Περικλής Κανάρης είναι επίσης ο συνθέτης και στιχουργός του τραγουδιού «Στην Υγειά μας», που έγινε γνωστό στο πανελλήνιο ως το τραγούδι των τίτλων της επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής του Σπύρου Παπαδόπουλου.

Τον Μάρτιο του 2016, ο “Αόρατος” κυκλοφόρησε επιτέλους και στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Η Καθημερινή έγραψε: «Τα λόγια του Ελευθερίου «ντύνονται» πολυμορφικά από τον συνθέτη: ελληνική ταυτότητα με διεθνή ακούσματα». 

Το πρώτο single με τίτλο «Η Άνοιξή σου» ερμηνεύει ο ίδιος ο Περικλής Κανάρης σε ποίηση του Μάνου Ελευθερίου. Πρόκειται για μια μελαγχολική, υπαρξιακή μπαλάντα που δένει με την αισθαντική φωνή του συνθέτη και συνδυάζει την εσωστρέφεια με μια συγκρατημένη αισιοδοξία. 

Στις 23 Νοεμβρίου, στο θέατρο Παλλάς, ο Περικλής Κανάρης θα παρουσιάσει για πρώτη φορά ζωντανά τη δουλειά του στην Ελλάδα σε μια σύμπραξη με κορυφαίους Έλληνες ερμηνευτές και καταξιωμένους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

* από αφιέρωμα στον Περικλή Κανάρη στο ellines.com

 

 

•    2002 – Συνεργασία με τα Hurd Studios, πρωτοπόρους στα επιστημονικά 3D animations

 

•    2007 – Carnegie Hall Νέα Υόρκη – Παγκόσμια πρώτη εκτέλεση του έργου του «Επιχείρηση Αθωότητα»

 

•    2008 – Ίδρυση μουσικού σχήματος «Synolon»

 

•    2014 – Κυκλοφορία debut album «Αόρατος» στην Αμερική

 

•    2014 – Tribeca Performing Arts Center της Νέας Υόρκης: Συναυλία – πρώτη εκτέλεση του έργου “Αόρατος”

 

•    2016 – Κυκλοφορία του «Αόρατου» στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μετρονόμος

 

•    2016 – Παλλάς – Συναυλία Περικλή Κανάρη με τραγούδια σε στίχους Μάνου Ελευθερίου

 

http://www.pericleskanaris.com/

https://www.youtube.com/channel/UC-SxxBOLf7sad61Yrsrue5w

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.