«Τα Ψηλά Βουνά», το αθάνατο αριστούργημα του μεγάλου νεοέλληνα συγγραφέα Ζαχαρία Παπαντωνίου, το οποίο “μεγάλωσε” γενιές και γενιές παιδιών, δεν θα μπορούσε να λείπει και αυτή την σαιζόν από το αθηναϊκό θεατρικό γίγνεσθαι.
Από αρχές Οκτωβρίου, ζωντανεύει στην παιδική σκηνή του Θεάτρου Χατζηχρήστου, σε μια μεγάλη παραγωγή με 9 ηθοποιούς, εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, βίντεο προβολές με αυθεντικά πλάνα από την ελληνική φύση και τα βουνά της Ευρυτανίας, όπου εκτυλίσσεται η υπόθεση του έργου και πλούσια μουσικά ακούσματα από την ελληνική παραδοσιακή μουσική και από έργα μεγάλων μουσουργών της Ελληνικής Εθνικής Σχολής. Η παράσταση θα κινείται μέσα σ’ ένα ευχάριστο διαδραστικό κλίμα επικοινωνίας με το κοινό των μικρών θεατών, κυρίως λόγω της συμμετοχής αφηγήτριας που θα υποδύεται τον ρόλο της δασκάλας.
Τα «Ψηλά Βουνά» κυκλοφόρησαν το 1918 και αποτελούσαν το πρώτο σχολικό αναγνωστικό στη δημοτική γλώσσα, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που εισήγαγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το κλασικό αυτό βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου, με την απλή αφήγηση και η ζωντανή γλώσσα του, τις ολοζώντανες περιγραφές και το λεπτό χιούμορ και χωρίς βαρύγδουπες διδαχές, αποτελεί ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και αξεπέραστα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας. Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας παιδιών που όταν τελειώνουν την τελευταία τάξη του δημοτικού σχολείου αποφασίζουν, με την άδεια των γονιών τους, να κάνουν μόνα τους διακοπές για περίπου δύο μήνες στα βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί, μέσα στις ομορφιές της φύσης, μαθαίνοντας τη ζωή του βουνού, τις ιστορίες των ανθρώπων που συναντούν, τις συνήθειες των άγριων ζώων, τις λαϊκές παραδόσεις και τους μύθους, φτιάχνουν μια κοινότητα που εξυμνεί το ομαδικό πνεύμα, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό, την αγάπη προς την φύση και τελικά μαθαίνουν να ξεπερνούν με θάρρος και ωριμότητα, τις δυσκολίες της ζωής μέσω της συνεργασίας και της εκτίμησης απέναντι στον άλλο. Γίνονται ακόμα και δάσκαλοι για τον Λάμπρο, το μικρό τσοπανόπουλο που διψάει για μάθηση, συνειδητοποιώντας έτσι την ανεκτίμητη αξία της μόρφωσης.
Ταυτότητα της παράστασης
Θεατρική διασκευή-σκηνοθεσία: Χάρης Βορκάς
Σκηνικά-κοστούμια: Καίτη Μαλέσκου
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Ιωαννίδης
Φωτισμοί: Γιώργος Κωστής
Βίντεο-προβολές-φωτογραφίες-βοηθός σκηνοθέτη: Σωτήρης Σχίλλος
Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά):
Λευτέρης Δημηρόπουλος
Πρόδρομος Κιρκινεζιάδης
Φένια Σταύρου
Γιάννης Στραπέλης
Κωνσταντίνος Συνετός
Σωτήρης Σχίλλος
Αναστασία Τζελέπη
Ελίνα Χατζή
Στον ρόλο της Δασκάλας-αφηγήτριας η Καίτη Φίνου.
Πρεμιέρα: Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, ώρα 15:00.
Τακτικές παραστάσεις:
Σάββατο: 15:00 μμ
Κυριακή: 11:00 πμ & 15:00 μμ
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ
Καθημερινά θα δίνονται οργανωμένες κλειστές παραστάσεις για δημοτικά σχολεία, στις 10:00 πμ.
Τιμή κατ’ άτομο: 5 ευρώ
Θέατρο Χατζηχρήστου
Πανεπιστημίου 38
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3604618 – 210 3648153
Υπεύθυνες οργάνωσης: Κική Πεταλίδη, τηλ: 6972286629
Φανή Μαρουλή, τηλ: 6979054935