Ένα βήμα μπροστά στον πολιτισμό η συνεργασία Εθνικού Θεάτρου με Μουσείο Μπενάκη – Ποια είναι η νέα τους δράση

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, πρωτοπορούν, δημιουργώντας μια νέα δράση στην μουσειακή περιήγηση, που φέρει τον τίτλο «Από τη σιωπή της Προσθήκης στο Θεατρικό Λόγο».


 

Η δράση αυτή, έχει ως  στόχο να φέρει πιο κοντά ανθρώπους από δυο διαφορετικούς χώρους και να τους δώσει την ευκαιρία να μάθουν τις πτυχές της ιστορίας των εκθεμάτων του Μουσείου, μέσω δραματοποίησης. Με Πρωταγωνιστές τα ίδια τα αντικείμενα που εκθέτονται στο μουσείο, θα  «ζωντανεύουν» μέσω των ηθοποιών και θα διηγούνται τις δικές τους ιστορίες. Όπως εξήγησε το μεσημέρι της Δευτέρας,  η   Ειρήνη Παπαγεωργίου (επιμελήτρια του Τμήματος Προϊστορικών Αρχαίων του Μουσείου) – η οποία είχε και την αρχική ιδέα – η συνεργασία αυτή δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο αφού τα μουσεία κατά καιρούς στη χώρα μας πρόσφερα θεατρικές παραστάσεις στους χώρους τους.  Αυτή τη φορά, η συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο είναι κάτι εντελώς καινούργιο, έρχεται να προσφέρει στο κοινό μια διαφορετική μουσειακή περιήγηση βοηθώντας το να προσεγγίσει τα εκθέματα μέσω της θεατρικής πράξης.  Τα αντικείμενα καθώς εκτίθενται,  αποσπασμένα από την αρχική τους συνάφεια θα διηγούνται  το που βρέθηκαν, τι θέση καταλάμβαναν στην καθημερινή ή θρησκευτική ζωή των κατόχων τους. Με αυτή τη συνεργασία επιχειρείται  μια διαφορετική προσέγγιση των εκθεμάτων.  Κείμενα, όχι κατ’ ανάγκη θεατρικά, γραμμένα κοντά στον χρονολογικό ορίζοντα των αντικειμένων, φωτίζουν όψεις που δεν γίνονται αμέσως αντιληπτές, αποκαλύπτοντας το συναισθηματικό φορτίο που θα συνόδευε τη χρήση τους ή και την ίδια τη δημιουργία τους. Ένα αντικείμενο ανά συλλογή θα δίνει κάθε φορά το έναυσμα για τη θεατρική δράση. Θα προηγείται σύντομη παρουσίαση του εκάστοτε εκθέματος από τον αρμόδιο επιμελητή της συλλογής, έτσι ώστε να γίνεται ομαλά η μετάβαση από τη θεματολογία του αντικειμένου στο δραματοποιημένο λόγο.”

 

Η δράση αυτή θα διαρκέσει πέντε μήνες και θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη στο Μουσείο Μπενάκη στο Κολωνάκι, από 8 Νοεμβρίου 2016 έως τις 28 Μαρτίου 2017.

Ενθουσιασμένος για  τη συνεργασία αυτή παρουσιάστηκε και   ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής, Θοδωρής Αμπαζής, που στην συνέντευξη τύπου που έγινε στο χώρο του Μουσείου το μεσημέρι της Δευτέρας, με αφορμή τη συνεργασία αυτή, είπε ότι όταν υπάρχει η ανάγκη για να υλοποιηθεί μια τέτοια συνεργασία πρέπει να επαληθευτεί και η ανάγκη του αποτελέσματος.  Στην Ολλανδία, τόνισε, οι πιο  πρωτοπόρες ιδέες, παρουσιάζονταν πρώτα στα μουσεία.

Την  πρωτοποριακή αυτή δράση, δρομολόγησε και στην ουσία «έστησε» ο σκηνοθέτης τους εγχειρήματος  Στρατής Πανούριος που όπως είπε «Το Μουσείο Μπενάκη,  είναι μια χωροχρονική συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού.  Μπαίνοντας λοιπόν μέσα σε αυτό το χώρο, τον τόπο των μουσών άρχισα να ταξιδεύω. Κατά τη διάρκεια των προβών με τους ηθοποιούς μας βγήκε ένα παιχνίδι. Ρωτούσαμε που είσαι τώρα{…} εγω είμαι στο Βυζάντιο και πάω λίγο στην Επανάσταση. Με αυτό συνειδητοποίησα ότι εκεί που  είσαι στην προϊστορική εποχή  με ένα βήμα ταξιδεύεις  300 χρόνια μπροστά. Ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία. Είδα κομμάτια μιας πραγματικότητας που υπάρχει στο μουσείο. μέσα από κάθε θραύσμα υπάρχει μια ιστορία, έχει κάτι από τις στάχτες αυτών των ανθρώπων που τα είχαν.  Ενώ τόνισε ότι το σκηνικό της κάθε παράστασης θα αποτελεί ο ίδιος ο χώρος του Μουσείου με στόχο έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στους ηθοποιούς και τα αντικείμενα».


ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ


Σκηνοθετική επιμέλεια: Στρατής Πανούριος

Ενδυματολογική επιμέλεια: Μάιρα Βαζαίου


Νεοπτολέμου μύησις

Παραστάσεις: 8, 15, 22, 29 Νοεμβρίου & 6 Δεκεμβρίου 2016

Ώρα έναρξης: 20:30


Στο «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή παρακολουθούμε τη διαδικασία της εφηβικής μύησης του Νεοπτόλεμου. Ο Οδυσσέας, ως δάσκαλος των νεοφύτων, καθοδηγεί στον πρώτο του άθλο τον νεαρό, ο οποίος  θα ενηλικιωθεί, αφού πρώτα κυνηγήσει με δόλιους τρόπους το αγρίμι που ονομάζεται «Φιλοκτήτης».

Η παράσταση σχολιάζει τη σκηνή που κοσμεί ένα αττικό ερυθρόμορφο αγγείο των μέσων του 5ου αιώνα π.Χ. Εδώ εικονίζεται έφηβος τη στιγμή που αναχωρεί για τον πόλεμο. Πρόκειται άραγε για τη ρεαλιστική απόδοση ενός καθημερινού στιγμιότυπου;  Ή μήπως  για υπαινικτική αναφορά στο θεσμό της εφηβείας, μιας μυητικής διαδικασίας με καθοριστική σημασία πριν από την ενηλικίωση των Αθηναίων πολιτών;

Παίζουν: Δημήτρης Ήμελλος, Στάθης Κόικας, Έλενα Μαρσίδου, Στρατής Πανούριος

Το αντικείμενο του Μουσείου θα παρουσιάσει η Ειρήνη Παπαγεωργίου, Επιμελήτρια της Προϊστορικής, Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Συλλογής.Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε

Παραστάσεις: 13, 20, 27 Δεκεμβρίου 2016 & 10, 17 Ιανουάριου 2017

Ώρα έναρξης: 20:30


Τα Πτωχοδρομικά ποιήματα διεκτραγωδούν με σατιρική διάθεση την πείνα και τα δεινά που έζησε ο Βυζαντινός ποιητής του 12ου αιώνα Θεόδωρος Πρόδρομος ή Πτωχοπρόδρομος. Γραμμένα στη γλώσσα του λαού, αποτελούν ένα από τα πρώτα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Με αφορμή τα Πτωχοδρομικά ποιήματα, ασημένια πιάτα με μυθολογικά θέματα και κουτάλια με ρήσεις αρχαίων σοφών, κεραμικά πιάτα με δρακοντομαχίες και χιουμοριστικές απεικονίσεις συμποσίων φωτίζουν όψεις της καθημερινής ζωής στο Βυζάντιο και δίνουν το έναυσμα για μια ασυνήθιστη γευσιγνωστική παράσταση.

Παίζουν: Νέστορας Κοψιδάς, Νίκος Γιαλελής, Έλενα Μαρσίδου, Στρατής Πανούριος


Τα αντικείμενα του Μουσείου θα παρουσιάσει η Αναστασία Δρανδάκη, Επιμελήτρια της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής  Συλλογής.
Ερωφίλης κέντημα

Παραστάσεις: 24, 31 Ιανουαρίου &  7, 14, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ώρα έναρξης: 20:30


Ποια δύναμη κινεί τα νήματα στην «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση; Ο άδολος έρωτας των δύο νέων αντιμάχεται τη δύναμη του άπληστου βασιλιά. Τελικοί νικητές στη σκληρή αναμέτρηση αναδεικνύονται ο θάνατος και το πεπρωμένο, που κατευθύνει τους ανθρώπους σαν άβουλες μαριονέτες.

Ένα πολύπτυχο κεντητό φουστάνι από την Κρήτη του 17ου αιώνα, σπάνιο κατάλοιπο της αναγεννησιακής επίδρασης που άφησε η ενετική κατάκτηση στο νησί (1211-1669), μας μεταφέρει στην εποχή του Χορτάτση και της ακμής της κρητικής λογοτεχνίας.

Παίζουν: Ανδρομάχη Δαυλού, Νικόλας Αναστασόπουλος, Έλενα Μαρσίδου, Στρατής Πανούριος

Τα αντικείμενα του Μουσείου θα παρουσιάσει η Ξένια Πολίτου, Επιμελήτρια της Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού και Νεοελληνικής Τέχνης.


 


Το είπε ο Γέρος

Παραστάσεις: 28 Φεβρουαρίου & 7, 14, 21, 28 Μαρτίου 2017

Ώρα έναρξης: 20:30


Μια παράσταση βασισμένη στα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η «Διήγησις Συμβάντων της Ελληνικής Φυλής από τα 1770 έως τα 1836» φωτίζει άγνωστες πτυχές του αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας, όπως αυτές τις εμπιστεύθηκε ο Γέρος του Μοριά στον Γεώργιο Τερτσέτη.

Το πρότυπο του Έλληνα αγωνιστή, που εικονίζει η ελαιογραφία του Μουσείου, θα μπορούσε –ακόμη και σήμερα ίσως– να ενσαρκώνει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843). Οι ηγετικές αρετές του Γέρου του Μοριά και η αίσθηση ασφάλειας που δημιουργούσε στους συμμαχητές του εξακολουθούν να τον καθιστούν το ιστορικό πρόσωπο με τον υψηλότερο συμβολισμό ως προς τον αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας.


Παίζουν: Έλενα Μαρσίδου, Στρατής Πανούριος

Τα αντικείμενα του Μουσείου θα παρουσιάσει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, Επιμελητής των Ιστορικών Αρχείων.

 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έναρξη παραστάσεων: 20:30

Τιμές εισιτηρίων: € 15, € 10 μειωμένο (ανά παράσταση),  €50, € 35 (για το σύνολο των παραστάσεων)

Προπώληση εισιτηρίων από 19.10.2016, στο ταμείο του Μουσείου Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Αθήνα.

Ώρες Ταμείου: Τετάρτη & Παρασκευή, 9:00 – 17:30, Πέμπτη & Σάββατο 9:00-24:00, Κυριακή 9:00 – 15:00

Πληροφορίες: Τ 2103671015, Δευτέρα – Πέμπτη, 10:00 – 15:00

 

 


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.