Κοτζιάς- Λαβρόφ: Πολιτικός διάλογος στη βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τη βούληση για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όπως απεικονίζουν οι στενοί δεσμοί των δύο χωρών και λαών, αλλά και όπως επιβεβαιώνει μακροπρόθεσμα σήμερα η υπογραφή του Προγράμματος Διαβουλεύσεων των δύο υπουργείων Εξωτερικών 2017-2019, εξέφρασαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ.

Τονίζοντας τις βαθιές ρίζες που συνδέουν τους δύο λαούς, οι δύο υπουργοί εξήγησαν ότι συζήτησαν για όλα τα ανοιχτά θέματα και συμφώνησαν στη ανάγκη άμεσης εξομάλυνσης της κατάστασης στη Συρία μέσω του τερματισμού των βιαιοτήτων, καθώς και την ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, προάγει την σταθερότητα στην περιοχή με πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο, Μ. Ανατολή και Βαλκάνια.

Σχετικά με το Κυπριακό διατυπώθηκε σύμπτωση απόψεων.

Ο κ. Λαβρόφ τόνισε από την πλευρά του ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, καθώς μόνο αυτό είναι το πλαίσιο διευθέτησης για μία σταθερή και αποδεκτή λύση για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, ενώ από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε δημόσια τον Ρώσο ομόλογό του για τη σταθερή στάση της χώρας του στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα ο κ. Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη ανοιχτών διαύλων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, καθώς και την ανάγκη στην Ευρώπη μίας αρχιτεκτονικής ασφάλειας που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία και δεν θα την τοποθετεί απέναντι.

Ο κ. Λαβρόφ εξήρε τη στάση της Ελλάδας ως προς τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας τίθεται πάντα υπέρ του διαλόγου και της αναζήτησης λύσεων και όχι της σύγκρουσης.

Επιπλέον, σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και τα περί συνθήκης της Λωζάνης έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν.

 

Συνομιλίες του Ρώσου Υπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό

 

Τη βούληση να συνεχιστεί η πολύ στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Ο πρωθυπουργός μίλησε για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και ζήτησε επικοδομητικές λύσεις στο θέμα της Συρίας και το προσφυγικό.

 

Η λύση που προτείνει η Ελλάδα είναι μία λύση επιβεβλημένη από το ευρωπαϊκό δίκαιο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.