Τη Δευτέρα η νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή σε μία νέα προσπάθεια να συγκροτηθεί σε σώμα το ΕΣΡ, υπό το κλίμα που δημιουργούν οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη στελέχωσή του, η θετική ανταπόκριση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού στην πρόσφατη συνεδρίαση και το αποτέλεσμα που θα έχει δημιουργήσει η ψήφιση της τροπολογίας για το άρθρο 2Α του νόμου Παππά από την Ολομέλεια της Βουλής αύριο, Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε συνεργασία για το θέμα του ΕΣΡ με τον πρωθυπουργό εκ νέου την Τρίτη. Το Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί ότι προσώρας η κυβέρνηση δεν διαβουλεύεται για την πρόταση της ΝΔ σε σχέση με την προεδρία του ΕΣΡ.

Σχολιάζει μάλιστα ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σωστό ούτε για το πρόσωπο που προτάθηκε ως πρόεδρος και ψηφίστηκε από 16 βουλευτές, τον Ροδόλφο Μορώνη, ούτε όμως και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ψήφισαν την πρόταση για τα μέλη του ΕΣΡ.

Πάντως, σύμφωνα με Τα Νέα, δεν αποκλείεται έως την Δευτέρα αναλόγως και των πολιτικών εξελίξεων η κυβέρνηση να μπει σε συζήτηση ακόμη και για την πρόταση της ΝΔ. Κύκλοι του Μαξίμου σχολιάζουν ως θετικό το γεγονός πως η αξιωματική αντιπολίτευση από την απόλυτη άρνηση κατέθεσε χθες πρόταση για το ΕΣΡ.

Παράλληλα όμως επισημαίνουν πως η ΝΔ προβαίνει σε κινήσεις υποχώρησης καθώς ενώ διακήρυσσε πως η άρνησή της δεν σχετίζεται με πρόσωπα αλλά με το αίτημά της για κατάργηση του Νόμου 4339/15 τώρα υποβάλει προτάσεις για πρόσωπα.

 

Για το Μέγαρο Μαξίμου η προχθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν πολύ σημαντική και γιατί έσπασε το μέτωπο Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικής Συμπαράταξης και γιατί βρέθηκε πεδίο συνεννόησης της κυβέρνησης με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μέχρι χθες εμφανίζονταν απολύτως αρνητικά στην προοπτική συγκρότησης του ΕΣΡ.

 

Πάντως, εκ νέου σήμερα, Τετάρτη, η ΝΔ διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι μόνο η κατάργηση του νόμου Παππά θα ξεκλειδώσει τη συζήτηση για τη σύνθεση του ΕΣΡ.

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο, αναφερόμενος στη δήλωση του υπουργού Επικρατείας, ότι η πρόταση της ΝΔ να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρουμάνος στέλνει μήνυμα συναίνεσης, είπε πώς είναι «ένας ακόμα χειρισμός, τακτικισμός, από πλευράς του κυρίου Παππά».

 

«Ο κ. Παππάς είναι βέβαιο πως έχει καταλάβει ποια είναι η θέση της ΝΔ και επιχειρεί τώρα έναν χειρισμό παραπλάνησης για μία ακόμη φορά», σχολίασε και πρόσθεσε: «Μόνο το ξεκαθάρισμα της νομικής βάσης, με κεντρικό θεμέλιό της την πλήρη επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, η αξιοποίηση του συνόλου του ψηφιακού φάσματος και η διασφάλιση της ελεύθερης, απρόσκοπτης, αχειραγώγητης ενημέρωσης των πολιτών δημιουργούν προϋποθέσεις για να πάμε στα πρόσωπα. Τα πρόσωπα ακολουθούν τους θεσμούς. Η δική μας πρόταση -η επιπλέον πρόταση με τον κ. Κουτρουμάνο- ήταν για να δείξουμε σε όλους πώς μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο» επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.