Βαγγέλης Γκούφας για πρώτη φορά θα δηλώσει Απών στην Ιστορία τουτου του τόπου…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα τρένα που φύγαν,Να με θυμάσαι και να μ΄αγαπάς,Ονειρο δεμένο,Χάθηκε το φεγγάρι,Ζορμπάς. Κάποιοι τίτλοι τραγουδιών για εκείνους που θυμούνται και για εκείνους που ισως δεν γνωρίζουν…πόσο σημαντικός ποιητής ηταν ο Βαγγέλη Γκούφας που μέχρι χθές ηταν αναμεσά μας…Κατοχή στρατυόπεδα και μετά Μακρόνησο και Ικαρία.Ολη η σύγχρονη ιστορία γραμμένη στην ράχη του.

Εφυγε σε ηλικία 91 ετών ηταν θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και ποιητής.
Ο Βαγγέλης Γκούφας, γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1925. Σπούδασε νομικά. Ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος και από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με το θέατρο ως σεναριογράφος,αλλά και   με τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και τη τηλεόραση .

Ο Βαγγέλης Γκούφας έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα, κινηματογραφικά σενάρια, πρωτότυπα ραδιοφωνικά σκετς και παρλάτες, πολλές διασκευές για τη τηλεόραση και στίχους πολλών τραγουδιών γνωστών συνθετών όπως των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Κουνάδη, Πλέσσα κ.ά., από τα οποία και ξεχώρισαν το «Όνειρο δεμένο», «Χάθηκε το φεγγάρι», «Τα δάκρυά μου είναι καυτά», «Το σύννεφο έφερε βροχή» κ.ά. Οι πρώτες του ραδιοφωνικές συνεργασίες ήταν σε κείμενα της ραδιοφωνικής μακρόχρονης σειράς «Μικρή πικρή μου αγάπη». Ανάμεσα στα θεατρικά του έργα ξεχωρίζουν τα μονόπρακτα: «Το κρατητήριο», «Η επιστροφή του ευεργέτη», «Η οργή», «Μικρή παρένθεση», καθώς και τα «Μια πόρτα δραχμές 500», «Το έμπα και έβγα του κόσμου», «Μη πατάτε τη χλόη» που συνέγραψε με τον Β. Ανδρεόπουλο. Παράλληλα έγραψε και πολλές ποιητικές συλλογές.

Ο Βαγγέλης Γκούφας ήταν ο ιδρυτής του θεατρικού σχηματισμού «Δωδεκάτη Αυλαία» και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Επίσης είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Το 2006 η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος τον τίμησε ιδιαίτερα για τη συνολική πλούσια καλλιτεχνική του προσφορά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.