Πέθανε ξαφνικά ο Ανδρέας Βγενόπουλος…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Απο ανακοπή καρδιάς,εφυγε απο την ζωή ο τραπεζίτης Ανδρέας Βγενόπουλος σ΄ηλικία 63 ετών.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ηταν  απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας «Βγενόπουλος και συνεργάτες», ενώ στη σταδιοδρομία του διετέλεσε μεταξύ άλλων Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού στην “Thenamaris Shipping”. Εκτελεστικός πρόεδρος στον όμιλο Marfin Investment Group και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρουι Αθηνών Υγεία ΑΕ» και της Marfin Popular Bank.

Εγγονός του παλαιού παράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών τη δεκαετία του 1950. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στο ξίφος ασκήσεων το 1972 και το 1973 και στο ξίφος μονομαχίας το 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1980 και 1981, ενώ κατέκτησε περισσότερα από 45 μετάλλια σε Πανευρωπαϊκούς και Βαλκανικούς Αγώνες στο φλερέ και στο επέ. Συμμετείχε επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. Διετέλεσε υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στα πρώτα χρόνια του επαγγελματισμού και τιμήθηκε για την αθλητική προσφορά του στον σύλλογο με το Χρυσό Τριφύλλι.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος  μεταξύ άλλων ηλεγχε το 89% της Vivartia (πρώην Δέλτα), Chipita, Μπαρμπα-Στάθης, Goody’s, το ιδιωτικό νοσοκομείο Υγεία και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ, την Attica Holdings που κατέχει τα SuperFast Ferries και τα Blue Star Ferries, το Hilton Cyprus, τη Singular Logic, κ.ά. Τη θέση του εκτελεστικού προέδρου την ανέλαβε τον Ιούνιο του 2008, αφήνοντας τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου που κατείχε έως τότε.[1]

Τον Ιανουάριο του 2008 προχώρησε στην δημιουργία της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης (ΠΕΚ), με σκοπό την πολυμετοχικότητα ή την εξαγορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την ενίσχυση του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού

 

Οι δικαστικές περιπέτειες του Βγενόπουλου σε Ελλάδα και Κύπρο:

Στην παύση της ποινικής δίωξης λόγω θανάτου αναμένεται να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες οι δικαστικές αρχές στις δύο μεγάλες δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί κατά του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Πρόσωπο που συγκέντρωσε τα “φώτα” της δημοσιότητας – ιδίως το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της έντονης αντιπαράθεσης κυρίως με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου – ο Ανδρ. Βγενόπουλος μπήκε στο στόχαστρο της ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά και της κυπριακής, εξαιτίας της ιδιότητά του ως επικεφαλής της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, αλλά και της Marfin Bank.

Η έντονη διαμάχη που δημιουργήθηκε γύρω από την επονομαζόμενη υπόθεση “Βγενόπουλου” όταν εκείνη μπήκε στο αρχείο, μετά από έρευνα της εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, σχετικά με τα δάνεια της τράπεζας Μαρφίν έφεραν το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο τον επιχειρηματία. Η άγρια “κόντρα” με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που περιελάμβανε ακόμη και καταγγελίες από την πλευρά του επιχειρηματία για προσπάθεια δωροδοκίας του, πήρε μεγάλες διαστάσεις την περασμένη χρονιά. Απανωτοί ήταν οι κλυδωνισμοί που προκάλεσαν η αναφορά Τσατάνη για παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης στην υπόθεση, οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος εισαγγελέων για τους χειρισμούς της προκαταρκτικής εξέτασης, ακόμα και η συνεδρίαση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή που αφορούσε ακριβώς το ζήτημα αυτό.

Παρά τις αντεγκλήσεις και επιθέσεις που έλαβαν χώρα, τελικά η δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου με παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, ανασύρθηκε από το αρχείο, λόγω των στοιχείων που ανέκυψαν, όπως αναφορές και έγγραφα πολιτικών προσώπων, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος της εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση του κ. Βγενόπουλου, καθώς και δημοσιεύματα του Τύπου.

Πλέον δύο σημαντικές υποθέσεις είναι “ανοιχτές” στο στάδιο της ανάκρισης με κατηγορούμενο τον Ανδρ. Βγενόπουλο στην Ελλάδα, ενώ και οι κυπριακές αρχές εδώ και καιρό ήθελαν να λάβουν εξηγήσεις για το σκάνδαλο της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Το δάνειο της Marfin

Η πρώτη αφορά σε δάνειο συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ από το οποίο χ ρήγησε η τράπεζα Marfin. Τα στελέχη του πιστωτικού ιδρύματος φέρονται να χορήγησαν το δάνειο χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις στην επενδυτική εταιρία IRF, συμφερόντων της επιχειρηματία Αγγελικής Φράγκου. Σε βάρος του ιδίου όσο και ακόμη 14 στελεχών της Μαρφίν είχε ασκηθεί ποινική δίωξη κατά περίσταση για τα αδικήματα της απιστίας, της ηθικής αυτοργίας σε αυτή και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Την έρευνα είχε αναλάβει ο ανακριτής Διαφθοράς, Γ. Τσιρώνης, ο οποίος και αναμένεται να παύσει οριστικά τη δίωξη για τον επιχειρηματία και να συνεχίσει την έρευνα για τους υπόλοιπους 15 κατηγορούμενους.

H αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG

Ούτε τα έργα και οι ημέρες του επιχειρηματία στο “τιμόνι” της MIG άφησαν “ασυγκίνητη” της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία απασχολήθηκε και με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG το 2011. Μάλιστα δεν έχει περάσει καιρός από την έφοδο που πραγματοποίησαν οι οικονομικές εισαγγελικές αρχές στο σπίτι του, προχωρώντας στην κατάσχεση στοιχείων, κίνηση η οποία οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η έρευνα ξεκίνησε με βάση  νομίμως καταγεγραμμένες συνακροάσεις οι οποίες παραδόθηκαν στην Εισαγγελία από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο πλαίσιο έρευνα που διενεργούσε για την αύξηση μετοχικου κεφαλαίου του ομίλου ΜΙΓ το 2011. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας προέκυψαν νόμιμες συνακροάσεις απ’ο τις οποίες φέρεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι στελέχη του ομίλου αναφέρονται σε μη νόμιμες συναλλαγές, γίνονται άμεσες και έμμεσες αναφορές σε κίνηση χρημάτων που πρέπει να δικαιολογηθούν ή να εμφανιστεί ότι προέρχονται από τρίτους.

Στην Κύπρο

Τις κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς, παραπλανητικές δηλώσεις, συνωμοσία προς διάπραξη ακουργήματος και τήρηση ψευδών λογαριασμών την περίοδο 2011, ελέγχουν εδώ και μήνες οι κυπριακές αρχές αναφορικά με την πρώην Λαϊκή Τράπεζα πρόεδρος της οποίας ήταν ο Ανδρ. Βγενόπουλος. Ο κλοιός γύρω από τον επιχειρηματία είχε στενέψει επικίνδυνα, καθώς ανεκτέλεστα παρέμεναν δύο εντάλματα σύλληψης για στενούς τους συνεργάτες οι οποίοι μέχρι σήμερα παραμένουν ασύλληπτοι. Τελικά ήταν το Διεθνές Διαιτητικού Δικαστήριο, που έδωσε ένα τέλος στο ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος κατά του επιχειρηματία, καθώς πρόσφατα εξέδωσε απόφαση με την οποία δεν θα εκτελεστούν τα κυπριακά εντάλματα σύλληψης κατά των συνεργατών του, ενώ δεν θα μπορούσε να εκδοθεί και να εκτελεστεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ανδρ. Βγενόπουλου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.